Epilepsi ile ilgili yanlış bilinenler

Epilepsi ; beyindeki sinir hücrelerinde  (nöron) ani elektrik boşalımı ile  ortaya çıkan istemsiz kasılma, bilinç / duyusal değişikliklerin oluştuğu kronik bir hastalıktır.  Nöbetler halinde olan hastalıktır.

Epilepsi ile ilgili yanlış bilinenler

Epilepsi ; beyindeki sinir hücrelerinde  (nöron) ani elektrik boşalımı ile  ortaya çıkan istemsiz kasılma, bilinç / duyusal değişikliklerin oluştuğu kronik bir hastalıktır.  Nöbetler halinde olan hastalıktır.

Epilepsi hastaları çocuk sahibi olamaz! Epilepsi doğurganlığı etkileyen bir hastalık değildir. Her anne adayı gibi epilepsili bireyler de endişe duyabilirler. Dikkat edilmesi gereken en önemli sorun kullandığı ilaçtır. Gebelik öncesi bebek için  en güvenli ilaca geçmek gerekir. 

Epilepsi hastaları ömür boyu ilaç kullanmak zorundalar!  Bazı hastaların doktor kontrolünde ilaçları kesilebilir. Kişi en az 10 yıldır nöbet geçirmiyor ve  en az 5 yıldır ilaç kullanmıyorsa iyileşmiş kabul edilir.

Epilepsi hastalarının nöbetleri ömür boyu devam eder ! Hastaların erken ve doğru tedavisiyle nöbetleri yaklaşık %60  kontrol altına alınıyor.

Epilepsi hastalarında beyin MR normal olamaz! Epilepsi hastalarının bir çoğunda neden bulunamıyor, bir kısmında tümör, menenjit, beyin kanaması gibi nedenler  olabilir.

Epilepsi hastaları hep kasılarak  nöbet geçirir!  Akla ilk gelen kasılma ve ağızdan salya gelmesi şeklindeki nöbet olsa da dalma/sıçrama/ani düşme gibi bilinç kaybının olduğu/ olmadığı birçok nöbet türü vardır.

Epilepsi hastalarının takibi kanda ilaç düzeyi ile yapılır ! Hastanın nöbet sıklığı  ile epilepsi takibi yapılır. Kanda bakılan ilaç düzeyi ilacın etkili olup olmadığını göstermez. Zehirlenme ya da ilaç kullanmadığından şüphelenilen durumlrda ilacın kan düzeyine bakılır.

Tanıda hasta veya  yakınlarının nöbet öncesi ve  nöbeti anlatması , varsa video kaydı,  nörolojik muayene, beyin görüntülemesi (MR/BT) , EEG ve kan tahlilleri yardımcı olur.

Uygun ilaç ile tedaviye başlanması ve düzenli ilaç kullanmak

Belirli aralıklarla doktor kontrolüne  gitmek

Nöbetleri tetikleyicilerden uzak dumak

Epilepsiyi kontol etmenizi sağlar.

Bu makale 5 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Elifnur Kıvrak

Uzm. Dr. Elifnur Kıvrak, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Lisans; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanes'nde Uzmanlık eğitimini tamamlamıştır

Tecrübe Alanı:

Nöroloji

Uyku Bozukluğu

Migren Botoksu

Baş Ağrısı

Epilepsi

İyi derecede ingilizce bilmektedir.

Sertifikalar

Türkiye Klinik Nörofizyoloji EEG-EMG Derneği

Tüm Uyku Tıbbi ve Araştırmalar Derneği

5. Nöroradyoloji Okulu

Kepan Bahar Nütrisyon Okulu

10. Başağrısı Kış Okulu

52. Ulusal Nöroloji Kongresi

2. Davranış Nörolojisi Demans Okulu

12. Baş Ağrısı Kış Okulu

14. Baş Ağrısı Kış Okulu

Uyku Hekimliği

Etiketler
Epilepsi nöbetleri
Uzm. Dr. Elifnur Kıvrak
Uzm. Dr. Elifnur Kıvrak
Adana - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube