Erken boşalma- prematur ejekulasyon

Erken boşalma- prematur ejekulasyon

Erken boşalma, tüm cinsel birleşme deneyimlerinde, kişinin minimum cinsel uyarı ile cinsel birleşmeden önce ya da hemen sonra, istemsiz olarak boşalmasıdır.

Penis vajinaya girdikten sonra boşalmaya kadar geçen süre kısadır. Erken boşalma olgularının %90’ında bu süre 1 dakika veya daha altındadır.

Boşalma refleksi üzerine kontrol yoktur.

Memnuniyetsizlik ve performans kaygısı, bu nedenle zaman zaman cinsel ilişkiden kaçınma görülür.

Girişten hemen önce boşalanlar

Girer girmez boşalanlar

Girişten sonra birkaç dakika içinde kontrolsüz olarak boşalanlar

Girişten sonra süreye bakmaksızın kendi iradesi dışında boşalanlar

Erken boşalmada sorun süreden daha çok kişinin boşalmayı denetleyememesidir. Erken boşalmasüre bazında; 1 dakika altında, 1-3 dakika içinde, 3-7 dakika içinde, 7 dakika üzerinde ama istemsiz boşalanlar olarak sınıflanabilir. Boşalma süresi olarak 7 dakika normal olarak kabul edilebilir. Ama burada kişinin ve eşinin isteği ve tatmin olması daha önemli bir göstergedir.

Erken boşalma, erkekte en sık görülen cinsel işlev bozukluğu olup, toplumda sıklığı % 20-30 civarındadır yani, hemen her 3-4 erkekten birinde bulunmaktadır.

Erken boşalma sorunu genellikle cinsel hayatın başından itibaren vardır, çok seyrek olarak başka bir sorundan sonra ortaya çıkar.

Erken boşalmanın en önemli nedeni, kişinin boşalmasını kontrol etmeyi öğrenememiş olmasıdır. Her genç erkek boşalma üzerinde denetim becerisi olmadığından, ilk cinsel deneyiminde kontrolsüz boşalır. Boşalma üzerinde denetim, zamanla ve cinsel deneyim ile kazanılır. Bu bir tür öğrenme sürecidir.

Cinsel ilişki deneyimin yetersiz olması, boşalma denetiminin gelişimini geciktirir. Erkekler ergenlik çağlarından itibaren düzenli mastürbasyon ve cinsel ilişki ile genellikle kendiliğinden boşalma denetimini öğrenirler. Ama erkek mastürbasyon yapmıyorsa, düzenli bir cinsel yaşam olanağı yoksa, çok seyrek cinsel ilişki kuruyorsa, bu cinsel ilişkiler zaman sınırı olan ve uygunsuz ortamlarda yapılan cinsel ilişkiler ise boşalma refleksi üzerinde denetim sağlamayı öğrenememe olasılığı artar. Cinsellik yaşanırken kaygı ne kadar fazla olursa, öğrenme süreci o derece aksar. Kaygı yalnızca beden duyumlarının fark edilmesini ve öğrenmeyi engellemez aynı zamanda boşalma refleksini de başlatır. Cinsel deneyimi yetersiz erkeklerde erken boşalma sıklığı % 60’ları bulmaktadır. Ama düzenli cinsel deneyimi olan erkeklerde bu oran yarıya inmektedir.

Bazen prostatit (prostat iltihabı) gibi nedenlerden veya genital bölgeye geçirilen ameliyatlardan sonra daerken boşalma sorunu ortaya çıkabilir. Bir erkeğin yaklaşık 1 dakika gibi kısa sürelerde boşalması eşinin uyarılması veya orgazm olabilmesi için yeterli değildir. Bu esnada partnerin tutumu çok önemlidir. Partnerin aşağılayıcı, azarlayıcı, reddedici tavırları, erkeğin performans kaygısını artırmakta, bu durum da sorunun daha çok artmasına neden olmaktadır. Partnerin anlayışlı ve tedaviye yönlendirici tavrı ise erkeğe yardım etmektedir.

Erken boşalma zamanla hem erkeğin hem de partnerinin cinselliğini ve cinsellik dışı yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorun genellikle başka cinsel sorunlara da yol açmaktadır. En sık erkeklerde cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunlarına yol açar. Bazı durumlarda erkekler erken boşalmasorunlarını partnerlerine hissettirmemeye çalışırlar. Bu ise çift arasında iletişim sorunlarına ve buna bağlı cinsel sorunlara yol açabilir. Erkeğin erken boşalması, kadınlarda cinsel isteksizlik, orgazm olamama ve erkeğin önsevişmeye yeterli zaman ayırmaması neticesinde uyarılma bozukluklarına yol açabilir. Erken boşalmanın ağır formlarında birleşme gerçekleşemez. Çiftler soruna yapıcı bir şekilde yaklaşmadıkları takdirde ciddi ilişki sorunları yaşayabilirler.

Erken boşalma sorunu olduğunu düşünen erkelerin ilk önce gerçekten sorunlarının olup olmadığını değerlendirmeleri, gerekirse bir hekime danışmaları gerekmektedir. Durum ne olursa olsun kaygılı olmak, cinsellik sırasında boşalmaktan korkma ya da başarısız olma gibi kaygı artırıcı düşünceler taşımak sorunu artıracaktır. Erken boşalma çok yaygın bir sorundur. Bu hem erkek hem de partneri tarafından bilinmelidir. Bu nedenle sorun yalnızca kendisindeymiş gibi erkeğin kendini suçlaması ya da yetersiz ve değersiz görmesi gibi tutumlar ek ruhsal sorunlara yol açabilir. Partnerin yargılayıcı tutumu da kaygıyı ve erken boşalma şiddetini artırabilir. Cinsel iletişim, cinsellik sırasında rahat tutum, birleşme dışı cinselliğe yönelme sorunun etkilerini ve şiddetini azaltır, daha kolay yaşanmasını sağlar. Cinsel iletişimi iyi olan ve ilişki sorunu yaşamayan çiftlerde cinsel terapiler daha başarılıdır.

Erken boşalmada, cinsel terapi ile %95 oranında kesin sonuç alınmaktadır. Kişinin partneri ile birlikte terapiye gelmesi tedavi sürecini büyük oranda kolaylaştırmaktadır. Tedavide hedef, boşalma denetiminin sağlanmasıdır. Bununla birlikte, cinsellik ile ilgili yanlış inanışların düzeltilmesi, ön sevişmenin kalitesinin arttırılması, cinsel iletişimin öğrenilmesi, sadece birleşme değil, cinselliğin bütününden keyif alınması üzerine çalışılır. Bu tedavi cinsel terapi eğitimi almış ruh sağlığı profesyonellerince yapılabilir. Tedavi yaklaşık 6-10 seans sürer.

Psikiyatride kullanılan bazı ilaçların yan etkisinden faydalanılarak, boşalma süresi uzatılabilmektedir. Ancak, ilaç kesildiği anda, boşalma denetimi öğrenilmediği için, süre ilk haline dönecektir. Henüz ülkemizde erken boşalma tedavisinde kullanılmak üzere ruhsat almış bir ilaç bulunmamaktadır.

Boşalma süresini uzatmak için geciktirici sprey ya da krem kullanımı boşalma kontrolünü sağlamak yerine cinsel zevki azaltırlar, uyarılmayı geciktirirler ve uyarılma belli bir düzeye ulaştığında boşalma yine denetimsiz olarak olur. Cinsel uyarıyı azaltmak için cinsel birleşme sırasında başka şeyler düşünme, kendi canını yakma, cinsel ilişkiden önce mastürbasyon yapma da aynı sonucu verir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Evrim Ebru Yılmazer

Uzm. Dr. Evrim Ebru Yılmazer, Gaziantep Anadolu Lisesi’ni bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2001 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalın’da Psikiyatri ihtisasını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Uzmanlık tezini ‘Adet öncesi dönem ile intihar girişimi arasındaki ilişki’ üzerine yaptı. Tıp Fakültesi öğrencilik döneminde gönüllü grup ablası olarak katıldığı diyabetik çocuklar kampına, 2003-2005 yılları arasında gönüllü kamp psikiyatristi olarak katılmıştır. Diyabetik ergenler ile destekleyici gruplar düzenleyip, bireysel görüşmeler yaptı. Uzm. Dr. Evrim Ebru Yılmazer, 2007 yılında mecburi hizmetini yapmak üzere Tatvan Devlet Hastanesi’ne ...

Etiketler
Erken boşalma sebepleri
Uzm. Dr. Evrim Ebru Yılmazer
Uzm. Dr. Evrim Ebru Yılmazer
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube