Doktorsitesi.com

Erkek kısırlığı!

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
19 Şubat 2009617 görüntülenme
Randevu Al
Erkek kısırlığı!

Kısırlık tarif olarak, çiftlerin bir yıl boyunca korunma olmadan, istemelerine rağmen çocuklarının olmaması olarak tanımlanır. Toplumda görülme oranı % 15 civarındadır.       

Erkek ve kadın arasındaki dağılıma gelince, 1/3 erkek sorunlu, 1/3 kadın sorunlu, 1/3 ise erkek ve kadın birlikte aynı anda sorumludur. Yani yaklaşık % 50 -% 50 bir dağılım gösterir.

Erkek kısırlığının en sık görülen nedenleri arasında % 42 ile Varikosel bulunur. Varikosel’i , enfeksiyonlar, hormonal nedenler, genetik nedenler, inmemiş testis, testis yetmezliği, cinsel fonksiyon bozuklukları izler.    
              
       Erkek kısırlığında tedavi  nedene yönelik olarak düzenlenir. Amaç sperm sayı ve kalitesini normale yakın hale getirebilmektir. Varikosel tespit edilen hastalarda ameliyat mikroskobu altında ameliyat yapılır. Hormon yetmezliklerinde gerekli hormon takviyesi yapılabilir yada enfeksiyon varsa antimikrobik tedavi yapılır. Sigara ve yoğun alkol alımı olumsuz etkileri kanıtlanmış olduğundan kullanımları engellenir.
       
       Eğer semen analizinde sperm yok ise doğrudan kaynağından yani testisten sperm elde etmeye yönelik yöntemlerden biri seçilebilir ( tese , tesa , mesa ). Elde edilecek spermler bir daha bulabilme güçlüğü nedeniyle çok kıymetli olduğundan bu spermleri dondurarak saklayabilecek klinikler bu alanda daha yararlı olur.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstek Vakfı Florya Bilge Kaan Koleji'nde bitirmiştir. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise yine İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve  2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.