Fibromiyalji sendromu hakkında, fibromiyaljiden kurtulmak, fibromiyalji tedavisi var, kronik yorgunluk ve ağrı

Fibromiyalji sendromu hakkında, fibromiyaljiden kurtulmak, fibromiyalji tedavisi var, kronik yorgunluk ve ağrı

 Image result for fibromiyalji

Fibromiyalji, toplumun %2-4'ünde görülen, kadınlarda görülme oranı erkeklerden 4 kat fazla olan, kişinin yaşam kalitesini ciddi derecede bozan kronik bir hastalıktır. 

Fibromiyalji hastalığının diğer bir adı da yumuşak doku romatizmasıdır. 

Gerçek romatizmadan farkı, kanda romatizmayla ilgili bulguların normal olmasıdır. 

Fibromiyalji hassas yapılı, mükemmeliyetçi, çok titiz kişilerin, yönetici hastalığı olarakta bilinir. 

Hastalık tek bir şikayetten ziyade, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk, bitkinlik, halsizlik, uyku düzensizlikleri, depresif ataklar ve bazen de spastik kolit denilen birçok problemin eşlik ettiği  bir sendrom olarak tanımlanır. 

Fibromiyalji nedeni 

Fibromiyalji hastalığının nedeni tam açıklanamamakla beraber, belirtilere yol açan bozukluğun merkezi sinir sisteminden kaynaklandığı düşünülmektedir (santral sensitizasyon).  Bir çok faktör, ayrı ayrı ya da bir arada fibromyaljiyi başlatabilir.  Genetik faktörler, viral enfeksiyon, fiziksel travma (cerrahi operasyon, düşme yada motorlu araç kazası), emosyonel travma, ilaç değişiklikleri (kortikosteroid kesilmesi)  gibi etkenler, fibromyalji hastalığının ortaya çıkmasından sorumlu tutulmaktadırlar. Bu hastalarda serotonin seviyesinde düşüklük, substans P ve glutamat seviyesinde artış, hipotalamo-pituiter-adrenal aksta bozukluk, otonom sinir sistemindeki bozukluklar, bazı aminoasitlerin düşüklüğü, uyku bozukluğu sonucu IGF-1 seviyesinin düşük olduğu da bilinmektedir. 

Tamamlayıcı tıp açısından bakıldığında, hastalığın temelinde bir lenfatik dolaşım bozukluğunun olduğu görülmektedir.  Fibromiyaljili bir hastada, hassas ve ağrılı olarak bulduğumuz tetik noktalarının çoğu, aslında lenfatik sisteme gönderilmek üzere, parçalanmış artıkların akıtıldığı noktalardır.

Otonom sinir sisteminde disfonksiyon olmadan, fibromiyalji sendromunun ortaya çıkması mümkün değildir, ayrıca hastalarda, asit baz açısından değerlendirildiğinde vücutlarında yoğun bir asit yapının olduğu da dikkat çekmektedir.  

Fibromiyaljide semptom ve bulgular 

3 aydan uzun süren yaygın vücut ağrısı  

kaslarda ve eklemlerde hissedilen ağrı günden güne, haftadan haftaya değişebilir   

ağrının yeri vücudun farklı yerlerinde dolaşma eğilimi gösterse de en sık boyun, bel, kollar, göğüs, kalça ve bacaklarda hissedilir  

ağrı özellikle kötü uyku, soğuk ve nemli havalar, ve psikolojik stresle, mekanik yüklenmelerle artabilir  

dinlendirmeyen niteliksiz uyku

sabahları ve günün ilerleyen saatlerinde yorgunluk 

gerilim veya migren tipi baş ağrısı, başta sersemlik hissi 

konsantrasyon güçlüğü  

eller, kollar, ayaklar, bacaklar veya yüzde hissizlik veya karıncalanma.  

karın ağrısı, şişlik, kabızlık, ishal gibi mide-bağırsak sistemiyle ilgili şikayetler 

adet öncesi gerginlik, ağrılı adet dönemleri  

idrara sık çıkma  

Fibromiyalji tedavisi 

Fibromiyaljinin önlenmesi ve tedavisi için modern tıp açısından henüz kesin bir çözüm bilinmemektedir. Sağlıklı bir diyet, germe ve gevşeme egzersizlerini düzenli yapmak, yeterli su içmek, bedeni asitleştiren  besinlerden uzak kalmak , hastaların yakınmalarını azaltmaktadır.  

Fibromyalji hastalarında  Nöralterapi ve Ozon tedavisi ile kalıcı çözüm sağlamak mümkündür. 

Bu makale 29 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sukran Pehlivanoğlu

Uzm. Dr. Şükran Pehlivanoğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak 2003 yılında Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimininin ardından, özel hastanelerde Anestezi ve Yoğun bakım uzmanı olarak çalışmalarını sürdürmüş olan Uzm. Dr. Şükran Pehlivanoğlu, mesleki çalışmalarına şu an Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlığı alanında çalıştıktan sonra, önce Tamamlayıcı Tıp olarak bilinen Nöral Terapi, daha sonra mezoterapi, ozon terapi ve kupa eğitimlerini tamamlamıştır.

Etiketler
Fibromiyalji sendromu
Uzm. Dr. Sukran Pehlivanoğlu
Uzm. Dr. Sukran Pehlivanoğlu
Bursa - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube