Emzirme döneminde anne sütünü arttırarak bebeğinizin sağlıklı beslenmesini sağlayın

Emzirme döneminde anne sütünü arttırarak bebeğinizin sağlıklı beslenmesini sağlayın

Bebeğiniz dünyaya geldiğinde sizin sevginizle beraber ihtiyacı olan en değerli ve tek gıda anne sütüdür. Bu nedenle emziklilik döneminde bebeğinize yapacağınız en büyük iyilik beslenmenize dikkat etmeniz olacaktır. Çünkü bu dönemdeki en doğru beslenme şekli  sütünüzün hem miktarını hem de kalitesini arttırmak olmalıdır.

Emziren bir annenin vücudu  bebeğine süt salgılamak için  ortalama 500 kalori civarında enerji harcar. Bu yüzden annenin  enerji ihtiyacına  500 kkal ekleme yapılması çok uygun olacaktır.

Sadece kaloriyi arttırmak yeterli değildir. Önemli olan annenin bu enerjiyi hangi besinlerden karşıladığı. Günlük enerjisini karbonhidrat, protein ve yağ dengesini kurarak karşılamalıdır. Böylelikle hem anne ihtiyacını karşılar hem de bebek doygunluğunu sağlar.

Bebeğinizin dünyaya gelmesi ile birlikte ilk dikkat etmeniz gereken noktalar  moral ve motivasyon durumunuzun  yüksek düzeyde tutmak ve aldığınız sıvı miktarını arttırmak olmalıdır.

Günlük içilen su miktarı 3 litrenin altına düşmemelidir. Ve her emzirme sonrası sıvı takviyesi yapmaya dikkat etmeniz çok daha uygun olacaktır. Böylelikle vücudunuz yeniden süt yapımı konusunda aktif hale gelecek ve emzirme için tekrar vücudu hazırlayacaktır.. Su dışında süt, ayran, meyvelerle hazırlanmış hoşaf veya kompostolar, meyve suları da sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır.

 Kafein içeren çay, kahve ve kola gibi içecekler vücuttan suyu kolay uzaklaştırdığından süt yapımını azaltabilir. Ayrıca tüketilen bu içecekler hem annede hem de bebekte uykusuzluk ve huzursuzluk yaratabilir. Bu nedenle tüketilen kafeinli içeceklerin  miktarına dikkat etmekte fayda vardır. Çayda 2 bardak açık olmasına kahvede ise 1 fincanı aşmamaya dikkat etmek sağlıklı olacaktır.

Doğum sonrası(  özellikle sezeryan sonrası ) yaklaşık on gün gaz yapan besinlerden uzak durmak size ve bebeğe gaz yapmaması açısından çok önemlidir. İlk iki üç gün süt yoğurt gibi gıdalara dikkat etmek yeterli olacaktır. Bunlardan çok uzun süre uzak kalmak sütünüzün kalsiyum ve vitamin içeriğini düşürecektir. Peynir, yoğurtlu veya sütlü çorbalar ve sütlü tatlılar bugünlerde tercih edilmelidir. Bu nedenle ilk iki üç günü atlattıktan sonra bunları azar azar vücuduzu alıştıra alıştıra beslenmenize eklemeniz daha sağlıklı olacaktır. Bu besinler dışında karnabahar, brokoli, lahana,brüksel lahanası, kurubakliyatlar, portakal, mandalina, salatalık gibi besinler gaz yapıcı etkileri nedeniyle beslenmenize deneme yanılma yoluyla eklenmelidir. Bu besinler dışında anneye rahatsızlık veren besinler varsa bunlara da dikkat edilmelidir.

Sabah kahvaltısında peynire ilaveten mutlaka 1 adet yumurta ilave edilmeli, Öğle ve akşam yemeklerinde etli sebze yemeği veya et yemeği tüketilmelidir. Vitamin, mineral ve posa yönünden zengin sebze ve meyveler hem öğüne hem de ara öğünlere eklenmelidir. Ekmek grubu ise karbonhidrat, enerji ve B grubu vitaminleri ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olur ve her öğünde mutlaka tercih edilmelidir. Bu dönemde zaten duygusal olan emziren annemiz ekmek grubundan eksik beslendiğinde depresyona yatkınlığı artabilir.

Çikolata, şerbetli tatlı tarzında gıdalar sütünüzü arttırma konusunda destek olmaz aksine kilonuzda artış sağlar. Günlük enerji htiyacınızı tüm besin gruplarından seçerek yapmalı ve ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmelisiniz. Anne sütünü miktarını etkileyen alınan sıvı miktarı ;kalitesini etkileyen ise alınan besin ögelerinin çeşitliliğididir.

Bu makale 23 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses

Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses, 1977 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Çocuk Esirgeme Kurumu'nda koruma altında bulunan çocuk, genç, yaşlı ve özürlülerin beslenmesi; kuruluş mutfağının hijyen koşullarının ve denetiminin sağlanması konularında hizmet vermiştir. 2009 yılında Acıbadem Adana Hastanesi'nde göreve başlamış 7 yıl boyunca klinik ve poliklinik  diyetisyenliği hizmetlerini yürütmüştür. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanının sahibi olmuştur. Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses, mesleki çalışmalarına 2015 yılında kurucusu olduğu Adana Beslenme Dünyası'nda devam etmektedir ...

Etiketler
Anne sütü
Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses
Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube