Gebelik beslenmesi nasıl olmalıdır?

Uzm. Dyt. Gülce Gencan
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
13 Aralık 202065 görüntülenme
Randevu Al
Gebelik beslenmesi nasıl olmalıdır?

Gebelikte genel sağlıklı beslenme prensiplerine ek olarak birkaç temel noktaya dikkat etmek gerekiyor.
Öncelikle;

1- Az pişmiş ve çiğ et, tavuk, balık, deniz mahsulü ve yumurtanın tüketilmemesi,

2- Pastörize olmayan süt ürünleri ve küflü peynirlerin tüketilmemesi,

3- Temizliğinden emin olunmayan yeşillik vb pişmeden tüketilen sebzelerden kaçınılması tavsiye ediliyor.

4- Ton balığındaki civa içeriğinden dolayı haftada 500 gramdan fazla konserve ton balığı (5 büyük konserveden fazlası ) tüketilmemesi tavsiye ediliyor.

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar şu şekilde;

1- Kafein, gebelikte kafeinin günlük 200 mg ile sınırlandırılması öneriliyor. Özellikle gebeliğin ilk üç aylık döneminde yüksek doz kafein alımı düşük ihtimalini arttırıyor ve bebekte düşük doğum ağırlığı gibi olumsuz sonuçlar yaratabiliyor. Bu nedenle gebelik döneminde kafein tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor.

2- Alkol, gebelik döneminin ilk trimesterde alkol tüketiminden kaçınılması, gebeliğin 12. haftasından sonra ise bazı ülkelerde haftada 1-2 kere 1-2 kadeh önerilirken bazı ülkelerde gebelikte hiç alkol tüketilmemesi öneriliyor. Ancak bebeğinizin genel sağlığı için bu süreçte hiç alkol tüketilmemesi bilimsel bulgulara göre daha doğru bir tavsiye olarak görünüyor.

3- Yer fıstığı, dengeli bir beslenme paterninin parçası olarak gebelikkte tüketilmesinde sıkıntı yok. Önceki tavsiyelerin aksine son 5 sene içerisinde yayınlanan bu alanda yapılan LEAP ve EAT isimli büyük çalışmanın güncel bulgularına göre gebelik sürecinde annelerin dengeli bir şekilde ve katı gıdaya geçerken bebeklerin fıstık tüketmesinin, bebekte ilerleyen zamanlarda çıkabilecek gıda alerjisi riskini azalttığı gösterilmiş durumda. Ancak hatırlatayım, sizin fıstığa alerjiniz varsa veya sağlık çalışanları tarafından yemeniz uygun görülmüyorsa tüketmemelisiniz.

4- Demir ve D vitamini alımının hamilelik süresince de devam etmesinin yanı sıra annenin ve bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini sağlayabilmek için diğer bazı vitamin ve minerallerin de vücutta yeteri kadar bulunması gerekiyor. Bebeğin iri doğma riskini azaltmak ve sağlıklı bir beyin gelişimi sağlamak için; Omega-3; annenin tiroit hormonlarının seviyesi arttığından ve bebeğin sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişimini sağlamak için iyot; annede gebelik döneminde görülebilme ihtimali olan yüksek tansiyon (pre-eklempsi) riskini azaltmak için B 12 vitaminine ve yeterli alınmazsa bebeğin annenin kemiklerinden ve dişlerinden çekeceği kalsiyum alımına da dikkat edilmesi gerekiyor.

Genel olarak sağlıklı beslenseniz bile, bu vitamin ve minerallerin hepsinin kontrolünü sağlamak ve takip etmek gün ve gün oldukça zor. Bu durumda olası bir kaza durumunu önlemek ve hiçbir vitamin ve mineralden eksik kalmamak için gebelik multivitamini iyi bir fikir. Bunu hayat kurtarıcı bir emniyet kemeri olarak düşünebilirsiniz.

Ek olarak vejetaryen ve vegan anne adaylarının genel beslenmelerine dikkat etmelerinin yanı sıra yeterli miktarda protein, demir ve B12 vitamini aldıklarından emin olmaları gerekir. Vejetaryenlerin B12 vitaminini yumurta ve çeşitli süt ürünlerinden sağlayabilme ihtimalleri vardır fakat yapılan bir çalışmada vejeteryan anne adaylarının %62’sinin B12 vitamininden eksik olduğu bulunmuştur. Veganların besin yoluyla B12 alabilme ihtimalleri ancak fortifiye edilmiş besinler ile mümkündür fakat yapılan başka bir çalışmada veganların %86’sında B12 eksikliği görülmüştür. Bu nedenle vejetaryen ve vegan anne adaylarının gebelik sürecinde B12 takviyesi alması genel olarak iyi bir fikir olarak görünüyor. Alınması gerekenlerin yanında, bir de fazla tüketmemeye dikkat etmek gereken bir vitamin var ki o da A vitamini. Gebelikte fazla miktarda tüketilmesi bebeğin organ gelişimine zarar verebileceği için potansiyel zararlı kabul ediliyor. Gebelikte (multivitamin dahil) A vitamini içeren bir takviyeden kaçınılması öneriliyor.

Etiketler

Gebelikte beslenmeGebe kalmadan önce yapılması gerekenlerGebe beslenmesi

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Dyt.Gülce Gencan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2016 yılında diyetisyen unvanı almiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Fitoterapi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır