G noktası (g spot) nedir ?

Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
20 Temmuz 201211952 görüntülenme
Randevu Al
G noktası (g spot) nedir ?

G noktası (G spot) nedir?
İlk defa 1950 yılında jinekolog bilim adamı Dr. Ernest Gräfenberg tarafından “International Journal of Sexology” isimli dergide yayımlanmış bir makalede kadınlardaki vajina ön duvarında bulunan hassas ve haz dolu bir bölgeden bahsedilmekteydi.

Aslında Gräfenberg yazdığı makalesinde bu hassas bölgeden farklı bir anatomik bölge olarak söz etmemiştir.

Daha sonralarında (1982 yılında) Alive Kahn Ladas tarafından bu kadın genital anatomik bölgesine yeniden işaret edilerek bahseden ilk kişinin ismine atfen bu noktaya “Gräfenberg noktası” veya kısaltılmış olarak “G noktası (G spot)” ismi verilmiştir.

G noktası nasıl bulunur? G noktası bulma
Cinsellik konularına merak duyan pek çok evli veya bekar, kadın veya erkeğin akıllarına gelen soruların içinde; "G noktası nerededir? G noktası nasıl bulunur? G noktası bulma yöntemleri nelerdir? G noktası neresidir?" gibi G noktası bulma ile ilgili sorular yer almaktadır.

G noktası nerde bulunur? G noktasını bulmak için ne yapılmalı?
Kadınlarda vajinal girişten yaklaşık 3-4 cm içeride, üst duvarda, idrar kanalının hemen komşuluğunda erkekteki prostat bezine benzer şekilde sıvı üreten “skene bezleri” ve kasılma özelliği taşıyan (erektil doku) bir alan bulunmaktadır.

Kadınlarda skene bezlerinin yoğun olarak bulunduğu bu dokuya G noktası (G spot) adı verilir.

Yani G noktasını bulmak için vajina içine soktuğunuz parmağınızı 3-4 cm ilerlettikten sonra, vajina üst duvarı üstünde hassas bir alan hissetmeniz gerekmektedir.

G noktası salgı üretir
Cinsel uyarılma sonrasında G noktasında salgı artışı ile birlikte uyarılma gerçekleşmektedir. G noktası klitoris ile birlikte uyarılmayı sağlayan bir doku olarak görülmektedir.

Kadınlardaki skene bezleri erkeklerdeki prostatın karşılığıdır
Skene bezleri erkekteki prostat bezi gibi idrar kanalını (üretra) çevrelemektedir ve aslında o meşhur zevkin kaynağı vajina ön (üst) duvarı değil, bu bezler ve bezlerin kanal kısımlarıdır.

G Noktası uyarılınca nasıl bir his oluşur?
G noktasının cinsel ilişki sırasında aralıksız olarak uyarılması ile öncelikle bir idrar hissi oluşur, daha sonrasında uyarılma devam ettiği sürece bu his müthiş bir zevke dönüşmektedir.

G Noktasının Varlığı halen tartışmalıdır
Ancak halen tıp çevrelerinde varlığı tartışmalı olan G noktası daha çok magazinsel anlamda kendisine oldukça güzel bir yer edinmiştir.

Sonuçta kadın ve erkek vücudunda pek çok uyarılmaya açık ("erojen") haz bölgeleri vardır ve önemli olan “doğru partner tarafından doğru bölgelerin” keşfidir.

Cinsel uyarılma olmaksızın yalnızca G noktasının uyarılması ile bir kadının orgazm olması mümkün görülmezken bir kadın yalnızca zihninde hayal kurarak hiçbir elle uyarı olmaksızın dahi orgazma ulaşabilir. Unutmayınız ki aslında “en büyük ve en önemli cinsel organımız beynimiz" dir.

Klitoris nedir?
Klitoris ((Clitoris) kadınlarda pubis tepesini hemen alt kısmında yer alır ve anatomik olarak erkeklerdeki penis başının kadınlardaki karşılığıdır.

Klitorisin hemen altında idrar deliği, idrar deliğinin de hemen altında ise vajinal giriş yer almaktadır. Dıştan düğme gibi görülen klitoris içten “Y harfi” şeklindedir. Üstte ve yanlarda iç dudaklarla çevrilidir.

Klitoris (Clitoris) ne işe yarar?
Klitoris (Clitoris), kadınlarda haz ile ilgili sinirsel yoğunluğun bulunduğu bir bölgedir. Cinsel ilişki veya masturbasyon sırasında klitoris erkeğin penisi gibi sertleşmektedir.

Klitorisin serleşmesi erkekteki gibi kan akımının artışı sonucunda gerçekleşmektedir, yani klitoris "erektil" (kanla dolup sertleşen) bir organdır.

Clitoris içindeki zengin kan damarlarının dolması sonucunda kadın orgazmında önemli bir işlevi bulunmaktadır.

Orgazm olma fonksiyonu ve Klitoris (Clitoris)
Bazı kadınlar orgazmı partnerleri ile ilişki sırasında penisin vajinaya girmesi ile yaşarken (koital orgazm) bazıları da yalnızca klitorisin mastürbasyon sırasında elle uyarılması ile kısıtlı bir şekilde yaşarlar (klitoral orgazm).

Anorgazmi ise "orgazm olamama" problemidir ve kadınlarda bir takım ciddi psikolojik sıkıntılara neden olmaktadır. Bu şekilde eşler arasındaki sorunlar büyüyebilmektedir.

Bir kadının koital anorgazmi sorunu olması, klitoral anorgazmiye göre daha kolay aşılabilmektedir. Diğer bir deyiş ile hiç bir şekilde orgazm olamayan bir kadının tedavisi, yalnızca elle masturbasyon yaparak orgazm olup partneri ile cinsel ilişkide orgazm olamayan bir bayana göre daha zordur.

Yine de derecesi ne olursa olsun kadınlarda orgazm olma fonksiyonu öğretilebilen bir işlevdir. Bunun için doğru merkezde karar verip doğru şekilde cinsel tedaviye başlamak ilk ve en önemli adım olmaktadır.

Etiketler

G spot nedirG noktası (g spot) nerededirG noktası nasıl fark edilirHerkesde g noktası var mıdırG noktası (g spot) hakkında

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

. Kozmetik ve Fonksiyonel Jinekolojide Öncü Hekim ve Uluslararası Eğitmen
. Seksolog, Avrupa Cinsel Tıp Derneği Tarafından Fellow (FECSM, Akademi Üyesi)
. “HERA Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği” Kurucusu ve Başkanı
. “Uluslararası Estetik Genital Cerrahi ve Seksoloji Derneği (ISAGSS)” Kurucusu ve Başkanı
. İrlanda Merkezli Avrupa Estetik Tıp ve Cerrahi Koleji (ECAMS) Geçmiş Dönem Kıdemli Öğretim Üyesi ve Uluslararası Eğitmeni

İlkler ve Yenilikler
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ genital estetik ameliyatları, genital estetik cerrahi dışı tedavileri ve kadınlarda cinsel sağlık alanlarında, tüm dünyada ve ülkemizde öncü hekimler arasında yer almaktadır.

Çalışmalarının Bazıları:
Dr. Eserdağ Avrupa Cinsel Tıp Derneği (ESSM) ve Avrupa Seksoloji Federasyonu tarafından düzenlenen ‘board’ sınavını başarıyla geçerek, ‘fellowship’ (akademi üyeliği) unvanını kazanan ülkemizin ilk jinekolog hekimlerindendir.
Kadınlarda cinsel işlev bozuklukları tedavilerinin, jinekolog hekimler tarafından benimsenmesinde ve yaygınlaşmasında öncülük etmiştir.
Vajinismus tedavileri alanında çalışan ülkemizdeki ilk ulusal derneği kurmuştur (Hera Vajinismus Eğitim, Araştırma ve Tedavi Derneği, Kuruluş; 2015).
İlk defa 2002 yılında vajinismus tedavilerine başlamış ve vajinismusta kısa sürede sonuç alma konseptini geliştirmiştir.
Dr. Süleyman Eserdağ, ülkemizde genital estetik eğitimlerini ve hands-on kurslarını düzenleyen ilk hekimdir.
Oldukça saygın, İrlanda merkezli Avrupa Estetik Koleji ECAMS’a (European College and Aesthetic Medicine and Surgery) atanan ilk Türk hekim olmuştur (2015). Bu fakülte çatısı altında 2015 ve 2017 yılları arasında, genital estetik alanında pek çok ülkede uluslararası eğitimler düzenlemiştir.
Genital estetik ve cinsel tedaviler konusunda çalışan ülkemizdeki ilk uluslararası derneği kurmuştur (ISAGSS, Uluslararası Estetik Genital Cerrahi ve Cinsel Tedaviler Derneği, 2017).
ISAGSS; genital estetik uygulamalarını seksoloji temelli ele alarak uygulayan dünyadaki ilk dernek olmuştur. Dr. Süleyman Eserdağ, bu dernek çatısı altında bugüne kadar beş kıtadan 1000’den fazla hekimi birebir eğitmiştir.
2018 ve 2019 yıllarında estetik genital cerrahi ve seksoloji alanında düzenlediği uluslararası kongreler de bu alandaki ülkemizin ilk kongrelerindendir. Alanında oldukça önemli yabancı ismi ülkemize davet etmiş ve ülkemizin isminin bu alanda da duyulmasını sağlamıştır (RAGSS Kongreleri; 2018 ve 2019).
Orgazm aşıları olarak bilinen “O-Shot” ve “G-Shot” uygulamalarını ülkemize ilk defa getiren, bu tedavi isimlerini tescil ettirerek ülkemizdeki isim hakkına sahip tek kişidir.
“Barbie Vajina Estetiği” ismini ve konseptini ülkemize ilk getiren hekimdir. 2015 yılında “Cosmopolitan” dergisindeki röportajından sonra bu konsept ülkemizde hızla yayılmış ve popülerlik kazanmıştır (Cosmopolitan dergisi, Vajina estetiğinde yeni trend: “Barbie estetiği”).
Genital estetik alanında ülkemizin ilk kitabını yazmıştır (Kadın Genital Estetiği ve Fonksiyonel Cerrahisi kitabı, 2021). Bu kitap iki ay sonra İngilizce olarak da basılmıştır.
Ülkemizde cinsel tıp ve genital estetik alanında yayınlanan, yazarları arasında 50 kadar hekimin yer aldığı, ülkemizin ilk multidisipliner (çok branşlı) kitabının editörleri arasında yer almıştır (Cinsel Tıp ve Genital Estetik Kitabı; İstanbul Tıp Kitabevleri, 2020).
2023 yılında İngilizce olarak yazdığı “Aesthetic and Functional Female Genital Surgery” kitabı İsviçre merkezli Springer Nature kitabevi tarafından basılarak dağıtılmıştır. Bu kitap, genital estetik ve fonksiyonel cerrahisi alanında ülkemizin uluslararası literatüre kazandırdığı ilk ve tek kitaptır. 400’den fazla görsel ve 23 ayrı bölümden oluşan bu kitap yayınlandığı ilk günden itibaren uluslararası bilim camiasında son derece ilgi çekici bulunmuş ve pek çok yabancı hekimin takdirini kazanmıştır.
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ ülkemizde ve dünyanın farklı bölgelerinde yılda 20’den fazla toplantıya konuşmacı olarak davet edilmektedir. Kendi çalışma alanlarında, 50’den fazla uluslararası kongrede konuşma yapmıştır. Avrupa’nın en büyük cinsel tıp kongresi ESSM (Avrupa Cinsel Tıp Derneği),estetik alanında lider konumundaki IMCAS (Paris),IMCAS (Asya) ve AMWC (Monaco) gibi kongrelerde konuşmalar yapmış ve dernek olarak da afiliye olmuştur.
Ülkemizin ilk “Rejeneratif Jinekoloji” kongresini düzenlemiştir (5-8 Şubat, 2025, Antalya)
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ hastalarını İstanbul Nişantaşı kliniğinde kabul etmekle beraber, yıllar içinde kurmuş olduğu İstanbul Suadiye, Ankara, İzmir kliniklerine de danışmanlık hizmeti vermektedir. Aynı zamanda Altınbaş Üniversitesi Kadın Sağlığı Anabilim Dalında yarı zamanlı öğretim üyesidir.

 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.