Febril konvülziyonlar (ateşli havale)

Febril konvülziyonlar (ateşli havale)

Febril Nöbetler (FK);

“1 ay-5 yaş arasında görülen menenjit ve ensefalit gibi santral sinir sistemi (SSS) enfeksiyonu yada akut elektrolit bozukluğu, intoksikasyon gibi tanımlanmış bir neden olmaksızın ve öncesinde geçirilmiş ateşsiz konvülziyon öyküsü olmadan ateşle birlikte ortaya çıkan nöbetlerdir.” (ILAE sınıflaması).

Çocukluk çağının en sık görülen nöbet tipidir.

En erken 1. ayda görülür. Çocukların %50’sinde ilk 2 yılda başlar, 6 ay ile 5 yaş arasında en sık görülür ve pik yaptığı dönem 18 aydır. 7 yaş üzerinde nadirdir.

Ateş sıklıkla 38.5 derecenin üzerindedir.

Febril nöbet geçiren çocuklarda ateşin yükselmesine yol açan en sık nedenler;

Üst solunum yolu enfeksiyonları,

Kulak iltihabı,

Tonsillit,

Döküntülü hastalıklar (En sık 6. hastalık)

İdrar yolu enfeksiyonudur.

İshallerle birlikte FK görülme sıklığının düşük olduğu bulunmuştur.

Febril nöbetlerde ateş %80 viral nedenlere bağlıdır.

Neden Febril Nöbet geçirilir?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlığın önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Ailede FK öyküsü olması ilk ve tekrarlayan FK için kesin risk faktörüdür. Kardeşler ve anne-babada FK öyküsü olduğunda risk 2 kat artmaktadır.

FK’lu çocukların annelerinde ateşsiz nöbet ve epilepsi görülme oranı, normal popülasyondan daha fazladır.

Diğer ileri sürülen nedenler; sitokinler, nörotransmitter adı verilen maddeler, ısı düzenlemesindeki bozukluklar, sinir sistemi olgunlaşmasında gecikme, çinko ve demir eksikliğidir.

Klinik bulgular nelerdir?

Sıklıkla kısa süreli, tüm vücutta kasılma ve gevşeme (jeneralize tonik-klonik), hastanın pelte gibi olduğu (atonik),nadiren vücudun belli bölgelerinde kasılmalar ile giden (Parsiyel) nöbetler şeklinde ortaya çıkar. Çoğunlukla birkaç dakikada keniliğinden durur. Nadiren belli bir bölgeden başlayarak tüm vücuda yayılabilir. Başlangıçda ağlama, bilinç kaybı ve kaslarda sertleşme, solunum duraklaması görülebilir. Daha sonra yüz ve ekstremitelerde tekrarlayan sıçramalar görülebilir.

Nöbet özelliklerine göre basit ve komplike olmak üzere 2 tipe ayrılır.


Febril Konvülziyonda tanı nasıl konulur?

Febril nöbetlerde tanı öykü ve muayene ile konur. Ateşin özellikleri, derecesi, eşlik eden diğer belirtiler, ayrıntılı nöbet öyküsü nörolojik gelişim ve ailede ateşli veya ateşsiz nöbet, epilepsi öyküsü önemlidir.

Elektroensefalografi (EEG): FK’lu çocuklarda sıklıkla EEG çekilmektedir. Ancak tanı değeri sınırlıdır ve FK’ya özgü EEG bulgusu yoktur. Rutin olarak yapılması önerilmemektedir. Basit FK’da %60 normaldir. Komplike FK’da ise öncesinde nöromotor gelişim bozukluğu ve ailede FK öyküsü olanlarda nadiren EEG anormalliği saptanabilir.

EEG dalgaları ateş ve viral enfeksiyonlarda etkilidir. Bu nedenle Febril nöbet geçiren hastalarda EEG nöbetten 7-10 gün sonra çekilmelidir. Basit FK’da bilgisayarlı beyin tomogrofisi (BBT) ve Manyetik Rezonans (MRG) gereksizdir. Ancak kafa içi basıncı artması, fokal nörolojik bulgular varsa, komplike FK’da nörolojik bulgu varsa ve febril status epileptikus sözkonusu ise BBT veya MRG yapılabilir.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. F. Müjgan Sönmez

Prof. Dr. F. Müjgan SÖNMEZ , lisans öncesi eğitimlerinin aradından 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini, 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Ünitesi’nde Yandal Uzmanlık eğitimini tamamlamıştır, 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2002 yılında Profesör olmuştur. Prof. Dr. F. Müjgan SÖNMEZ, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakülteleri Çocuk Nörolojisi Bilim Dalları kuruculuğu, ayrıca Çocuk EEG ve Video EEG monitorizasyon laboratuarları kuruculuğunu yapmıştır. KTÜ Tıp Fakültesi Uyku Laboratuarı kuruluşunda koordinat ...

Etiketler
Eeg filmi
Prof. Dr. F. Müjgan Sönmez
Prof. Dr. F. Müjgan Sönmez
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube