Doktorsitesi.com

Gebe olduğunuzu öğrendiğinizde ne yapmalı, ne yapmamalısınız?

Doç. Dr. Serap Yaltı
Doç. Dr. Serap Yaltı
22 Mart 202192 görüntülenme
Randevu Al
Gebe olduğunuzu öğrendiğinizde ne yapmalı, ne yapmamalısınız?

Test yaptırdıktan ve gebe olduğunuzu öğrendikten sonra sizi 40 hafta boyunca takip edecek doktorunuza başvurun. Son adet tarihiniz biz doktorlar için önemli bir veridir. Buna göre ve ultrason bulgusuna göre tahmini doğum tarihini hesaplarız. Bazen son adet tarihi ile ultrason bulguları örtüşmeyebilir, bu ya geç yumurtlamadan, ya da üstüne adet görmekten dolayı olabilir. Sonuçta gebeliğin erken dönemlerinde doğum tarihinin belirleyicisi olan ultrason olacaktır.

Kan grubunuz, eşinizin kan grubu, genel sağlık durumunuz, tiroid, şeker, tansiyon probleminizin olup olmadığı son derece önemlidir. Daha önce talihsizlikler yaşadığınız gebelik oldu ise bunun doktorunuz tarafından bilinmesi, açıklanabilir bir sebebi varsa bu yönde yeni gelişen gebelik için araştırma yapılması gerekecektir. Kanda pıhtılaşma sorunu, genetik tarama, infeksiyon araştırılması bunlar arasında sayılabilir.

Derhal folik asit kullanımına başlamanız gerekir. İlerleyen dönemde buna kan hapları, mutivitamin ve omega 3 de ilave olacaktır. Stresten, aşırı yorgunluktan kaçınmanız gerekecektir.

Gebe olduğunuzu öğrendiğinizde özellikle ilk 3 ayın bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemli bir period olduğunu unutmadan zararlı olabilecek her etkenden uzak kalmanız gerekecektir.

Doğru beslenme çok önemli olup gebelikte özellikle bu konuya çok dikkat etmelidir. Hatta planlanan bir gebelik ise 3 ay önceden vücudu arındırmak bir fonksiyonel tıp yaklaşımıdır.

Alkol, sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Röntgen çektirilmemelidir. Her türlü kimyasal üründen uzak durulmalıdır. Kaplıca, sauna gibi vücut ısısını yükselten yerlere gidilmemelidir. Bulaşıcı hastalıklardan, her türlü enfeksiyondan uzak olmalıdır.

Etiketler

Gebe kalmakGebelik döneminde etkilenen hastalıklarGebe kalma günleriGebelik dönemi hastalıklarıGebelik döneminde yaşanan sorunlarGebelik döneminde yapılan testlerGebelik dönemi hormon değişiklikleri

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Serap Yaltı

Doç. Dr. Serap Yaltı

Doç. Dr. Serap Yaltı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini
1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde yapıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Yandal uzmanlığını İnfertilite-Tüp Bebek üzerine yapmıştır.
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2005 yılında Doçent unvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır