Gebelikte astım

Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal
Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal
18 Haziran 2016126 görüntülenme
Randevu Al
Gebelikte astım

 

Astım gebelerde nasıl seyreder, neden önemlidir?

Astım , kronik , inflamasyon ile karakterize küçük hava yolu hastalığıdır. 7’den 77 ‘e her yaşta görülebildiği gibi, ilk kez hamilelik döneminde de ortaya çıkabilir. Astım hastası olan bireylerde hastalığı seyri , 1/3 hastada iyileşme, 1/3 hastada stabil ve 1/3 hastada kötüleşme olarak gitmektedir. Gebelik sırasında artan progesteron hormonu , solunum sistemi üzerıne gösterdiği etkileri ile ( hızlı soluk alıp- verme, çarpıntı, solunum yollarında ödem /şişlik) mevut kişilerdeki astım hastalığının alevlendirebilir. Ayrıca gebelikte sıkça görülen temel sıkıntıların başında gelen bulantı, kusma, koku hasasiyeti astımlı bireylerde biraz daha abartılı olmasına sebebiyet verir.

Gebelikte astımı tetıkleyen en önemli faktör, reflü ve gribal enfeksiyonlardır. Astım ataklarını tetikleyen ev tozu, küf, mantar, evcil hayvanlar, sigara dumanı, kirli hava, kokular, yiyecek katkı maddeleri gibi alerjenlerden kaçınılmalıdır. Astım semptomları sıklıkla gebeliğin 24. Haftasından sonra ağırlaşmaya başlar. Ve doğumdan sonra 3 aya kadar devam eder, ayrıca astım tanısı almış gebelerde, mümkünse normal doğum tercih edilmelidir.

Gebelikte astım hastalığı için önemli olan hastalığın kontrol altında tutulmasıdır. Bunun da en iyi göstergesi bebeğin anne karnındakı gelişiminin takibidir. İyi kontrol edilen bir astım varlığında hem anne adayı hem de bebekte sorun çıkma olasılığı oldukça düşüktür. Kontrolsüz Astım maalesef ki, anne de bulantı, kusma, vajınal kanama, anne ölümü, bebek de erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, kronik hipoksi ve bebek ölümlerine sebep olmaktadır.

Etiketler

Gebelik problemiGebelik kontrolüGebelikte herşeyGebelik şikayetleriGebelikte yapılması gerekenlerAstım tedavisinde kullanılan ilaçlarAstım tedavisinde yanlışlarAstım ataklarıAstım ilaçlarıAstım hastalığıAstım başlangıcıAstım hastasıGebelikte astım nasıl olurGebelikte astım ilaçlarının bebeğe zararı var mıdırGebelikte astım ile ilgili bazı bilgilerGebelikte astımı etkileyen fizyolojik faktörlerGebelikte astıma yaklaşım

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal

Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal

Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal,  tıp eğitimini 1999 ile 2006 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladı ve mezuniyetinin ardından 2006 ile 2007 yılları arasında Ankara Başkent Üniversitesi’nde Genel Cerrahi ana bilim dalında araştırma görevlisi olarak çalışmalarını sürdürdü. 2008 ile 2012 yılları arasında ise İstanbul Bilim Üniversitesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yaptı. 2013 ile 2014 yılları arasında Mardin'de Midyat Devlet Hastanesi'nde çalıştı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır