Folik asit otizm riskini artırıyor mu?

Prof. Dr. Cem Batukan
Prof. Dr. Cem Batukan
9 Ağustos 2019204 görüntülenme
Randevu Al
Folik asit otizm riskini artırıyor mu?

Folat metabolik süreçler ve sinir gelişimi için gereklidir. Nöral tüp defektlerini önlemek için tahıl bazlı gıdaların sentetik folik asit ile takviye edilmesi yoluyla hamile kadınlar için yeterli seviyenin sağlanması devam eden bir halk sağlığı girişimi olmuştur. Ancak, kadınlara hamilelik öncesi ve gebelik boyunca folik asit içeren multivitaminler almaları önerildiği için, doğal diyet folatı ile birlikte takviye folik asit alımı yüksek serum metabolize edilmemiş folik asit düzeylerine yol açmıştır.

Bu, yüksek serum sentetik folik asitin, otizm spektrum bozukluğu (ASD) için risk artışı da dahil olmak üzere, zararlı etkileri ile ilgili endişeleri ortaya çıkarmaktadır. Bazı yeni çalışmalar, ASD’ye karşı folik asit takviyesinin koruyucu etkisini bildirmiştir, ancak diğerleri ASD ve diğer nörobilişsel gelişim sonuçları için artmış risk olduğu sonucuna varmışlardır. Mevcut kanıt düzeyi fazladan takviye konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Etiketler

Folik asitFolik asit nedirOtizm

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Cem Batukan

Prof. Dr. Cem Batukan

Prof. Dr. Cem BATUKAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı fakülte de tamamlamış ve 2000 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ayrıca Perinatoloji - Riskli Gebelikler üzerine yan dal ihtisas eğitimi bulunmaktadır.

Prof. Dr. Cem BATUKAN, mesleki çalışmalarına şu an Acıbadem Maslak Hastanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır