Endometrial hiperplaziye yaklaşım

Endometrial hiperplazi rahim içinin normalden fazla kalınlaşmasıdır. Bu durum kanser olduğunuz anlamına gelmez, ancak ilerleyen yıllarda kansere dönüşebilir. Hiperplazinin en sık semptomu anormal vajinal kanamadır Rahim kalınlaşmanın hiperplazi olup olmadığını anlayabilmek için rahim içinden biyopsi alınması ve bunun patolojik olarak ortaya koyulması gerekir. Patoloji raporlarında; Atipili yada atipisiz olmak üzere 2 çeşit endometrial hiperplazi sonucu ile karşılaşabiliriz. Atipisiz olanlar çoğunlukla ilaç ile tedavi edilir. Atipili olanlar ise eş zamanlı rahim kanseri sıklığının artmış olmasından dolayı mutlaka cerrahi olarak rahim alma ameliyatı ile tedavi edilir. Bir istisnası hastamız çocuk sahibi değil ise ilaç ile tedavi sonrasında kontrol biyopsi ile olmadığı ispatlanmalıdır.

Endometrial hiperplaziye yaklaşım

Endometrial hiperplazi

 

Endometrial hiperplazi rahim iç zarı olan endometriumun normalden fazla kalınlaşmasıdır.

En sık semptomu anormal vajinal kanamadır.

Aşırı kilolu ve adet araları geniş olan veya kronik anovulasyon (PCOS) gibi risk faktörü olan hastalar risk altındadır.

 

Kimlerden rahimden biyopsi yapmalıyız?

Postmenapozal dönemdeki herhangi bir kanamada

45 yaş üzeri tüm anormal uterin kanamalarda,

45 yaş altında tekrar eden, medikal tedaviye yanıt vermeyen,

Obezite veya kronik anovulasyon (PCOS) gibi risk faktörü olan kadınlarda

Servikal smear sonuçlarında atipik glangüler hücre bulunan kadınlarda

 Anormal kanaması olan menopoz öncesi ve sonrası kadınlarda endometrial kalınlık 12 mm ve üzerinde ise hastalık riski artmıştır.

 

 

Atipisiz endometrial hiperplazi sonucu çıkan hastalarda ilk seçenek ilaç tedavisidir.

 

Progesteron Tedavisi:

Güçlü anti-östrojendirler, endometrium üzerinde anti-mitotik ve büyümeyi kısıtlayıcı etkilerine sahiptirler. Anovulatuar kadınlarda oral progestinle siklik tedavi (her ay 12-14 gün süreyle) düzenli menstürel döngüleri başlatabilir.

 

Medroksiprogesteron asetat 10-20 mg, günde iki kez,

Megestrol asetat 20-40 mg, günde iki kez,

Noretindron 5 mg, günde iki kez kullanılabilir.

 

Tedavi yaklaşık 3 aylık peryotta 3 hafta süreyle devam edilmelidir.

 

Düzenli ilaç kullanmakta zorlanan hastalarda Depo MPA (3 ayda bir 150 mg, İM)

atipisiz endometrial hiperplazi tedavisinde yararlı bir seçenektir.

 

 

LNG-IUS (Mirena®) hormon salınım oranını kontrol eden polimetil silikonla karışık 52 mg

levonorgestrel içeren bir rezervuara sahiptir. Atipisiz endometrial hiperplazi tedavisinde ön plana çıkmıştır. Hem ilacın sistemik yan etkilerinin olmaması, hem de tedavi edilmesi gereken yerde salınması ile direk endometriumu inceltmesi etkin bir tedavi seçeneğidir.

 

Tüm medikal tedavi verilen hastalarda 3-6 ay sonrasında tekrar rahimden biyopsi yapılması hastalığın devam edip etmediği araştırılmalıdır. Eğer tedaviye dirençli bir durum varsa ameliyat seçeneği düşünülmelidir.

 

 

Atipili endometrial hiperplazi sonucu çıkan hastalarda ilk seçenek cerrahidir.

 Atipili olanlar ise eş zamanlı rahim kanseri sıklığının artmış olmasından dolayı rahim alma ameliyatı ile tedavi edilir.

Bir istisnası hastamız çocuk sahibi değil ise medikal tedavi verilen hastalarda 3 ay sonrasında tekrar rahimden biyopsi yapılması hastalığın devam edip etmediği araştırılmalıdır. Eğer sonuç normal ise üremeye yardımcı tedavilerle çocuk sahibi olması sağlanmalıdır. Eğer ilaç tedavisi başarısız olursa tekrar bir ameliyat seçeneği düşünülmelidir.

 

 

Bu makale 13 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Aykut Özcan

İlk ve orta öğretimi Manisa Sarıgöl’de tamamladıktan sonra İzmir Namık Kemal Lisesi’nden mezun olmuştur. 2006 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi eğitimini tamamlamıştır. 2006 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavında ilk 100 içerisinde olduğu için ilk tercihi olan İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2011 yılında uzmanlık eğitimimi başarı ile tamamladıktan sonra Manisa Sarıgöl Devlet Hastanesinde Uzman Hekim olarak çalışmıştır. Sonrasında İzmir Konak Doğumevi’nde 6 aylık bir çalışma süreci olmuştur. 2014 yılında Anadolu Üniversitesi Sağlık İşletmeciliği Bölümünü başarıyla tamamlamıştır.  2012-2017 yılları arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Onkoloji bölümünde çalışıp, çok değerli asistanların yetişme ...

Etiketler
Endometrial
Doç. Dr. Aykut Özcan
Doç. Dr. Aykut Özcan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube