Gebeliğe hazırlık – beslenme önerileri

Gebeliğe hazırlık – beslenme önerileri

Folik asit karmaşası…

Elimizdeki veriler gebelikten bir ay önce başlanan ve üç ay süreyle devam ettirilen 4 miligram (dikkat: bu yüksek bir dozdur!, Folbiol adı verilen ilacın içinde bulunur) folik asit takviyesinin nöral tüp defektli (NTD) doğum yapmış anne adaylarında yeni bir NTD’li bebek doğurma riskini azalttığını göstermektedir.

    Bu verilere dayanılarak gebe kalmayı planlayan tüm kadınların gebe kalmadan önce düzenli olarak 0.4 miligram folik asit almaları gerektiği bildirilmiş ve böylece NTD’li doğum önlenmeye çalışılmıştır.

0.4 miligram dengeli bir beslenmeyle kolaylıkla alınabilecek bir miktardır. Bu nedenle bazı doktorlar gebelik öncesi dönemde tüm gebelere ek folik asit takviyesi yapılmasının gereksiz olduğunu düşünür.

Siz de doktorunuzun önerilerine göre hareket etmelisiniz. Folik asit takviyesi ister bir ay sonra ister örneğin 8 ay sonra hamile kalın, devam ettirilmelidir. Folik asit zararsız bir vitamindir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cahit Bozyel

Op. Dr. Cahit BOZYEL, 1981 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun olmuştur. 1987 yılında, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirerek Tıp Doktoru olmuştur. Mecburi hizmetini Burdur'da yaptıktan sonra Şırnak'ta askerliğini yapmış daha sonra Tekirdağ Devlet Hastanesi acil servisinde çalışmıştır. İhtisasını, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2000 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ardından Adıyaman ve Diyarbakır Devlet Hastanelerinde çalışmıştır. 2005 yılında Antalya Özel Konyaaltı Tıp Merkezini eşi Özge ABACI BOZYEL ile birlikte kurmuş ve bu merkezde 7 yıl Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışmıştır. 2013 yılından bu yana Antalya'da özel muayenehanesi'nde çalışmalarına devam etmektedir.  Op. Dr. Cahit BOZYEL, mesleki kariyeri süresince Tüp Bebek, İnfertilite, Gebelik Takibi, Doğ ...

Op. Dr. Cahit Bozyel
Op. Dr. Cahit Bozyel
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube