Endoskopik ultrasonografi hakkında

Endoskopik ultrasonografi hakkında

Endoskopik ultrasonografi nedir?

 Endoskopik utrasonografi endoskopun ucuna takılmış olan  ultrason cihazı ile sindirim sistemi organlarını ve bu organlara komşu organları daha yakından ve daha doğru bir şekilde incelenmesine yarayan bir yöntemdir.   

Endoskopik ultrasonografi sindirim sisteminin içini ve duvarlarını görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis eder. MR görüntüleme yöntemiyle görülemeyen çok küçük safra kanalı taşları da en doğru şekilde bu yöntemle teşhis edilmektedir.

Endoskopik ultrasonografi cihazları nasıl çalışır?

Temel olarak 2 tür EUS cihazı bulunur;

 1.tür Radyal skop  :Endoskopun etrafında 360  derecelik görünler verir, bu cihaz yalnızca tanı amaçlı olarak kullanılabilmektedir.

      2.tür Lineer skop: Endoskopun ucunda 100-150 dercelik açılarla görüş sağlamaktadır, bu cihazın avantajı görünenen lezyonlardan biyopsi alma imkanı verme ve bazı durumlarda tedavi için enjeksiyon yapma , kist boşaltma, varis tedavisi gibi işlemlerin de yapılabilmesidir.

https://www.guven.com.tr/storage/app/media/eus/image1.gif

 

Endoskopik ultrasonografinin diğer yöntemlere göre avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Sindirim sisteminin   bütün tümörlerinde lokal evreleme yapabilme imkanı sağlar (tümörün ne kadar derine gittiğini ve etrafında lenf nodu olup olmadığını)

Pankreas, safra kesesi, safra yollarının hastalıklarını en duyarlı şekilde teşhis eder. Diğer görüntüleme tetkikleri ile görülemeyen küçük lezyonların tanınmasını sağlar.

Yemek borusu, mide ve bağırsakların kendi duvarlarından kaynaklanan yağ bezesi, kas kaynaklı iyi veya kötü huylu hastalıkların tanısında diğer yöntemlere oranla üstündür.

Sadece teşhis için değil, bazı durumlarda tedavi edici işlemlerde de kullanılmaktadır. Güvenilir şekilde biyopsi alma, tümör ve ağrı tedavisi yani sinir blokajı, pankreas kistlerinin boşaltılması gibi zor tedavi edici işlemler EUS sayesinde daha kolay uygulanmaktadır. 

Normal endoskopik yollardan safra yollarına ulaşılamayan durumlarda safra taşı ve tümörünün tedavisinde kullanılabilmektedir. 

Sindirim siteminin hemen hemen bütün tümörlerinde lokal evreleme yapabilme imkanı sağlar.

Endoskopik ultrasonografi öncesinde hasta hangi ön hazırlıkları yapmalıdır?

Hastaların işlem öncesinde sadece aç kalması gereklidir. Eğer makat bölgesinden işlem yapılacaksa basit bağırsak temizliği yeterlidir. Genelde hafif uyutularak yani sedasyonla yapılan konforlu bir yöntemdir.

Endoskopik ultrasonografi işlemi nasıl uygulanır?

Uygulama sırasında, ufak bir boruyla ağızdan mideye ve ince bağırsağa doğru ilerleyerek, bir ekrandan sindirim sisteminin içinin görüntülerini izlerken diğer bir ekrandan da ultrasonografi görüntüleri takip edilmektedir. Herhangi bir şüpheli doku görülürse cihazın ucundaki kıskaç sayesinde iğne biyopsisi yaparak bu dokuyu alınabilmekte ve teşhis netleştirip gerekli görülürse tedavi de gerçekleştirilebilmektedir.

Endoskopik ultrasonografi işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

Endoskopik ultrasonografi, yapılan işleme göre 30-90 dakika arasında sürebilmektedir. İşlemden sonra hastalar 1-2 saat gözlemlenmekte, sorun yoksa aynı gün taburcu edilmektedir.

https://www.guven.com.tr/storage/app/media/eus/image3.jpg

https://www.guven.com.tr/storage/app/media/eus/image2.jpg

 

Prof Dr Adem AKÇAKAYA | ademakcakaya.com

Orhan Tarcintümör evrelemesi

Bu makale 28 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Zülfikar Polat

Prof.Dr. Zülfikar POLAT, 1966 yılında Kars'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Akademisi Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2004-2008 yılları arasında Gülhane Askeri Akademisi Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Ardından 2003-2006 yılları arası Gastroenteroloji Bilim Dalı’nda yan dal uzmanlık eğitimini de tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2008-2012 yılları arası Sivas Asker Hastenesi'nde ve aynı yıllarda Sivas Kızılay Tıp Merkezinde Dahiliye uzmanı olarak hizmet verdi ve 2006 ve 2014 yılları arasında Ankara GATA'da Gastroenteroloji Uzmanı, Yardımcı doçent ve Doçent olarak da çalışmıştır. 2019 Yılı itibariyle Profesör ünvanı almıştır. 2014 yılında Memorial Ankara Hastanesi'nde,Medical Park Florya Hastanesi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Endoskopi
Prof. Dr. Zülfikar Polat
Prof. Dr. Zülfikar Polat
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube