Eyvah çocuğum yalan söyledi

Anne babaların çocuklarının yalanlarına verdiği tepkiler; bu davranışı tamamen ortadan kaldırabilir, güçlendirebilir veya kronik hale getirebilir.

Eyvah çocuğum yalan söyledi

ÇOCUK NEDEN YALAN SÖYLER?

Çocuğun yalana baş vurması tıpkı yekişkinlerdeki gibi kendi varlığını, iç dünyasını ve duygusal dengesini korumak amaçlıdır.

YALAN SÖYLEME YAŞI KAÇTIR? 

Çocukların yalan söylemeye ne zaman başladığı kesin bir yaşta sabitlenememiştir. Fakat şu bir gerçektir ki çocuğun yalan söyleyebilmesi için önce diğer insanların düşüncelerinden haberi olması gerekir. 

NE ZAMAN ENDİŞE EDİLMELİ?

Okul çağından önceki yalanlar çocukta oyun niteliği taşır ve gayet normaldir. Okul çağından sonraki yalanlar üzerinde çalışmak gerekebilir. 

Benim Çocuğum Asla Yalan Söylemez

Çocuğunuzu yetiştirme tarzınızdan çok emin olabilir ve onun hiç yalana baş vurmayacağı yanılgısına kapılabilirsiniz. Size bir haberimiz var: Yalan söylemeyen çocuk yoktur. Yalan bazen çocuğa çevresi tarafından rol model olunarak öğretilir. Bazen de çocuklar özlem duydukları veya gerçeklemesini istedikleri şeyler için yalan söyler. Kimi zaman korktuğu için söylediği gibi kimi zaman da ihtiyaç duyduğu sevgiyi yalanla sağlamaya çalışabilir. 

NEREDE HATA YAPTIM?

  • Çocuğunuzu eğitirken ona hiç fiziksel veya sözel şiddet uyguladınız mı?
  • Korkuyu çocuk yetiştirmede bir araç olarak kullandınız mı?
  • Çocuğunuz şımarır diye onu takdir etmede cimri davrandınız mı?
  • Çocuğunuza dürüstlüğü uzun uzun öğütleyip yalan söylediğinde kızıp cezalandırdınız mı?
  • Çocuğunuza sürekli ne yapmaması gerektiğini mi hatırlatıyorsunuz?
  • Çocuğunuzun yalanını yakaladığınızda sizi saymadığını mı düşünüyorsunuz?


Peki Ne Yapmalıyım?

        Yalan söyleme davranışında öncelikle çocuğun yaşı dikkate alınmalıdır ve küçükken oyun amacı güden kurgu hikayelerinden korkup engellenmemelidir. Hiçbir saygı ve sevginin temelinde korku tohumları ekili olamaz. Çocuk ile aile fertlerinin her birinin arasındaki bağ hususi olarak güçlenmelidir ki çocuk kendini güvende hissetsin. Duygularınızı paylaştığınız bol sohbetli ve çocuğun sizi rol model alabileceği ortamlar oluşturun. Dürüst bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız lütfen çocuğunuzla ilişkinizde de dürüst olun. (Buna okula gidersen akşam parka gideriz, yemeğin biterse tableti veririm, üstünü giyinmezsen çıkamazsın gibi söylemlerimizdeki tutarlılık da dahil.) 
        Çocuk yalan söylediğinde 'şimdi tavrımı koyayım da bir daha yapmasın' diye düşünüp hemen cezalandırılmamalı öfkeli ve sert tepki verilmemelidir. Bunun yerine çocuk gerçeği söylemek konusunda cesaretlendirilmelidir. Fakat ısrar ederse ona yalanı kanıtlamaya çalışmak yerine nedenlere odaklanıp nasıl yardım edilebileceği araştırılmalıdır. 

        Çocuğa nasıl davranırsak, çocuk da dünyaya öyle davranır. Pam Leo

 

Bu makale 14 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Nilsu Nur Avcı

Psk. Dan. Nilsu Nur Avcı 1998 yılında Gemlik / Bursa’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini yine burada derece ile tamamlamıştır.  Bursa’nın seçkin liselerinden İpekçilik AİHL’ den mezun olmuştur. Lisans hayatına İstanbul Aydın Üniversitesi’ni tam burslu kazanarak başlamıştır. Burada ileri İngilizce Eğitimi almıştır. 2021 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisansını onur derecesi ile bitirmiştir. Eğitim hayatı okulların bitmesiyle son bulmamış, alanda uzman kişilerden eğitim almaya devam etmiştir. Yaklaşık altı yıldan beri gerek staj programları gerekse sosyal sorumluluk projeleriyle alanda aktif olarak faaliyet göstermektedir. İki yıl özel eğitim alanında iş yaşamını sürdürmüş olup ardından çeşitli merkezlerde ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde kurum psikolojik danışmanı olarak ç ...

Etiketler
Ergenlik dönemi
Psk. Dan. Nilsu Nur Avcı
Psk. Dan. Nilsu Nur Avcı
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube