Gastrik bypass hastalarında d vitamini eksikliği

Gastrik bypass hastalarında d vitamini eksikliği

Yapılan bir çalışmada Roux-en-Y ameliyatından önceki vitamin D düzeyleri ve ameliyat sonrası D vitamininin koruyucu ve tedavi edici dozlarının etkinliği araştırıldı. D vitamini düzeyi üzerinde Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatının etkisi konusunda literatür çelişkili sonuçlar sunmaktadır. Çalışmanın amacı preoperatif D vitamini değerlerini saptamak, D vitamininin koruyucu ve tedavi edici dozlarının etkilerini değerlendirmek, 25-hidroksi vitamin D düzeyleri ile vücut kitle indeksi arasındaki bağlantıyı değerlendirmektir. Bu amaçla Nisan 2007 ile Kasım 2007 arasında Saint Vincent Charity hastanesinde Roux-en-Y geçiren 72 hasta üzerinde retrospektif bir çalışma planlanmıştır.

Sonuçlar:

Çalışmada Roux-en-Y gastrik bypass geçiren hastaların % 80'inde serum 25-Hidroksi vitamin D seviyeleri 32 ng/ml'nin altında bulunmuştur. Normal sınırlar 32-150 ng/ml'dir. Postoperatif veriler bu hastaların % 45'inde D vitamini eksikliğinin tedaviye rağmen devam ettiğini göstermiştir. Ayrıca vücut kitle indeksi ile D vitamini seviyeleri arasında ters ilişki olduğu da saptanmıştır. Yani, hasta ne kadar fazla kiloluysa D vitamini seviyeleri o kadar düşük olmaktadır.

Bu çalışmanın bulguları, komplikasyonlardan korunmak için gastrik bypass hastalarında D vitamini seviyelerinin daha aggressif biçimde takip edilmesi gerektiğini göstermektedir. Hastaların vitamin D destek tedavilerine yanıtını etkileyen faktörlerin saptanması içinse daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.  

(Obes Surg. 2009 May;19(5):590-4. Epub 2008 Oct 11)

Op.Dr.Murat Üstün tarafından hazırlanmıştır. Ancak kaynak belirtilerek ve link eklenerek alıntı yapılabilir.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Komplikasyon
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube