Gebelik öncesi hazırlık ve planlı gebelik

Gebelik öncesi hazırlık ve planlı gebelik

Korunmasız ilişkiye karar verdikten sonra özellikle annenin bedenen ve psikolojik olarak gebeliğe hazır hale gelmiş olması önemlidir. Korunmasız ilişki başlangıcında sağlık kuruluşuna giderek tam anlamıyla kontrolden geçmek ve gerekli vitamin ilaçlarına başlamak gerekir.

Gebelik öncesi yapılması gerekenler

1-Beslenme: Hem bebek hem de kendi sağlığınız ve gelişiminiz için sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Bu nedenle hamilelik öncesinde sağlıklı ve dengeli beslenmeli, diyetlerinizi bir diyetisyen yardımı ile belirlemiş olmalısınız. Sağlıklı beslenmek aynı zamanda düzenli beslenmektir. Günlük olarak 3 ana öğün ve hafif ara öğünler ile beslenmeye özen göstermek gerekir. Dengeli beslenmek yerine vitamin ve mineral hapları tüketmekten kesinlikle uzak durun.

2-İdeal kiloda gebe kalmak: Hamile kalmayı denemeden önce sağlıklı bir kiloya ulaşmayı denemelisiniz.

3-Folik asit ihtiyacı: Gebelik planlayan tüm kadınların gebelikten önceki 2 ay ve gebeliğin ilk 3 ayında 400 mikrogram folik asit alması gerekir.

4-Sigara ve alkol tüketilmemeli.

5-Düzenli egzersiz yapılmalı.

 

6-Aşılama: Hamile kalmadan önce aşıların gözden geçirilmesi gereklidir. Aşılanmayan annelerin etken maddeyle karşılaşması, yalnızca kendini değil bebeğini de etkiler. Hamilelik sırasında ya da doğumda taşınılan enfeksiyonun bebeğe geçme riski bulunuyor. Bu nedenle, hamilelik öncesi hepatit B, kızamıkçık ve tetanoza karşı bağışıklık olmaması halinde ve aşılar yaptırılmamışsa bir uzmana başvurarak aşıların tamamlanması gerekiyor.

7-İlaç kullanımı: Erken hamilelik dönemleri içerisinde bir takım ilaçlar plesentadan geçip bebek gelişimini olumsuz etkiler. Bu yüzden gebelik sırasında ilaç kullanırken mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

8-Doktor kontrolü ve muayene: Sağlıklı hamilelik süreci için öncelikli şart anne adayının sağlığıdır. Uzman kontrolünde öncelikle muayene, kan testleri, ultrasonagrafi gibi incelemeler yapılmalıdır. Bu sayede hamilelik sürecine girilmeden önce anne adayının hamilelik için engel teşkil edebilecek herhangi bir sağlık sorununun bulunup bulunmadığından emin olunmalıdır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fırat Tülek

Doç. Dr. Fırat TÜLEK, 1981 yılında Ankara’da doğmuştur.  Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2014 yılında Ankara Üniversitesi' nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2014- 2016 yılları arasında devlet hizmeti yükümlülüğü gereği Kastamonu Taşköprü Devlet Hastanesi’nde uzman doktor olarak çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına Memorial Ataşehir Hastanesi’ nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Fırat TÜLEK,  evli ve iki çocuk babasıdır. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türk- Alman Jinekoloji Derneği, Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği, Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği, Türk Ürojinekoloji ve Pelvik Rekonstrüktif ...

Etiketler
Planlı gebelik
Doç. Dr. Fırat Tülek
Doç. Dr. Fırat Tülek
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube