Doktorsitesi.com

Gebelik ve Doğum

Op. Dr. Aral Özbal
Op. Dr. Aral Özbal
7 Ekim 2021116 görüntülenme
Randevu Al
Gebelik ve Doğum

Günümüzde gebelik tanısı klasik olarak β-HCG ölçümleri ve ultrason incelemeleri ile konulur. İmplantasyondan bir gün sonra salınmaya başlar, iki gün sonra kanda ölçülecek düzeye erişir. Henüz adet gecikmesi olmadan β-HCG ye bakarak gebelik tanısı konulabilir. Ancak bu şekilde tanı almış gebeliklerin % 30-65 i implantasyonunu devam ettiremez ve kaybedilir. Buna subklinik abortus , mensturyel düşük veya biokimyasal gebelik denir.

İmplantasyonun devam ettiği olgularda bundan sonra başarılı bir gebelik sürecek ise β-HCG her iki günde değeri 2 katına çıkacak şekilde salgılanır. Bu artış 10. Haftaya kadar böyle devam eder. Bu dönemde β-HCG deki artışlar 2 gün aralarla ölçüldüğünde %66 dan az artış gösterirse gebelik dikkatle takip edilmelidir. Bu tip gebeliklerde dış gebelik , abortus, trisomi 18 gibi anomaliler düşünülmelidir.
β-HCG artışı beklenenin çok üstünde seyrederse akla komplet Moller yani fetal oluşumda gelişen tehlikeli hastalıklar gelmelidir.

β-HCG kanda 5ü üzerine çıktığı zaman gebelik var demektir. İdrar tetkiklerinde gebeliğin oluştuğunu göstermek için β-HCG nin 25 ü yi geçmesi gerekir. Kanda yapılan gebelik testleri idrarda yapılanlara oranla 5 kez daha hassastır.

β-HCG kanda 1500-2000ü ye ulaştığında gebelik kesesi, 6500ü ye ulaştığında fetal kalp atımları olan embriyo ultrasonda izlenebilir.

β-HCG kanda pozitifleşmeden gebeliğin oluştuğunu daha doğrusu zigotun oluştuğunu PAPP-C (EPF) ölçerek de anlamak mümkündür. Bu rutinde kullanılan bir test değildir.

Gebelik tanısında kullanılan bir diğer hormon ise progesterondur.

Ultrason sadece gebelik tanısında değil , gebeliğin takibinde ve beklenen doğum tarihinin hesaplanmasında kullanılır.

Etiketler

Gebelik ve doğumGebelikDoğum

Yazar Hakkında

Op. Dr. Aral Özbal

Op. Dr. Aral Özbal

Op. Dr. Aral ÖZBAL, 1969 yılında Denizli'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmetini Karaman Devlet Hastanesi'nde yapmış ve İzmir 112 Hızır Acil Yardım İstasyon'unda, Hızır Acil Yardım ve Kurtarma konusunda eğitmen olarak görev almıştır. İhtisasını ise, 2001 - 2006 yılları arasında Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapararak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır