Erteleyerek Huzuru Bulmak

Uzm. Dr. Ayça Can Uz
Uzm. Dr. Ayça Can Uz
14 Ağustos 201875 görüntülenme
Randevu Al
Erteleyerek Huzuru Bulmak

Huzurun, yanlış giden her şey düzeltildiğinde veya eksik olan ne varsa hepsi giderildiğinde, ancak yapılacak hiçbir şey kalmadığında, ayaklar uzatılıp kazanılabileceği ile ilgili bir yanlış inanç olduğunu fark ediyorum. Bu inanışa sahip kişiler durmak bilmeksizin koşturuyorlar gelecekteki huzur için. Devamlı onları bekleyen huzura geç kalma, çok bekletip kaçırma hissi ile daha çok işi daha kısa zamanda yapmaya çalışırken sadece bedenleri tükendiğinde durup dinlenebiliyorlar ama bu sefer de zihinleri durmuyor. Eksik kalanları ve gelecekteki kötü olasılıkları düşünürken dinlenemiyor hatta uyuyamıyorlar. Bir yandan da acele ettiklerinden zaten zamanı geldiğinde çözülecek ya da problem olmadığını fark edebilecekleri şeyler için boşuna uğraşıyorlar hatta zaman zaman durumu daha zora bile soktukları olabiliyor.

Huzur uğruna çalışıldığında kazanılabilecek bir hedef değildir. İşler ters gittiğinde, olumsuzluklarla karşılaşıldığında mutsuz veya kaygılı hissetmekten daha doğal hiçbir şey yoktur. Aynen hayatımızda güzel bir şey olduğunda o an mutlu olmamız gibi. Her nasıl mutluluk sonsuza kadar sürmüyorsa, mutsuzluk veya kaygı da süremez. Her duygunun bir ömrü vardır. Tabi ki siz dolaptan yeni paketi çıkarıp açmıyorsanız.

Olumsuz yaşantının getirdiği mutsuzluğun sizi tükenmiş, çaresiz ve kederli bir halde dibe sürüklemesine izin vermeyin. Olumsuz olarak adlandırılan duygular olmadıkça yerimizde sayarız, değişmeyiz, daha iyiye ve güzele ulaşamayız. Ancak rahatsız olursak kıpırdarız ve daha iyi bir koşul için çalışırız.

Bu noktada her işi nasıl planlıyorsak, bizi kaygılandıran konuları da öyle planlamamız, takvimde yerleştirmemiz lazım. Olumsuz her şeyden bir anda kurtulmaya çalışmak yerine, en acil olan için bir plan yapmak, diğerlerini başka akla yatkın tarihlere ertelemek hem size daha kontrollü hissettirir hem de nefes alabileceğiniz küçük molalar verir. Huzur bugünde saklıdır. Sırada yapılacak ne olduğunu düşünmek yerine, kontrollü ertelemenin rahatlığı ile anın farkına varmak sizin bugünü yaşamanıza izin verir. Gelecekteki size güvenin. Sizi mutlu edecek, huzurlu kılacak her ne ise o, sıkıntılı her şey bitmeden de aynı zevkle bugün yapılabilir. Sadece kendinize izin verin. Kendinizi şımartın ve küçük ödüler verin.

Hiçbir şeye imkan bulamadıysanız, şu an tam da benim biraz önce yaptığım gibi bir an durun, nefes alın yavaşça, omzunuza gelen hafif esintiyi hissedin, dışardan gelen sesleri tatildekilerle özleştirin, belki trafik uğultusu uzaktan gelen dalga sesi bile olabilir istenilirse, yakınınızda sevdiğiniz bir objeye bakın (size ait bir kupa, yeşil bir bitki ya da fotoğraf), sahip olduğunuz öz değerlerinizi hatırlayın (çocuk, eş, hobi, iş her ne ise şükrettiğiniz sahip olmaktan ötürü), nefesinizi yavaşça verin. Huzur içinizde, bugünde..

Etiketler

HuzursuzlukHuzursuzluk hissiDestekHuzurYaşamPsikolojiHuzuru bulmakDüşüncenin diliNerde hata yapıyorum

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Ayça Can Uz

Uzm. Dr. Ayça Can Uz

Uzm. Dr. Ayça CAN UZ, 1979 yılında Çanakkale'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Prof. Dr. Mazhar Osman Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda tamamlamıştır.

İhtisası boyunca çalıştığı kliniğe bağlı Kadın yataklı servisi ve Dahiliye servisi’nde Perinatal Psikiyatri ve Kronik hastalıklar konularında tecrübe kazanmış olan Uzm. Dr. Ayça CAN UZ, Alkol ve madde bağımlılığı konusunda AMATEM Kliniği'nde tedavi ve grup terapileri ile rehabilitasyon çalışmalarında bulunmuş ayrıca, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Kliniği’nde özellikle DEHB ve Kaygı Bozuklukları konusunda çocuklar ve aileleriyle çalışmalarda bulunmuştur. 

Uzm. Dr. Ayça CAN UZ, Çift ve Aile Terapisi sertifika programını başarıyla bitirip EFTA-Avrupa Aile Terapileri Derneği onaylı “Çift ve Aile Terapisti” olmaya hak kazanmıştır. Psikoterapi ile ilgili olarak çift ve bireysel terapi kapsamında Cinsel terapi, Şema terapi, İnterpersonal (Kişiler arası) terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi (Cognitive-Behavioral Therapy), EMDR (Fiziksel ve ruhsal travma çalışmalarında yaygın olarak kullanılan Eye Movement Desensitisation Reprocessing Method) ve Hipnoterapi alanlarında sertifika ve eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. 

2010-2012 Yılları arasında Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi ve Mardin Devlet Hastanesi’nde, 2012-2018 yılları arasında MedAmerikan Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniği'nde klinik sorumlusu ve psikiyatri uzmanı olarak görev almış, Beslenme ve Diyet uzmanları ile ekip çalışması içinde Yeme Bozuklukları (Obezite, Bulimia Nervoza, Anoreksiya) üzerine hasta takibinde ve çalışmalarda bulunmuştur. 2013-2014 yılları arasında Amerikan Hastanesi’nde Doğum öncesi eğitim programında Perinatal Psikiyatri ile ilgili görev aldı. Kaplan & Sadock's, Synpsis of Psychiatry Davranış Bilimleri ve Klinik Psikiyatri  kitabının güncellenmiş Türkçe 11. baskısında hem çevirmenlik hem de çeviri editörlüğü yapmıştır.

Uzm. Dr. Ayça CAN UZ'un almış olduğu bazı mesleki eğitim, kurs ve sertifika programları şöyledir;

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır