Excimer lazer (göz çizdirme ameliyatı) nedir?

20 yılı aşkın bir süredir uygulanan, 18 yaşından büyük kişilerde miyop, hipermetrop ve astigmatizma düzeltilmesinde altın standart olan bıçaksız ve güvenilir bir tedavi yöntemidir. Bu ameliyatlar lokal damla anestezisi altında yapılır, 2 göz aynı anda tedavi edilir, işlem sırasında ağrı hissedilmez, işlem sonrası göz kapatılmaz. Hastanede yatış gerektirmeyen oldukça kısa süren ameliyatlardır. Kaç çeşit  excimer lazer yöntemi vardır? 2 çeşit excimer lazer yöntemi vardır.

Excimer lazer (göz çizdirme ameliyatı) nedir?

Excimer Lazer (Göz çizdirme ameliyatı) nedir?

20 yılı aşkın bir süredir uygulanan, 18 yaşından büyük kişilerde miyop, hipermetrop ve astigmatizma düzeltilmesinde altın standart olan bıçaksız ve güvenilir bir tedavi yöntemidir. Bu ameliyatlar lokal damla anestezisi altında yapılır, 2 göz aynı anda tedavi edilir, işlem sırasında ağrı hissedilmez, işlem sonrası göz kapatılmaz. Hastanede yatış gerektirmeyen oldukça kısa süren ameliyatlardır.
Kaç çeşit  excimer lazer yöntemi vardır?
2 çeşit excimer lazer yöntemi vardır.
1- PRK: Bir şekilde korneanın en yüzey tabakası olan epitel tabakası (derinin güneşte soyulan ve kendini yenileyen tabakası gibi düşününün) alınır, daha sonra lazer yapılır, kontakt lens konulur, epitel tabakası kendini 3 gün içinde iyileştirir. 1. Haftadan sonra görme gitgide artar ve birinci ayda hasta genellikle çok güzel görür. Myopi ve astigmatizma tedavisinde özellikle ince kornealarda oldukça etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
2- FEMTO LASİK: Yüzeyden flep dediğimiz korneanın yaklaşık 5’te biri boyutunda bir kapakçık kaldırılır. Daha sonra lazer yapılır ve flep tekrar kapatılır. Miyop astigmat ve hipermetrop düzeltilebilir. Hastada ertesi gün net görüş sağlanır ve işine dönebilir.
Her hasta bu ameliyata uygun mudur?
Genellikle 2 hastadan biri bu ameliyata maalesef uygun olmaz. Bununla ilgili uluslararası kriterler vardır. Ameliyat öncesi birçok tetkik ile göz bebeğinin özellikle karanlıkta büyüklüğüne, göz kuruluğuna, korneanın eğimine, kalınlığına, düzenliliğine göre ameliyat öncesi hastanın lazer
ameliyatına uygunluğuna karar veriyoruz. Daha sonra ameliyat günü cihaza hastanın gözünü tanıtıyoruz ve hastayı ona göre ameliyata alıyoruz. Cihaz ameliyat öncesi gözü ve göz bebeğini tanıdığı için hasta ameliyat sırasında gözünü oynatsa bile cihaz gözü takip ediyor, hatta göz cihazın lazer yapabileceği alanın dışına çıkarsa lazer işlemini durdurabiliyor. Bu sayede neredeyse sıfır hata payıyla ameliyat tamamlanmış oluyor. Gözümüze giren ışık dalgaları paralel girer ancak geri dönerken gözümüzdeki vitre, lens, kornea gibi ortamlardan geçtiği için burada ışık dalgalı olarak geri döner ve sapmalara (aberasyonlara) yol açar. Eskiden standart lazer teknolojilerinde sadece hastanın numarasını düşürmek sıfıra yaklaştırmak amaçlanırdı. Günümüzde kişiye özel tedavilerde (wawefront laser) sadece hastayı gözlükten kurtarmakla kalmıyoruz aynı zamanda daha kaliteli görüş sağlayabiliyoruz. Wawefront laser (kartal göz lazer) (NASA'nın Uzay araştırmalarında görüntünün netleştirilmesi için kullanılan tekniğin göz ameliyatlarına uyarlanması sonucu gözdeki aberasyonların ortadan kaldırılması amacı ile geliştirilmiş bir tekniktir.) dediğimiz yöntemde gözlük değerlerinden farklı olarak kişiye özel tedavi planı çıkartılır
ve bu harita eşliğinde lazer uygulanır. Özellikle düzensiz astigmatizmada ve göz içi aberasyonların fazla olduğu kişilerde mükemmel sonuçlar verir. Özellikle kornea düzensizliği olan ve tembelliğe bağlı görmesi az olan, gece görüş problemleri olan hastalarda standart tedavi ile elde edilemeyen daha kaliteli ve iyi görme sağlanmaktadır.

Bu makale 20 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlker İncebıyık

Op. Dr. İlker İncebıyık İlköğretimini tamamladıktan sonra Şanlıurfa Anadolu Lisesinden 2004 yılında mezun oldu. Mezuniyet sonrası yapılan üniversitelere giriş sınavında lisede en yüksek puanı alıp okul birincisi olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı. 2011 yılında tıp fakültesini bitirdi ve yapılan TUS (Tıpta uzmanlık sınavı) sınavında Türkiye’de ilk 100 doktor arasına girerek Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ihtisas yapmaya hak kazandı. 2016 yılında göz hastalıkları uzmanı olarak mezun oldu. 2017 yılında Paris’te yapılan bütün Avrupa ülkelerinde tanınan, ilgili kişinin Avrupa birliği ülkelerinde göz hekimliği yapabilecek düzeyde bilgi sahibi olup olmadığını değerlendiren uluslararası EBO (European Board of Ophthalmology) sınavından başarı ile ayrıldı ve FEBO diplomasına sahip oldu. Yaklaşı ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Göz çizdirme
Op. Dr. İlker İncebıyık
Op. Dr. İlker İncebıyık
Bursa - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube