Erken doğum eylemi!

Erken doğum eylemi!

Bebeklerin yaklaşık % 7-10‘u erken doğar. 37. gebelik haftasından önce veya 2500mg altında doğan bebekler, prematür olarak kabul edilir.Zamanında doğum eylemi ve erken doğum eyleminin farkları derinlemesine araştırılmıştır ve erken doğuma sebep olabilecek ip uçları elde edilmiştir. 

Önemli etkenlerden biri, uterusun (rahim) şekil anomalisi olması veya myom denen iyi huylu urun varlığıdır. Sigara kullanımı, ağır iş veya egzersiz, uzun süre ayakta durmanın da erken doğum üzerine olumsuz etkisi mevcuttur. Kansızlık, gebelik boyunca yavaş ve az kilo alımı, ikiz veya üçüz gebelikler, amnios sıvı(bebeğin içinde bulunduğu sıvı) fazlalığı olan hastalar da erken doğum yapma riski mevcut hastalardır.Cinsel ilişki, normal hastalarda, erken doğumu provake etmez. Genitoüriner enfeksiyonlar(üreme ve idrar yolları iltihapları), erken doğum açısından çok önemlidir; mutlaka doktor kontrolü altında tedavi edilmelidir. Hatta hiç şikayeti olmayan fakat idrarında bakteri saptanan hastalar bile antibiotik tedavisi almalıdır.Erken doğuma sebep collum (rahim ağzı) yetmezliği ise gebeliğin belli haftalarında, serklaj operasyonu ile tamiri yapılır. 

Erken doğum eylemi, doktora erken başvurmakla önüne geçilebilir olmasına karşın doğacak düşük doğum ağırlıklı bebek için büyük riskler taşımaktadır. Gebeler doktor muayenelerini ihmal etmemeli, meydana gelen her şikayatlerini doktorlarına bildirmelidirler.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Haldun Canova

Op. Dr. Haldun CANOVA, 1974 yılında Kıbrıs'ta doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Kıbrıs Türk Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır.  2002 yılında ise İstanbul Zeynep Kamil, Kadın hastalıkları ve Doğum, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 13 sene boyunca özel hastanecilik sektöründe çalışmalarını sürdürürmüş olan Op. Dr. Haldun CANAOVA, gebelikte ileri düzey Ultrason ve Inferlite (kısırlık) üzerine pek çok kurs, seminer ve kongreye katılmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığının yanı sıra Aile, Çift Terapisi ve  Cinsel Terapi alanında da uzman olan ve hastalarına tedavi uygulayan Op. Dr. Haldun CANOVA, Mersin Özel Yenişehir Hasta ...

Etiketler
Erken doğum nedenleri
Op. Dr. Haldun Canova
Op. Dr. Haldun Canova
Mersin - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube