Kozmetik ürünler, gittikçe artan pazar payıyla büyümektedir. Rakamlara bakarsak; 2006 yılında sabun dahil toplam dünya kozmetik ithalatı 67 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamın %11’ini ABD gerçekleştirmiştir. ABD’yi sırasıyla İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya izlemektedir. En fazla ithal edilen kozmetik ürün grubu ise renkli kozmetikler olarak belirmektedir.
Türkiye’de kozmetik sektörü son 10 yılda hızlı bir gelişme ve büyüme kaydetmiştir. Özellikle genç nüfusun kişisel bakım ürünlerine yönelmesi (kişisel bakım ürünü kullananların yüzde 47’si 18 – 34 yaş grubunda), önceki yıllara göre bu ürünlere olan talebi arttırmıştır.
Türkiye’de ortalama 20 milyon kişi kişisel bakım ürünü kullanmaktadır. Ancak kişisel bakım ürünleri kullanım oranı hala gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kalmıştır. Kozmetik, Türkiye’de, Avrupa’daki kişi başına tüketimin 1/15′i kadar tüketmektedir. Bu oran şampuanda 5 kat, yüz bakım ürünlerinde 50 kat daha düşüktür. Türkiye’deki evlerin sadece yüzde 10′unda deodorant kullanılmaktadır. Türkiye’de kişisel bakım pazarı yaklaşık 1 milyar dolardır. Pazarın yıllık büyümesi ise yüzde 15 – 20 arasında bulunmaktadır.
Günümüzde, kişisel bakım ürünlerine ilgi ve kullanım oranı modernleşmeye paralel olarak artmaktadır. Geçmişte oluşmuş, yaş, cilt yapısı ve çevresel faktörlere bağlı olarak oluşmuş hasarı geri döndürmek ve ileride oluşacak hasarı önlemeye yönelik ürünler tercih edilmektedir. Sonuç olarak, gençliğe dönüşün biyolojik olarak mümkün olmadığını, ancak korunmak ve iyi yaşlanmak için bakımlardan yararlanacağımız gerçeğini kabul ederek bedenimiz ve ruhumuzla daha sağlıklı yaşamaya çalışmak bizi ‘iyi yaşlanmaya’ ya da ‘iyi görünmeye’ götürebilecek… Yani hedefimiz ‘gençleşmek’ değil, ‘korunarak ve bakımlarla gençliğin ömrünü uzatmak’ olmalıdır.
Estetik cerrahi operasyonlarında, operasyon öncesi, sonrası dönemlerde kozmetik ürünler kullanımı en iyi sonucu elde etmek için önemlidir. Operasyon sonrası elde edilen sonucu idame ettirmek amacıyla da kozmetik ürünler gereklidir. Lazer ve peeling gibi cilt yenileme girişimleri sonrasında da kozmetik ürünler tercih edilmektedir.
Piyasada birçok marka ve ürün çeşidi bulunmaktadır. Ürünün kalitesi, genelde fiyatıyla orantılı olduğu düşünülse de her pahalı ürün cildinize iyi gelmez. Bu noktada en dikkat edilmesi gereken husus, ürünün cilt tipinize uygunluğu ve doğru kullanım alanıdır.
Unutmamak gerekir ki, hiçbir kozmetik ürün cerrahi yada medikal uygulamaların yerini tutamaz, sadece uygulamanın etkinliğini uzatabilir.
Estetik cerrahide kozmetik ürünlerin yeri
8 Aralık 2010
0
