Ergenlik döneminde aile ve çocuk

Ergenlik döneminde aile ve çocuk

ERGENLİK DÖNEMİNDE AİLE VE OKUL

Ergenlik dönemi 12 yaşlarında başlayıp 21 yaşlarına kadar devam eden sürece denilmektedir.

Ergenlik döneminin başlamasıyla kişilerde fiziksel ve ruhsal olarak büyük değişiklikler olmaktadır.

Seste kalınlaşma, kıllanma, boy uzaması gibi fiziksel değişikliklerin yanında iç organlarda da değişimler başlar iç organlarında yetişkin boyutuna geldiği dönemdir. Karşı cinse ilgi duymaya başlarlar. Ayna karşısında geçirdikleri zamanda ciddi bir artış olur. Beden imgesine bu kadar yatırım yapıldığı bir dönemde zayıf olma, sivilce gibi birçok dış görünüş ergenin ruhsal dalgalanmalarına da yansır.

Yaşanan süreç içerisinde vücudumuzda ve benliğimizde çok hızlı değişiklik olduğu için ve kan akısının en hızlı dönemi olduğu için bu döneme “Delikanlılık” dönemi de denilmektedir.

Aileden çok sosyal çevre(arkadaş) grupları önem kazandığından bir gruba ait olabilmek için bazen ailelerle çatışmalar yaşanmaktadır.

Ergenlik dönemi kimliğin oluştuğu bir dönemdir. Eğitimden, aileden, sosyal çevreden aldığını sentezleyerek kendi kimliğini oluşturmaktadır. Bu dönemde ailenin yaklaşımı önem kazanmaktadır.

Bazı aileler küçük yaşlardan beri her istediğini veya çocuğun ihtiyacından fazlasını karşıladığı için ergenlik döneminde talepler ve sınırlar zorlanmaya başlamasıyla aileler dur demeye çalışırlar. Ama bu dur demeler bir sınır ve plan içinde olmadığında ergen aileye karşı bir isyankârlık başlatır. Aileye karşı kullanacağı ilk silahlar arasında okul vardır.

Ergenlik döneminde aileler ergenlerle çatışmaya gitmemek için koyulacak kuralların alımında ergenleri de dâhil etmeliler. Kuralları ben koyarım tutumu ergenin aileden uzaklaşmasına ve farklı çıkış yolları ararken sonucunda ailenin ve ergenin zarar göreceği noktalara ulaşabilir.

Ders ve sosyal ortam açısından çok baskıcı ve katı tutumlar ergenin okuldan ve derslerden uzaklaşmasına neden olur.

Notların düşmesi ile birlikte aile ergeni suçlamaya başlar. “Tembelsin, çalışmıyorsun “ gibi suçlanan ergen aileye öfkelenir. Bu bir kısır döngü halinde sürüp gider.

Ergeni suçlamak çözüm olmayacağı için ailelerin ergeni anlamaya çalışma gayreti içine girdiklerinde kendilerinde de bir şey bulacaklardır.

Çözüme kavuşmayan rafa kaldırılan her olay ailenin ve ergenin karşısına zaman zaman çıkacaktır. Eğer bu konuları tek başınıza çözemiyorsanız mutlaka profesyonel birinden destek alınmalı.

          www.iskenderyusuf.com                                             PSİKOLOG AİLE TERAPİSTİ

                                                                                               iskender YUSUF

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. İskender Yusuf

Etiketler
Ergenlik dönemi
Psk. İskender Yusuf
Psk. İskender Yusuf
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube