Gebelik dönemi oluşan hemoroidlerde önceden önlem almak mümkün mü? oluşursa ne yapılmalı?

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
25 Kasım 20141222 görüntülenme
Randevu Al
Gebelik dönemi oluşan hemoroidlerde önceden önlem almak mümkün mü? oluşursa ne yapılmalı?

Gebelik ve doğum sürecinde basur/hemoroid oluşumu çok sık rasladığımız ciddi bir sorundur (yaklaşık her 5 gebeliğin birinde ortaya çıktığı öne sürülmüştür). Pek çok hanım, hemoroidle ilk olarak gebeliği sırasında ya da doğum sonrası karşılaşır. Muhtemelen kilonun/ağırlığın artması, pelvisin dolmasıyla/baskılanmasıyla hemoroid damarlarında şişme/konjesyon gelişmesi ve doğuma hazırlık için bağ dokuların gevşemesinin hemoroidlere olumsuz etkisi gibi nedenlerle bu sıkıntı ortaya çıkabilmektedir.

Hep önerdiğimiz odur ki, özellikle kadın-doğum uzmanlarının gebelik döneminde bebeğin gelişimini izlemek, anneye vitamin takviyeleri yapmak gibi yaklaşımlarına ek olarak gebe hanımları barsak fonksiyonları açısından da (yani posalı diet kullanılması, düzenli barsak alışkanlığı sağlanması ve sıcak suyla temizlenmek gibi açılardan) uyarmaları gerekir. Aksi takdirde, çok keyifli geçecek bir gebelik ve doğum sonrası dönemi kabusa dönüşebilmekte ve annenin bebekle ilgilenmesi dahi riske girebilmektedir.

Etiketler

Gebelik dönemi oluşan hemoroidlerde ne yapmalıGebelik dönemi oluşan hemoroitlerGebelik dönemi oluşan basurGebelik dönemi oluşan basur ve tedavisiGebelik dönemi oluşan hemoroidler yeniler miHamilelikte oluşan basur geçer mi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1997 yılında aynı üniversitesinin Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2002 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.