Erken Yumurtalık Yetmezliğinin Tedavisi Var mıdır ?


Klasik bilgilerimize göre, yumurtalar sadece daha doğmadan anne karnında iken oluşmakta daha sonra yeni yumurta oluşumu gerçekleşmemektedir. Erken yumurtalık yetmezliği, yumurtaların azalması veya tükenmesi neticesinde ortaya çıkıyor .bu durumda olan kişiye alması gereken önlemleri anlatmak, olası faktörleri araştırmak, örneğin sıgara içiliyorsa sıgarayı bırakmak ,yoğun stres faktörü varsa bertaraf etmek , kromozomal bir problem varsa bunun başka olası problemlere yol açmasını engellemek, tiroid, böbrek üstü bezi ile birlikte giden bir problem varsa, kadının sağlığını etkileyecek bu problemlerin önlemini almak gerekmektedir. Adet düzensizliği veya kesilmesi varsa hormon tedavileri ile düzenlemek mümkün olabilmektedir.
En önemli soru yeni yumurta oluşabiliyor mu?
Günümüzde yapılan çalışmalar , ilerleyen teknoloji ve tedavi yöntemleri yumurtalıklardaki kök hücrelerin uyarılabildiği yeni yumurtaların geliştiğini göstermektedir .Tedavide: Sebebe yönelik tedavi (yukarıda bahsedildi )
Antioxidanlar
PRP tedavisi
Ozon tedavisi
Akupuntur
Co-q10 , sistein , E vitamini ,omega 3 ,D vit desteği
Erken yumurtalık yetmezliği olan veya riski olan kadınlara neler tavsiye edilmelidir?
Bu durumdaki kadınlar için en önemli sorun, çocuk sahibi olmak, bunun için planlama yapmaktır.
Özellikle yakın aile bireylerinde, erken yumurtalık yetmezliği problemi bulunan, herhangi bir nedenle, yumurtalıklara zarar verebilecek bir tedavi veya operasyon geçirenlere yumurtalıklarının durumu hakkında özellikle otuzlu yaşlarının başlarında bilgi verilmesi doğru olur . Yapılacak ultrason muayeneleri, hormon ölçümleri ve özellikle yumurtalık rezervini en iyi bir şekilde yansıtan AMH hormon ölçümleri bize bu konuda bilgi verecek ve kadının gebelik konusundaki planlarını yaparken bunu da göz önünde bulundurmasını sağlayacaktır. Operasyon veya kemoterapi alacak kişilerin bu işlemler öncesinde üreme fonksiyonlarını korumaya yönelik yumurtalık dokusu dondurulması, yumurta veya embriyo dondurulması gibi konularda bilgilendirilmesi hayati önem taşımaktadır.