Erken doğan bebeğinizin kalp sağlığını koruyun

Erken doğan bebeğinizin kalp sağlığını koruyun

Erken Doğan Bebeğinizin Kalp Sağlığını Koruyun

Hayata gözlerini erken açan prematüre bebekler, yaşamlarının ilk günlerinde çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabiliyor. Solunum, görme, duyma gibi birçok rahatsızlık yaşayabilen prematüre bebekler, ergenlik ve yetişkinlik döneminde kalp hastalıkları bakımından da risk grubunda bulunuyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, prematüre bebeklerin yetişkinlik döneminde karşılaşabileceği kalp hastalıkları hakkında bilgi verdi.

Genç yaşlarda tansiyon sorunları ortaya çıkabiliyor

Normal doğum süresi 38-42 hafta arası sürmektedir. 37 haftadan önce doğan ve erken doğum yani prematüre olarak adlandırılan bebeklerin ilk günlerinde akciğer, kan, görme ya da duyma gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Erken doğan bebeklerin ileri dönemde yaşadığı en büyük sıkıntıların başında ise yüksek tansiyon sorunu gelmektedir. Endotel yani damar içi zar fonksiyonları ve damar elastikiyeti bozuk olan prematüre bebeklerde genç yaşlarda ortaya çıkan hipertansiyon sorunu orta yaş ve ilerisinde daha belirgin hissedilmektedir.

Kalp kasları kalınlaşabilir

Erken doğan çocukların kalbinin boyut olarak yaşıtlarına göre daha küçük olduğu bilinmektedir. Zaman içinde kalp duvar kalınlığı artan bu çocukların kalp kapasitesi ise düşük kalmaktadır. Prematüre doğan bebeklerde kalp kaslarının kalınlaşması;

Ritim bozuklukları ve çarpıntılar yaşanmasına

Kalbin yeterince kan pompalayamamasına

Efor harcandığında çabuk yorulma, nefes darlığı yaşanmasına

Damar sertliği riski artıyor

Prematüre bebeklerde damar yapılarının tam olarak gelişimini sağlayamaması bütün organlarda sorunlara neden olabilirken, kalbi de etkilemektedir. İnce, çapı küçük ve genişleme potansiyeli daha az olan damarlar hipertansiyona yatkınlık riskini artırmaktadır. Damar çapının küçük olması ilerleyen dönemde damar sertliklerinin yaşanmasına neden olabileceği gibi, tıkanıklıklara da yol açabilmektedir.

Anne sütünü alamamak kalbi de etkiliyor

Hayatlarının ilk günlerini yoğun bakım ünitelerinde veya kuvözde geçiren prematüre bebekler anne sütünden mahrum kalabilmektedir. Anne sütünün eksikliği birçok sorunla birlikte erken dönemde diyabetin ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir. Çocuk yaşta diyabet yani şeker hastalığı yaşayabilen prematüre bebekler, bu rahatsızlığın kalp üzerindeki olumsuz etkilerini de çok erken dönemde hissedebilmektedir. 

Sadece çocuklar değil anneler de risk altında

Kalp hastalıkları bakımından erken doğan çocuklar kadar anneler de dikkatli olmalıdır. Yapılan araştırmalar, prematüre bebeklerin yaşadığı kalp hastalıklarıyla birlikte erken doğum yapan annelerin de ilerleyen dönemde kalp rahatsızlıkları yaşadığını göstermektedir. Aslında anneler erken doğum yaptığı için kalp hastası olmamaktadır. Doğum öncesinde annede altta yatan hipertansiyon veya kanın pıhtılaşma fonksiyonları ile ilgili hastalıklar, erken doğuma neden olabilmektedir. Bu nedenle erken doğum yapan anneler farkında olmadıkları kalp ya da kan hastalıkları bakımından kontrol sıklıklarını artırmalıdır.

Kontrollerinizi ihmal etmeyin

Erken doğan çocukların erken dönemde ortaya çıkabilecek kalp hastalıklarına karşı kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir. Prematüre doğan çocuklarla birlikte erken doğum yapan annelerin de özellikle hipertansiyon bakımından değerlndirilmeleri hayati önem taşımaktadır.

Bu makale 3 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Harun Arbatlı

Prof. Dr. Harun Arbatlı, lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı fakülte de tamamlamış, Kalp Damar Cerrahisi uzmanı olmuştur.

Prof. Dr. Harun Arbatlı, mesleki çalışmalarına Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kalp sağlığı
Prof. Dr. Harun Arbatlı
Prof. Dr. Harun Arbatlı
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube