Folik asit otizm riskini artırıyor mu?

Folik asit otizm riskini artırıyor mu?

Folat metabolik süreçler ve sinir gelişimi için gereklidir. Nöral tüp defektlerini önlemek için tahıl bazlı gıdaların sentetik folik asit ile takviye edilmesi yoluyla hamile kadınlar için yeterli seviyenin sağlanması devam eden bir halk sağlığı girişimi olmuştur. Ancak, kadınlara hamilelik öncesi ve gebelik boyunca folik asit içeren multivitaminler almaları önerildiği için, doğal diyet folatı ile birlikte takviye folik asit alımı yüksek serum metabolize edilmemiş folik asit düzeylerine yol açmıştır.

Bu, yüksek serum sentetik folik asitin, otizm spektrum bozukluğu (ASD) için risk artışı da dahil olmak üzere, zararlı etkileri ile ilgili endişeleri ortaya çıkarmaktadır. Bazı yeni çalışmalar, ASD’ye karşı folik asit takviyesinin koruyucu etkisini bildirmiştir, ancak diğerleri ASD ve diğer nörobilişsel gelişim sonuçları için artmış risk olduğu sonucuna varmışlardır. Mevcut kanıt düzeyi fazladan takviye konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Bu makale 9 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cem Batukan

Prof. Dr. Cem BATUKAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı fakülte de tamamlamış ve 2000 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ayrıca Perinatoloji - Riskli Gebelikler üzerine yan dal ihtisas eğitimi bulunmaktadır.

Prof. Dr. Cem BATUKAN, mesleki çalışmalarına şu an Acıbadem Maslak Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Folik asit
Prof. Dr. Cem Batukan
Prof. Dr. Cem Batukan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube