Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Her diyette bulunması gereken temel besinler nelerdir?

Her diyet protein, karbohidrat, vitamin ,mineraller ve yağ içermelidir.Gebelik sırasında bu besinlerin pek çoğu için günlük ihtiyaç artar. 

Gebelik sırasında ne kadar yemeliyim?

Eğer gebelik öncesi normal kilodaysanız, günlük yaklaşık 300 ekstra kaloriye ihtiyacınız vardır, bu da yaklaşık 1 bardak yağsız süt ve yarım sandviçe karşılık gelir. Gün içerisinde küçük atıştırmalar şeklinde beslenmek ihtiyacınız olan gıda ve ekstra kaloriyi size verir. Günde üç büyük öğün yerine, ara öğünlere de bölerek beslenmek gebelikte daha kolay ve sağlıklıdır. 

Gebelik sırasında ekstra besinlere ihtiyacım var mı?

Gebe kadınların ekstra demir ve folik asit ihtiyacı vardır. Bu besinleri alabilmek için çoğu gebeye prenatal vitamin takviyesi önerilmektedir. Ancak bu vitaminleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir, çünkü vitamin ve minerallerin fazlası zararlı olabilir. 

Folik asit nedir?

Folik asit bir B vitaminidir. Gebelik öncesi ve gebeliğin ilk 12 haftasında nöral tüp defekti (bebeğin omurgasının sağlıklı kapanmaması)riskini azaltmak için günde 400 mikrogram folik asit desteği gerekir.Bu nedenle çocuk doğurma yaşındaki tüm kadınlara günde 400 mikrogram folik asit içeren bir multivitamin desteği verilebilir. 

Eğer daha önce nöral tüp defekti olan bir çocuk doğurduysanız ya da belli bazı ilaçları kullanıyorsanız, folik asit desteği günde 4 miligram olarak verilmelidir. 

Demir vücutta ne için gereklidir?

Kırmızı kan hücrelerinde bulunan demir, dokularınıza ve bebeğe oksijen taşımaya yarar. Gebelikte demir ihtiyacı hem bebeğin büyümesini desteklemek, hem de ekstra kan yapımı gerektiği için artar.Gebelik sırasında günlük demir ihtiyacı yaklaşık 27 miligramdır ve pek çok prenatal vitamin bu miktarı içermektedir. 

Ancak gebelik öncesinde demir depoları yeterli olmayan kadınlarda, gebelik sırasında anemi (kansızlık) gelişebilir. Bazı kadınlara bu nedenle multivitamin dışında demir verilmesi gerekebilir. 

Gebelik sırasında ne kadar kilo almalıyım?

Bu biraz da gebelik öncesi kilonuza bağlıdır.Vücut kitle indeksi normal olan kadınlar gebelikte yaklaşık 11-13 kilo almalıdır. 

Obezite gebeliği olumsuz etkiler mi?

Vücut kitle indeksi yüksek olan kadınlar gebelik sırasında bazı sorunlarla daha çok karşılaşır. Bunlar gestasyonel diabet (gebelik şekeri),hipertansiyon, preeklampsi ve sezeryanla doğum olasılığıdır. Bu hastaların bebekleri de konjenital anomali, makrozomi ve bunu bağlı doğum yaralanması ve çocukluk obezitesi açısından artmış risk taşırlar. Vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olanların gebelikte kilo alımı 9 kiloyu geçmemelidir. Ayrıca vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olanlar gebelikte uygun beslenmeyle hafif kilo bile verebilir. 

Kafein tüketimi gebelikte zararlı mıdır?

Günde 200 mg’a kadar kafein tüketmenin gebelikte düşük yapma ya da erken doğum riskini artırmadığı gösterilmiştir. Bu da yaklaşık 2 fincan filtre kahveye eşdeğerdir.Ancak kafeinin bebekte düşük doğum ağırlığı riskini artırıp artırmadığı henüz netleşmemiştir. Aşırı kafein tüketimi uyku bozukluğu ve bulantıyı tetikleyebilir. Aynı zamanda idrara sık çıkma ve dehidratasyona yol açabilir. 

Vejetaryanlar gebelikte farklı bir diyet uygulamalı mı?

Protein alımını özellikle artırmak ve ayrıca ekstra demir, B12 ve D vitamini desteği almak gerekir. 

Gebelikte balık tüketimi nasıl olmalıdır?

Ortalama haftada 2 defa balık yemek gerekir.Özellikle karides, ton balığı, somon balığı,kedi balığı gibi minimum civa içeren deniz ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca gebelikte pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri ve iyi pişirilmemiş et, balık, sakatat, salam ,sosis ,sucuk ve deniz ürünleri tüketilmemelidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel

Op. Dr. Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından Intern olarak Harvard Medical School Massachusetts Eye and Ear Infirmary'de bulunmuş, aynı yıl içerisinde ABD’den ECFMG (Educational Commission for Foreign Medical Graduates) sertifikasını almıştır. 2001 yılında ise ABD’de USMLE Step 3 (United States Medical Licencing Examination) sınavını geçmiştir. 1997-2002 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ihtisasını yapmış ve "Intrauterin büyüme geriliğinde fetal Doppler ultrasonografi" alanında hazırladığı tezi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelikler) Böl ...

Etiketler
Gebelikte balık tüketimi nasıl olmalıdır?
Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel
Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube