Estetik burun ameliyatı sonrası morluk ve şişlikler

Estetik burun ameliyatı sonrası morluk ve şişlikler

Estetik burun ameliyatları sonrasında burun kenarında, gözler etrafında oluşan şişlik ve morlukların nedeni, ameliyat esnasında burun kemikleri ve yumuşak dokuda düzeltme işlemi yapılırken, dokuların hasar görmesi, kabiller damarda ki kanamaların ve hücre içinde ki sıvının hücreler arasına sızması sonucu oluşur. Oluşan işlik ve morluk kişiden kişiye göre değişir. Tamamen aynı tekniklerin kullanıldığı ve aynı sürede ameliyatları tamamlanan hastalarda çok farklı düzeyde şişlik ve morlukların olduğunu görebiliriz.

Ameliyat olan kişinin alkol kullanımı, sigara kullanımı, tansiyon problemi olup olmadığı, açık tenli olması, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, cilt kalınlığı, alerjik yapılı olup olmaması şişlik ve morluğun şiddetini artıran faktörlerdir. Ayrıca hekimin kullandığı teknikler, hekimin tecrübesi, ameliyatın süresi de şişlik ve morluğun şiddetini etkiler.

Estetik burun ameliyatı olmak isteyen tüm hastalar doğal olarak şişlik ve morlukların en alt düzeyde olmasını ister. Böylece iyileşme dönemi ve iş ve özel hayatına geri dönme süresi de kısalır. Şişlik ve morlukların en aza indirgenmesi için;

1- Ameliyat öncesinde kanamayı artırabilecek ilaçlar, gıdalar(badem, kiraz, salatalık vs.) kesilmelidir.

2- Ameliyat sırasında olabildiğince düşük tansiyon ile çalışılmalı

3- Ameliyat süresinde mümkün olduğunca dokuya hassas davranılmalı, mikro cerrahi yöntemle olabildiğince az hasar vererek ameliyat tamamlanmalıdır.

4- Ameliyatın hemen sonrasında soğuk uygulama yapılmalıdır. Son yıllarda bu konuda bir yeni gelişme sağlanmıştır. Hiloterapi (hilotherm) cihazı ve hastanın yüzüne konulan maske ile düzenli olarak 14 – 16 derece soğuk uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulama hemen ameliyat sonrasında başlamakta ve sabaha kadar devam etmektedir. Bu sayede hastanın şişlik ve morluklarında çok yüksek oranda azalma sağlanmıştır.

5- Yine ameliyat sonrasında başlanan bazı jel ve pomatlar şişlik ve morluğun iyileşmesini böylece hastanın daha rahat ameliyat süreci geçirmesini ve günlük yaşama geri dönmesini hızlandırır.

Dr. Yusuf CAN 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yusuf Can

Op. Dr. Yusuf CAN, 30 Mart 1960 tarihinde Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mezuniyetinin hemen ardından Almanya Gelsenkirchen Marienne Hospital’de Genel Cerrahi üzerine 6 ay çalışmalarda bulunmuştur. İhtisasını ise İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. İhtisası süresince Horlama ve Uyku apnesi, Kronik sinüzitler ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Fonksiyonel ve Estetik Burun cerrahisi, Pediatrik (Çocuk) KBB konularına özellikle ilgi duymuş olan Op. Dr. Yusuf CAN, bu dönemde çok sayıda kongre, kurs ve seminerlere katılmış olup Almanya’da Lazer Cerrahisi, Horlama ve Uyku Apne Cerrahisi, Fonksiyonel Endoskopik sinüs cerr ...

Etiketler
Estetik burun ameliyatı sonrası
Op. Dr. Yusuf Can
Op. Dr. Yusuf Can
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube