Enfeksiyonlardan korunmak için nasıl beslenmeliyiz?

Enfeksiyonlardan korunmak için nasıl beslenmeliyiz?

Enfeksiyonların sık olarak karşılaşıldığı özellikle dünya sağlık örgütü (WHO) tarafından küresel salgın olarak tanımlanan corona virüs enfeksiyonlarının görüldüğü şu günlerde savunma sistemimizi korumamız ve güçlendirmemiz için beslenmemize ayrı bir dikkat sarf etmemiz gerekmektedir. Bunun için de yeterli ve dengeli beslenme sağlığımız açısından çok önemlidir. Olumsuz hava koşullarından dolayı yazın yapılan egzersizler yerini hareketsizliğe ve tabii ki rehavete bırakır. Ancak fiziksel hareket dolaşımı güçlendirir. Güçlü dolaşım, güçlü bağışıklık sistemi anlamına gelir. Bu nedenle egzersiz kış aylarında da yapılması gereken en önemli aktivasyondur. Ancak kapalı alanlarda yapılacak egzersizler yerine açık havada yapılacak egzersizler tercih edilmeli, havasız ortamlardan kaçınılmalıdır.

Yaz mevsiminden kış mevsimine geçişte bağışıklık sistemimiz zayıflamaktadır. Bu nedenle vitamin ve mineral zengini besinleri bol miktarda tüketmemiz, özellikle A, C, E, B6 vitaminleri ile Çinko zengini besinlere beslenmemizde yer vermemiz önem taşımaktadır. Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, kırmızı lahana, karnabahar, havuç, marul, roka, soğan, sarımsak, portakal, mandalina, kivi, elma gibi besinlerin bir veya birkaçı günlük beslenmemizde mutlaka yer almalıdır. Kış ayları güneşin az görüldüğü depresyon ayları olarak da bilinir. Muz, kepekli pirinç, kepekli makarna, patates gibi yiyecekler tüketerek depresyonu hayatımızdan uzak tutabiliriz.

            Corona virüs enfeksiyonları da dahil olmak üzere diğer üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunmada en önemli etken sağlıklı ve dengeli beslenmek, kişisel hijyene dikkat etmektir. Kişisel hijyen de, hasta kişilerle temas etmememiz, temas zorunlu ise mutlaka ellerimizi sık sık yıkamamız, kıyafetlerimizin temizliğine dikkat etmemiz en önemli yapılması gerekenlerdir. Gıdalardaki hijyen dediğimizde de mutlaka sebze ve meyveleri bol su ile iyice yıkamamız gerekmektedir. Et, süt gibi besinlerin de mutlaka iyi pişirilmesine dikkat edilmelidir.

 Özellikle çocuklar, enfeksiyona yatkın kişiler, hamileler, emziren anneler ve yaşlılar bu dönemde çok dikkatli olmalıdırlar. Sebze ve meyveler özellikle içerdikleri vitamin ve mineral yoğunluğu açısından bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına çok önemlidir. Gün içinde 2-4 porsiyon sebze yemeği ve salata, 2-3 porsiyon meyve tüketmek ihtiyacımız olan mineral ve vitaminleri bize yeterli oranda sağlayabilecektir.

Bir diğer önemli vitamin de D-vitaminidir. D-vitamini kemik ve diş sağlığı açısından önemli olduğu kadar bağışıklık sistemi ve kilo korumada da önem taşımaktadır. D-vitaminini besinlerimizden yeterince karşılayamadığımız için kış güneşinden mutlaka azami miktarda faydalanmak ta yerinde olacaktır.

Ayrıca bol su tüketimi vücudumuzdaki toksinleri atabilmemize ve metabolizmamızı da hızlandırmamıza yardımcı olmaktadır. Gün içinde 2-2,5 litre su mutlaka içilmelidir. Yine soğuk kış gecelerinde ıhlamur, nane-limon, tarçın, zencefil gibi sağlıklı bitki çayları da hem içimizi ısıtacak hem de sindirim sistemimizi rahatlatacaktır.

Keyifle ve sağlıkla kalın...

Bu makale 4 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tümay Karlıdere

Dyt. Tümay KARLIDERE, 1966 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında başarıyla tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen) unvanı almıştır.

Dyt. Tümay KARLIDERE, Balıkesir Merkez'de bulunan Karlıdere Sağlık Eğitim ve Danışmanlık  Merkezinde  hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Virüs
Dyt. Tümay Karlıdere
Dyt. Tümay Karlıdere
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube