Doktorsitesi.com

FEBRİL KONVÜLZİYONLAR (Ateşli Havale)

Prof. Dr. F. Müjgan Sönmez
Prof. Dr. F. Müjgan Sönmez
27 Haziran 2017191 görüntülenme
Randevu Al
FEBRİL KONVÜLZİYONLAR (Ateşli Havale)

Febril Nöbetler (FK);

“1 ay-5 yaş arasında görülen menenjit ve ensefalit gibi santral sinir sistemi (SSS) enfeksiyonu yada akut elektrolit bozukluğu, intoksikasyon gibi tanımlanmış bir neden olmaksızın ve öncesinde geçirilmiş ateşsiz konvülziyon öyküsü olmadan ateşle birlikte ortaya çıkan nöbetlerdir.” (ILAE sınıflaması).

Çocukluk çağının en sık görülen nöbet tipidir.

En erken 1. ayda görülür. Çocukların %50’sinde ilk 2 yılda başlar, 6 ay ile 5 yaş arasında en sık görülür ve pik yaptığı dönem 18 aydır. 7 yaş üzerinde nadirdir.

Ateş sıklıkla 38.5 derecenin üzerindedir.

Febril nöbet geçiren çocuklarda ateşin yükselmesine yol açan en sık nedenler;

Üst solunum yolu enfeksiyonları,

Kulak iltihabı,

Tonsillit,

Döküntülü hastalıklar (En sık 6. hastalık)

İdrar yolu enfeksiyonudur.

İshallerle birlikte FK görülme sıklığının düşük olduğu bulunmuştur.

Febril nöbetlerde ateş %80 viral nedenlere bağlıdır.

Neden Febril Nöbet geçirilir?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlığın önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Ailede FK öyküsü olması ilk ve tekrarlayan FK için kesin risk faktörüdür. Kardeşler ve anne-babada FK öyküsü olduğunda risk 2 kat artmaktadır.

FK’lu çocukların annelerinde ateşsiz nöbet ve epilepsi görülme oranı, normal popülasyondan daha fazladır.

Diğer ileri sürülen nedenler; sitokinler, nörotransmitter adı verilen maddeler, ısı düzenlemesindeki bozukluklar, sinir sistemi olgunlaşmasında gecikme, çinko ve demir eksikliğidir.

Klinik bulgular nelerdir?

Sıklıkla kısa süreli, tüm vücutta kasılma ve gevşeme (jeneralize tonik-klonik), hastanın pelte gibi olduğu (atonik),nadiren vücudun belli bölgelerinde kasılmalar ile giden (Parsiyel) nöbetler şeklinde ortaya çıkar. Çoğunlukla birkaç dakikada keniliğinden durur. Nadiren belli bir bölgeden başlayarak tüm vücuda yayılabilir. Başlangıçda ağlama, bilinç kaybı ve kaslarda sertleşme, solunum duraklaması görülebilir. Daha sonra yüz ve ekstremitelerde tekrarlayan sıçramalar görülebilir.

Nöbet özelliklerine göre basit ve komplike olmak üzere 2 tipe ayrılır.


Febril Konvülziyonda tanı nasıl konulur?

Febril nöbetlerde tanı öykü ve muayene ile konur. Ateşin özellikleri, derecesi, eşlik eden diğer belirtiler, ayrıntılı nöbet öyküsü nörolojik gelişim ve ailede ateşli veya ateşsiz nöbet, epilepsi öyküsü önemlidir.

Elektroensefalografi (EEG): FK’lu çocuklarda sıklıkla EEG çekilmektedir. Ancak tanı değeri sınırlıdır ve FK’ya özgü EEG bulgusu yoktur. Rutin olarak yapılması önerilmemektedir. Basit FK’da %60 normaldir. Komplike FK’da ise öncesinde nöromotor gelişim bozukluğu ve ailede FK öyküsü olanlarda nadiren EEG anormalliği saptanabilir.

EEG dalgaları ateş ve viral enfeksiyonlarda etkilidir. Bu nedenle Febril nöbet geçiren hastalarda EEG nöbetten 7-10 gün sonra çekilmelidir. Basit FK’da bilgisayarlı beyin tomogrofisi (BBT) ve Manyetik Rezonans (MRG) gereksizdir. Ancak kafa içi basıncı artması, fokal nörolojik bulgular varsa, komplike FK’da nörolojik bulgu varsa ve febril status epileptikus sözkonusu ise BBT veya MRG yapılabilir.

 

Etiketler

Eeg filmiAteşli haveleEeg testiÇocuklarda ateşli havale geçirilmesiAteşli nöbet nedir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. F. Müjgan Sönmez

Prof. Dr. F. Müjgan Sönmez

Prof. Dr. F. Müjgan SÖNMEZ , lisans öncesi eğitimlerinin aradından 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini, 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Ünitesi’nde Yandal Uzmanlık eğitimini tamamlamıştır, 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2002 yılında Profesör olmuştur.

Prof. Dr. F. Müjgan SÖNMEZ, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakülteleri Çocuk Nörolojisi Bilim Dalları kuruculuğu, ayrıca Çocuk EEG ve Video EEG monitorizasyon laboratuarları kuruculuğunu yapmıştır. KTÜ Tıp Fakültesi Uyku Laboratuarı kuruluşunda koordinatörlerden biri olarak görev almış ve altı ay direktörlüğünü yürütmüştür. Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Trabzon Şubesi’ ni Prof. Dr. Haluk Topaloğlu’ nun desteği ile kurmuş ve 2000-2011 yılları arasında başkan olarak görev yapmıştır. Türk Uyku Tıbbı Derneği Pediatrik Çalışma grubu koordinatörlüğünü yürütmüş, 2000-2010 yılları arasında Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği Sekreterliğini yapmıştır. 2009 yılından itibaren TUKMOS (Tıpta Uzmanlık Komisyonu, Çocuk Nörolojisi grubu) üyesi olarak görev almış ve 3 dönem sürdürmüştür. Temmuz 2016‘ dan itibaren Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneği kapsamında düzenlenen Denver Gelişim Testi kurslarında eğitmen olarak ders vermekte ve muayenehanesinde hastalarını değerlendirmektedir. 2016 yılı Aralık ayından itibaren Nöromuskuler Hastalıklar Araştırma Derneği’nin sekreteri olarak görev yapmaya başlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır

SERTİFİKA VE ENTEGRASYONLAR

Doktorsitesi.com Sağlık Bakanlığı onaylı ve entegreli bir sağlık bilgi platformudur. Sertifikaları ile tescillenmiş güvenilir altyapısıyla sağlık hizmetlerine erişim sağlar.

MBYSUSBSISO9001 2015 SertifikasıISO/IEC 27001 2013 SertifikasıISO 20000-1 2018 SertifikasıISO 22301 2019 Sertifikası
İLETİŞİM

Doktorsitesi Com Bilgi Hizmetleri

Teknoloji ve Ticaret A.Ş.

Maslak Mah. Ahi Evran Cd. A.O.S 55 Sokak No:2 Aksoy Plaza Giriş Kat Kolektif House

İstanbul, Türkiye

Doktorsitesi.com sağlık sektöründe hizmet veren tıp doktorları, diş hekimleri, fizyoterapistler, psikologlar vb. sağlık profesyonelleri ile internet kullanıcılarını buluşturan bağımsız bir platformdur.

İş bu sayfada yer alan doktor/uzman yorumları ve değerlendirmeleri, ilgili doktorun/uzmanın doğrudan veya dolaylı emri, talebi ve/veya ricası olmaksızın, ilgili hasta/danışan tarafından bağımsız olarak yazılmaktadır. Bu web sitesinin amacı sağlık alanında kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak, sağlık okuryazarlığını artırmak, doktora erişimi kolaylaştırmaktır. Doktorsitesi.com herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir ve desteklememektedir.

© 2007 - 2025 Doktorsitesi.com. Tüm Hakları Saklıdır.