Eswl (ses dalgalarıyla böbrek taşı kırma)

Eswl (ses dalgalarıyla böbrek taşı kırma)

ESWL, vücut dışından taşları kıran bir makine ile yapılır. Taşı kırmak için ses dalgaları odaklanarak hastanın cildinden taşa iletilir. Taşlar, ses dalgalarıyla küçük parçalara ayrılır. Kırılan parçacıklar idrar yoluyla atılır (Hasta taşları döker).

Taş hastalarının %90’ından fazlası, ESWL yöntemi ile tedavi edilebilir. ESWL tamamen zararsız bir yöntem değildir. Bu nedenle taş kırma tavsiye ederken doğru hastaların seçimi önemlidir.

ESWL (Ses Dalgalarıyla Böbrek Taşı Kırma) Nasıl Uygulanır?

Vücudunuzun yan kısmı taş kırma cihazına doğru konumlanacak şekilde müdahale masasına uzanırsınız. Taşınızın tam yeri, ultrason veya röntgen ile saptanır.

Taş kırma sırasında ses dalgalarının küçük patlama sesine benzeyen sesini duyabileceksiniz. Doktorunuz taş kırma işlemine düşük yoğunluk seviyelerinden başlayacak ve yavaş yavaş dalgaların gücünü artıracaktır. Bu işlem için anesteziye gerek yoktur fakat işlem sırasında ağrı hissetmemeniz için ağrı kesici ilaçlar alacaksınız. ESWL işlemi yaklaşık 45 dakika sürer.

Eğer taşınızın boyutu büyükse taşınızın tamamının kırılması için birkaç seans yaptırmanız gerekebilir. 3 kereden fazla taş kırma seansı yapılması kesinlikle önerilmez.

Hangi Durumlarda Taş Kırma (ESWL) Kesinlikle Yapılmaz?

Gebelere

Yüksek kanama riski olan kişilere

İdrar yolu enfeksiyonu olanlara (Tedavi edilmemiş)

Kontrol edilemeyen yüksek tansiyonu olanlar

Karın içi damarlarda balonlaşması (Anevrizma) olanlar

Başarı şansının düşük olmasından dolayı aşağıdaki durumlarda taş kırma (ESWL) önerilmez:

Çok şişman hastalar (cilt taş mesafesi 10 cm’den fazla olduğunda taş kırmanın başarısı düşer)

Kırılan taşın alt kısmında idrar yolllarında tıkanıklık (Taş kırılsa dahi taş parçaları düşmez)

Taşın çok sert olması

2 cm’den büyük taşlar (Taşlar daha zor kırılır; taşlar kırılırsa çok sayıda parçacık oluşacağı için idrar kanallarında tıkanıklık olur ve hastanın acilen ameliyat edilmesi gerekir.

Böbreğin alt tarafına yerleşen taşlar

ESWL ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Taş Kırma İşlemi Sonrasında Taşlar Tamamen Yok Olacak Mı?

Hayır. Taş kırma işlemi (ESWL) taşlarınızı küçük parçalara ayırır. Bu parçacıklar, ESWL’yi takip eden günlerde veya haftalarda kendiliğinden düşer. Taş parçacıklarını daha rahat düşürmek için doktorunuzun yazdığı ilaçları almanız gerekir.

ESWL Öncesi Nasıl Hazırlık Yapmalıyım?

ESWL pıhtılaşma önleyici ilaç kullanılırken yapılamaz. Kanın pıhtılaşmasını önleyici bir ilaç kullanıyorsanız ilacı kesip kesmeye- ceğinizi doktorunuza danışınız. İşlemden önceki 4 saat boyunca hiçbir şey yemeyiniz.

Ne Kadar Zaman Sonra Günlük Faaliyetlerime Dönebilirim?

Genel olarak tedavinin hemen ardından günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Ancak işlemin yapıldığı gün biraz dinlenmeye özen gösteriniz. Eğer ağrınızı kesmek veya kendinizi sakinleştirmek amacıyla ilaç kullandıysanız işlemi takip eden 24 saat içerisinde otomobil veya herhangi bir motorlu araç kullanmayınız. 
Eğer hiçbir ağrınız yoksa taş parçacıklarının atılması için normalden fazla sıvı tüketmeniz çok önemlidir. Günde 2 litreden daha fazla sıvı tüketmeye çalışınız.

Eğer renal koliğiniz varsa ne kadar sıvı tüketmeniz gerektiğini doktorunuza danışınız. İşlemden sonraki 24 saat içerisinde alkol kullanmayınız.

Taş analizi için gereken taş parçacıklarını alabilmek için idrarınızı süzmeniz gerekir.

Doktorunuz, ESWL işlemi sonrasındaki ilk hafta içerisinde yapmanız gereken ziyaretlere dair size bir çizelge verecektir.

Taş Kırma Tedavisinden Sonra Ne Olursa Acil Olarak Hastaneye Başvurmak Gerekir?

Ateşiniz çıkarsa

Böbreğinizde veya böğrünüzde şiddetli ağrı hissederseniz

İşlemden iki gün sonra idrarınızdan kan gelmeye 
devam ediyorsa

Normal dışı bir şekilde tansiyonlarınız düşük seyrediyorsa

ESWL’nin Avantajları

Düşük komplikasyon riski

Anestezi gerektirmemesi

ESWL’nin Dezavantajları

Taşınız dışarı çıkarılmıyor. Taş parçacıkları düşmeyebilir veya taş parçaları düşerken hasta ciddi ağrı duyabilir.

Büyük taşlarda birden çok seansa gereksinim duyulabilirsiniz.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Binbay

Prof. Dr. Murat BİNBAY, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak 2005 yılında Üroloji uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında çalışmalarını özellikle üro-onkoloji ve üriner sistem taş hastalığı üzerine yoğunlaştırmıştır. Üriner sistem taş hastalığı (endoüroloji) ve laparoskopik-robotik cerrahideki bilgi ve deneyimini arttırmak için Duke Üniversitesi Taş Araştırma Merkezi (ABD), Leuven Üniversitesi UZ Gasthousberg Hastanesi (Belçika), ve Mansura Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniğinde (Mısır) bulunmuş ve 50’ den fazla uluslararası eğitim kurslarına katılmıştır. 2012 Yılında Doçentlik ünvanını aldıktan sonra, Haseki Eğiti ...

Etiketler
Böbrek taşı
Prof. Dr. Murat Binbay
Prof. Dr. Murat Binbay
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube