Fitoterapi (Bitkisel Tıp) Nedir?

Dr. Hakan Özkul
Dr. Hakan Özkul
5 Aralık 2018423 görüntülenme
Randevu Al
Fitoterapi (Bitkisel Tıp) Nedir?

Fitoterapi kısaca “hastalıkların tıbbi bitkilerle tedavi edilmesi” bilimidir.

Fitoterapi sadece hastalıkların tedavisinde değil, kemoterapi gibi ağır uygulamaların yan etkilerinin minimize edilmesinde de etkilidir.

Fitoterapi ile ilgilenen uzmanlar, klinikler, hastaneler, laboratuarlar hemen her bitki üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Bunlar arasında özellikle sarımsak, ginkgo biloba, ginseng, sarı kantaron ve reishi mantarı gıda takviyelerinde büyük paya sahiptir. “Bitkisel tedavi” “cerrahi yöntemlere karşı olmak” demek değildir.

Bugün tıbbi bitkileri kullanmak modern tıbbın da bir parçası haline gelmiştir.

Uzakdoğu’da da batı ülkelerinde de tıbbi bitkiler hastalıkların tedavilerinde aktif olarak kullanılmaktadır. Bugün hastaların yaklaşık % 70’i doktorlarına bitkisel tedaviyi danışıyor, birçok ülkede doktorlar reçete ile bitkisel takviyeler öneriyor.

Örneğin Almanya’da doktorların yazdığı reçetelerin % 65’i Fitoterapi ürünlerinden oluşuyor. Türkiye’de ise bu oran henüz istenilen seviyede değildir. Sağlık Bakanlığı Fitoterapi’yi resmi olarak kabul etmiştir. Bakanlığa bağlı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı çalışmaları takip etmektedir.

Tıbbi bitkiler birçok hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir ancak bu bitkileri rastgele kullanmak doğru değildir.

Nasıl bir antibiyotik komşu-arkadaş tavsiyesi ile kullanılamıyorsa bitkisel gıda takviyeleri de öyledir.

Kesinlikle bir uzmanın tavsiyeleri alınmalı.

Bugün modern teknik imkanlar kullanılarak ekstrakt denilen bitki özleri kullanılmaktadır.

Bunların laboratuar analizleri yapıldığı için hangi bitkinin istenilen etkilere sahip olduğu da analiz edilebilmektedir.

Örneğin nane bitkisinin özünü kullanacaksanız, rastgele nane toplayıp bunun özünü çıkarmak şeklinde olmaz.

Bunun laboratuar ortamında analizlerden geçirilerek hazırlanması gerekir.

Tıbbi bitkileri ekstrakt hale getirmek, verilmesi gereken etken maddeyi standardize etmek demektir.

Etiketler

Kanser tedavisiKemoterapinin yan etkileriHastalıkŞifalı bitkilerSağlıkKitleHastaBitkisel tedaviTümör tedavisiŞifaKanserle savaşRadyoterapinin yan etkileriFitoterapiMeme kanseriKanserRadyoterapiKemoterapiKistAkciğer caAkciğer kanseriSağlıklı yaşamMide kanseriTümörPankreas kanseriKanser hastalığıTıpbağırsak kanserikanser bitkisel tedavidr hakan özkuldoktor hakan özkultıbbi bitkilerbitkilerle tedavikanserle mücadelekanser problemikanserledanskanserdeğilsengüçlüsünkanserdeğilbizgüçlüyüzkansere iyi gelen bitkilermeme canodul

Yazar Hakkında

Dr. Hakan Özkul

Dr. Hakan Özkul

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Dr. Hakan Özkul 1967’de Ankara’da doğdu. Kocaeli İzmit Lisesi’nden mezun olduktan sonra döneminin Türkiye genelinde dereceye girerek Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini (İngilizce) kazandı. Önlisans eğitimini Hacettepe Tıp Fakültesi’nde tamamladıktan sonra, lisans eğitimini Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı.
Bundan sonra Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda akademik eğitim aldı. 2012 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümünden mezun oldu.

Tıp Fakültesi’nden mezuniyetinden sonra çeşitli devlet ve Özel sağlık kurumlarında doktor olarak çalıştı.
Üniversite yıllarından itibaren tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda çalışmalar yaptı. Bu maksatla yurt içi ve yurt dışı birçok araştırma, konferans ve seminerlere katıldı.

“Türkiye’de Bitkisel Tedavinin Doğru ve Yaygın Kullanımının Geliştirilmesi” amacıyla çeşitli TV programlarına katılarak, bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır. Sağlıklı yaşam konusunda TV’lerde yapılan programlara da katılan Dr. Hakan Özkul, TGRT Euro Kanalında yapılan “Doktorlar Konuşuyor” programına uzman konuk olarak katılmaktadır.
Haftalık olarak yayınlanan Meltem TV’de “Sağlık ve Yaşam”, Mesaj TV’de “Sağlıklı Günler” ve Sıhhat TV’de “Önce Sağlık” programlarına düzenli olarak konuk olmaktadır.

“Türkiye’deki Endemik Tıbbi Bitkiler”, “Tıbbi Bitkilerin Türkiye’de Tedavide Doğru ve Yaygın Kullanımının Geliştirilmesi”, “Bitkisel Tıp Tarihi”, Tıbb-ı Nebevi ve “Tıbbi Bitkilerin Türkiye’de Üretimi” konularında çalışmalarına devam etmektedir. Bu konularda uzmanların bir araya geleceği ve sahasında öncül çalışmalar yapması planlanan dernekleşme faaliyeti içindedir. Dr. Hakan Özkul, evli ve 4 çocuk babasıdır.
Herhangi bir hastanede çalışmayan Dr. Hakan Özkul, Hastalıkların Bitkisel Destek yani Fitoterapi ile iyileşmesine yönelik çalışmalarına devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır