Emdr nedir?

Emdr nedir?

EMDR nedir?


EMDR- Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamına gelen bir psikoterapi uygulamasıdır.İlk kez ünlü Psikolog Francine Shapiro tarafından 1987 senesinde keşfedilen ve geliştirilen bir tekniktir. EMDR yaklaşımına göre problem, ugun olmayan bir şekilde yerleşmiş algılardan ortaya çıkar ve algılamanın yeniden işlenmesi gerekmektedir. Bu işlemleme sürecinde beynin sağ ve sol yarım küreleri arasındaki iki yönlü uyarım esas alınmaktadır. Göz hareketleri bu çift yönlü uyarımı gerçekleştirmektedir.

EMDR nasıl uygulanır?

EMDR uygulamasına geçilmeden önce terapist ve danışan müdahalenin odak noktası olacak spesifik problemi belirlemek için birlikte çalışır. Terapist, yapılandırılmış EMDR prosedürüne dayanarak, danışanın kendisini rahatsız eden durumu veya olayı tanımlamasına rehberlik eder ve üzücü olan önemli kısımlarını seçmesine yardımcı olur. Uygulamada terapist, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek , bu genelde terapistin parmağını gözlerle takip etmek şeklinde olur, beyninin her iki yarımküresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar. Danışan terapistin parmaklarını takip ederken aynı zamanda hedef anının veya diğer anıların çeşitli kısımlarını deneyimler. Terapist, danışanın kendi başına doğru bir şekilde işleyip işlemediğinden emin olmak için, düzenli aralıklarla göz hareketlerini durdurur ve arada sorular sorar. Terapist bu süreçte danışana yardımcı olur ve ne yönde müdahale edileceği hakkında kararlar verir. Buradaki amaç, danışanın olumsuz deneyimle ilgili bilgiyi hızlı bir şekilde işlemesi ve uygun bir çözülmeyi sağlamaktır
 

EMDR Terapisinin Süreci

EMDR ile travma tedavisi prosedürü adım adım tanımlanmış bir süreçtir. EMDR tedavisi sekiz aşamadan oluşur:

1. Danışan Geçmişi
2. Hazırlık
2.1 Danışanla ilişki
                2.2 EMDR’nin açıklanması ve danışanın onayı
                2.3 Özel, ideal veya güvenli bir yerin yaratılması
3. Değerlendirme
                3.1 Hedef anının (resmin) belirlenmesi
                3.2 Bu durumdaki olumsuz inancın belirlenmesi (şimdi ve şu anda)
                3.3 Bu durumdaki olumlu inancın belirlenmesi (şimdi ve şu anda)
                3.4 Bu olumlu inancın öznel geçerliliğinin belirlenmesi
                3.5 Hedef anıya yönelik duyguların belirlenmesi (şimdi ve şu anda)
                3.6 Öznel rahatsızlık ölçeğinde hedef anı ve diğer olumsuz olayların verdiği rahatsızlığın ölçüsünün belirlenmesi
                3.7 Tüm bu sıkıntıların bedendeki yer alışının tesbit edilmesi (şimdi ve şu anda)
4. Duyarsızlaştırma
5. Yerleştirme
6. Beden Tarama

7. Tamamlama
8. Yeniden Değerlendirme

EMDR hangi alanlarda kullanılır?
 

EMDR, özellikle travma sonrası stres bozukluğu alanında en etkili tedavi yaklaşımlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra , çeşitli fobiler, okb, depresyon, yas, kronik ağrı, korku, performans kaygısı, panik bozukluk gibi bir çok psikolojik kökenli problemin tedavisinde kullanılan etkili bir yaklaşımdır. EMDR tedavisinin başarısını bildiren çok çeşitli araştırma ve yayınlar bulunmaktadır.

EMDR herkese uygulanır mı?

EMDR, pek çok psikolojik kökenli problemler için uygulanabileceği gibi bazı durumlarda uygulanması sakıncalıdır. Psikotik bozukluklar, organik beyin sendromu, dissosiyatif bozukluklar bunlar arasındadır. Ayrıca heyecanlanmanın olumsuz etkisine bağlı olarak kalp hastalığı ve tansiyon problemi olan kimselerde kontrollü olarak uygulanması gerekmektedir.

Kimler EMDR uygulayabilir?

EMDR psikolog ve psikiyatristler tarafından uygulanabilmektedir. Ancak Uluslararası EMDR Enstitüsü denetiminde yetkili enstitülerce verilmiş uygulamalı ve kuramsal kurslara katılmaları ve diploma almaları gerekmektedir. Ayrıca, uygulayıcı, psikiyatrik bozukluklar  konusunda bilgili ve deneyimli olmalıdır.

 




 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Belma Zirekoğlu

Etiketler
Terapi
Uzm. Psk. Belma Zirekoğlu
Uzm. Psk. Belma Zirekoğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube