Doktorsitesi.com

Gebeliğe bağlı bulantı ve kusma

Op. Dr. Müjde Şekeroğlu
Op. Dr. Müjde Şekeroğlu
4 Ağustos 2016198 görüntülenme
Randevu Al
Gebeliğe bağlı bulantı ve kusma

Gebeliğe bağlı Bulantı ve Kusma (Hiperemezis Gravidarum) Kadınların %70 i gebeliklerinde bulantı kusma tarifler. Bu şikayet genellikle 12-14 hafta civarında kaybolur fakat bazen daha da uzun sürebilir. Gebelerde %1 inde bulantı kusma hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır olabilir.

Su içememe nedeni ile vücut dehidrate olur. Eğer günde 500 ml den daha az sıvı içiliyorsa doktora başvurulmalıdır. Beslenemeyince vücut enerji için kendi glukozundan çok yağını yakmaya başlar ve keton artar ve kanı asidik hale getirir. Idrarda keton saptanir. Bu da vucudun susuz kaldığını gösterir.Kilo kaybedilir.Tansiyon düşüklüğüne bağlı halsizlik baş dönmesi olur. Ciddi bulantılarda 14 haftadan uzun süre bulantı devam edebilir. Dehidratasyon ve kilo kaybı olmadan doktora başvurulmalıdır. Hiperemezisin nedeni bilinmemektedir fakat genetik veya hormonlara bağlı olabileceği düşünülmektedir. Tedavide bulantı önleyici ilaçlar, vitaminler ve steroid kullanılabilir. Bulantı kontrol edilemez ise hastaneye yatış ve damardan sıvı tedavisi gerekebilir. Annenin kilo kaybı bebeğin doğum ağırlığında azalmaya neden olabilir. Koku algısı ve tükürük salgısı artar,baş ağrısı ve kabızlık daha sıktır. Günlük hayatı etkileyen bulantı kusmalar depresyona neden olabilir. Uzun süre dehidrate olan gebelerde kan sulandırıcı iğne gerekebilir. Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek ve ağız çalkalama suları kullanılması gerekir.

Etiketler

GebelikKusmaBulantıMide bulantısıHiperemesisGebeliğe bağlı bulantı ve kusma

Yazar Hakkında

Op. Dr. Müjde Şekeroğlu

Op. Dr. Müjde Şekeroğlu

Op. Dr. Müjde ŞEKEROĞLU, 1979 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Balıkesir'in Marmara Adası’nda bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2003-2009 yılları arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bu süre içerisinde pek çok kongre ve eğitime katılmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır