Fazla kiloların günah keçisi ‘’ekmek’’

Fazla kiloların günah keçisi ‘’ekmek’’

Baharın hayatımızı renklendirdiği, güneşin bizlere yavaş yavaş göz kırptığı, adım adım yaza yaklaştığımız şu günlerde fazla kilolarımızı gizlemekte zorluk çektiğimiz ince kumaşlı giysilerimizi dolabımızın tozlu raflarından çıkarır olduk. Kışın kasvetli havası ve sosyal ortamların azlığı nedeniyle kendimizi eve kapatmanın vücudumuzdaki acımasız etkileriyle artık yüzleşmenin zamanı gelmedi mi? Peki tüm bu fazla kiloların günah keçisi halk arasında da bilinen ve üç beyazın kraliçesi sayılan ‘’ekmek’’ mi?

Günlük enerji gereksiniminin karşılanmasını sağlayan en ucuz ve en temel besinlerden biri olan ekmek, açlığın giderilmesinde toplumun ortak besin maddelerinin başında yer almaktadır. Ancak son zamanlarda ekmeğe dair en büyük efsanelerden biri; tamamen yanlış bir inanış olan şişmanlattığı ve besleyici olmadığıdır. Hatta boşa enerji kaynağı olması nedeniyle diyetten çıkarılması ya da kısıtlanması gerektiği dahi konuşulmaktadır. Fakat bu yanlış inanışların aksine ekmek tüketmemek, yetersiz ve dengesiz beslenmeye, aşırı enerji alımına neden olmaktadır. Ekmek tüketmeyen kişilerde enerji yağlardan ve proteinlerden sağlanmaktadır. Uzun süreli tüketilmediği dönemlerde tokluk hissi oluşması ancak diğer besin gruplarının miktarının daha fazla tüketilmesine ve diyetteki yağ, protein oranlarının artışına

EKMEĞİN BESLENMEDE Kİ ÖNEMİ ?

Ekmeği hayatımızdan temelli çıkarmak yerine doğru tercihlerle sağlıklı ve dengeli bir diyetin en temel öğesi haline getirmemiz mümkün. Bu konuda önerim ekmeğinizi tam buğday, çavdar, çok tahıllı veya yulaflı olarak tercih etmeniz. Tam tahıllı ve tam buğday ekmeği, enerji ve besin öğelerinin karşılanması, kompleks karbonhidrat, bitkisel protein, diyet posası, B grubu vitaminleri, E vitamini, mineraller, bitkisel kimyasallar, prebiyotik ve antioksidan gibi sağlığı geliştiren maddelerce zengindir. Tam taneli ürünler rafine edilmiş ürünlere göre besleyici değeri yüksek, vitamin ve minerali kaybolmamış, daha fazla diyet posası içeren

TAM TAHILLI EKMEĞİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Tam tahıl ürünlerinde ki diyet posasının, kalp-damar sıkıntılarında, bazı kanser türlerinde, tip II diyabet ve obezite hastaları üzerinde olumlu etkileri vardır. Aynı zamanda doygunluk hissi vererek daha az kalori alınmasına ve ağırlık yönetimine yardımcı etkisi de bilinenin aksine diyet tedavisinde olumlu etkiler yaratır. Kişiye özel olarak planlanmış beslenme programında ki miktarlar dahilinde tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmeği tüketimi diyetin yağ oranını düşürerek karın çevresi yağlanmasını azaltır. Toplumda ki bilinç düzeyinin artmasıyla birlikte son yıllarda beyaz ekmek tüketimi azalmakta tam buğday ekmeği tüketimi artış göstermekte olsa da, bu artış henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır.

PEKİ EKMEK YEMİYORUM DİYENLER NE YİYOR?

Her şey keşke ‘ekmeği hayatınızdan çıkarın ve zayıflayın’ demek kadar kolay olsa. Birçok insanın nasıl olsa ekmek yemiyorum diyerek kendisinde tüketmeyi hak olarak gördüğü yiyeceklerin yanında ‘ekmek’ olabilecek en masum seçimdir. ‘Hayatımdan ekmeği çıkardım’ diyen bir kişini beslenmesi gözlemlendiğinde ekmek yerine geçen tahıl kaynaklarının tüketiminde artış olduğu görülmektedir. Göz ardı edilmemesi gereken en önemli husus ekmek dışı tahıl kaynaklarından olan; pirinç pilavı, bulgur pilavı, makarna, börek, kek, bisküvi bunların hepsi ekmekle kıyaslandığında ilave olarak yağ, şeker, katkı maddesi içerir. bir ekmeksiz diyetlerle verilen kiloların tekrar geri kazanımlarının çok kolay olmasıdır. Ekmek ile ilgili popüler efsane ve yanlış inanışa karşı Dünya Sağlık Örgütü’nün günün farklı öğünlerinde ekmek tüketilmesi gerektiği tavsiyesi tüm gerçekleri kanıtlar nitelik taşıyor.

Sizde sağlıklı olmak ve kalıcı bir şekilde zayıflamak istiyorsanız ekmeğe düşman insanların söylemlerine kulaklarınızı kapatın!

Unutmayın ki ekmek kilo verme sürecinize, geçmiş dönemde tükettiğiniz kalorili besinlerin yanında sadece ‘günah keçisi’ sayılabilecek kadar zarar verir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Fazla kilo
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube