ENDOBRONŞİYAL ULTRASONOGRAFİ (EBUS) YÖNTEMİ

Prof. Dr. Ali Metin Görgüner
Prof. Dr. Ali Metin Görgüner
27 Eylül 2016131 görüntülenme
Randevu Al
ENDOBRONŞİYAL ULTRASONOGRAFİ (EBUS) YÖNTEMİ

Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) yöntemi nedir?

EBUS; uç kısmında ustalıkla tasarlanmış bir ultrasonografi başlığı bulunan ince bükülebilir bir alet ile ağzınızdan girilerek solunum yollarınızın ultrasonografik olarak görüntülenebildiği ve yine özel bir iğnesi sayesinde özellikle göğüs boşluğunuz içerisinde normal bronkoskopi yöntemi ile ulaşılamayan belirli bölgelerdeki büyümüş lenf bezlerinizin ya da merkezi havayollarınıza komşuluk gösteren lezyonlarınızın içine girebilmeye olanak sağlayan, kişiyi ileri cerrahi girişimden kurtarabilen oldukça gelişmiş ve yararlı tanısal bir yöntemdir.

EBUS yöntemi hangi durumlarda kullanılmaktadır?

Bu yöntem, özellikle göğüs boşluğu içerisindeki büyümüş lenf bezlerinin tanısında, konvansiyonel yöntemlerle ulaşılamayan tümörlerin tanısı ve evrelemesi ile tedavi kararında, sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz gibi hastalıkların tanısında ve büyük akciğer damarları düzeyindeki pıhtıların saptanmasında başarı ile kullanılabilmektedir.

İşlemin nasıl yapıldığı hakkında bilgi alabilir miyim? Özellikle beni genel anestezi ile uyutacak mısınız?

EBUS işlemi öncesinde ayrıntılı bir öykünüz alınmakta, mevcut hastalıklarınız ile kan sulandırıcılar da dahil kullandığınız ilaçlar sorgulanmakta, gerekli ön tetkikler yapılmakta ve işlemin yapılıp yapılmayacağına karar verilmekte ve ona göre en geç bir hafta içinde randevu verilmektedir. Kullandığınız ilaçları doktorunuza danışmanız önemlidir. Bu yöntemde ameliyathane şartlarında genel anesteziye gerek kalmaksızın orta derecede sedasyon yeterlidir. İşlemden en az 6 saat öncesinden başlayarak hiçbir şey yememeniz ve içmemeniz gerekmektedir. İşlem sırasında önce boğazınız, ses telleriniz ve solunum yollarınız lokal olarak uyuşturulmakta, genellikle orta dozda uyku verici bir ilaç uygulanmaktadır. Gerekli durumlarda ve isteğe bağlı olarak işlem anestezi uzmanı eşliğinde yapılmaktadır. Böylece siz neredeyse hiçbir şey hissetmiyor olacaksınız. İşlemin süresi hastaya göre değişebilmekle birlikte, ortalama 15 – 30 dakika sürmektedir. İşlem süresince tansiyon, nabız, elektrokardiyografi, oksijen satürasyonu gibi tüm hayati fonksiyonlarınız bir monitör üzerinden takip edilmekte ve anında müdahale edilebilmektedir. İşlem sonrasında genellikle aynı gün içinde taburculuk işleminiz gerçekleştirilmektedir. Yine 2 saat kadar hiçbir şey yememeniz ve içmemeniz gerekmektedir. Kullanılan ilaçlar nedeni ile işlem sonrası tek başına araba kullanamayacağınızı ve o gün resmi evrak imzalamamanız gerektiğini de hatırlatmak isterim.

EBUS güvenilir bir yöntem midir?

EBUS son derece güvenilir bir yöntemdir. İşlem sırasında nadiren ajitasyon, öksürük ve iğne yerinde kanama gibi hafif yan etkiler görülebilmektedir. Mediastinit, mediastinal abse, perikardit, kanama, infeksiyon gibi daha nadir ciddi komplikasyonlar bildirilmekle birlikte, işlemin tanısal değeri düşünüldüğünde yapılabilecek en düşük riskli cerrahi dışı yöntemlerden biri olduğu kabul edilmektedir.  

Etiketler

Lenf bezleriTümör teşhisiEbusSolunum yolları hastalıkları medikal tedaviEbus yöntemi nedirEbus hangi alanlarda kullanılırEbus nasıl yapılırTümör

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Ali Metin Görgüner

Prof. Dr. Ali Metin Görgüner

Prof. Dr. Ali Metin GÖRGÜNER, 02 Aralık 1963 tarihinde doğmuştur. 1980 yılında İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1987-1992 yılları arasında Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır