Ekmeği kestim kilo verdim. Peki yağdan mı? Neden geri aldım?

Dyt. Esra Niğdelioğlu
Dyt. Esra Niğdelioğlu
16 Ocak 202087 görüntülenme
Randevu Al
Ekmeği kestim kilo verdim. Peki yağdan mı? Neden geri aldım?

Diyette yapılan en büyük hatalardan biri karbonhidratı beslenmeden tamamen çıkarmaya çalışmaktır. Birçok kişiden duyduğumuz klasik cümle ‘Ekmeği,makarnayı,pilavı,patatesi kestim, kilo verdim.’ Peki bu kilolar yağdan mı gitti? Hayır! Dolayısıyla kalıcı bir kilo kaybı değil. Karbonhidratı tamamen kesmek değil azaltmak ve doğru karbonhidrat tercih etmek önemli olan. Beyaz ekmeği tam buğdayla, pirinci bulgurla değiştirin. Öğünlerde yarım beyaz ekmek yerine 2 dilim(ölçü kişiye göre değişir) tam buğday ekmeği tüketin.

Peki karbonhidratı beslenmemden tamamen çıkardığımda ne olur? Glikojen depolarını ve kandaki şekeri kullanan vücut, ihtiyacı olan karbonhidratı sağlamak için kaslardaki karbonhidratları kullanmaya  başlar. Yani artık kas kaybı başlar ve vücut bununla birlikte su kaybeder. Yani tartıda gördüğünüz o fark gerçek kilo kaybı değildir, yağdan kilo vermiş olmazsınız. Bunu da nerden anlarız? Tartıda kilo kaybı gördüğümüz halde ellerimiz,yüzümüz, kollarımız inceliyor ancak yağ deposu olan karın ve kalçada değişiklik göremiyorsak bu da bizim yağdan kilo veremeyip kas kaybı yaşadığımızı gösterir.

Aynı sonucu doğuran bir diğer yanlış da gün boyu aç kalarak kilo vermeye çalışmaktır. Saatlerce aç kalan kişi tartıda istediği sonucu görebilir ancak yine yağdan kilo vermemiş kas kaybetmiş olur. Bir süre sonra kan şekeri düşer,güçsüzlük,halsizlik ve baş ağrısı başlar, tatlı isteği artar. Diyet listelerinde öğünlere 1 dilim de olsa tam buğday ekmeği vermeye çalışırım. Zira ekmek tüketilmediğinde bir sonraki öğüne kadar kişi atıştırma ihtiyacı hisseder veya tatlı isteği baş gösterir.

Ayrıca çok tatlı düşkünü olan insanların beslenmelerinden tatlıyı tamamen çıkarırsak sürdürülebilirliği kalmaz. Diyete işkence gözüyle bakmaya başlar, mutsuz olur. Mutsuzluk da birçok insanda yeme isteği oluşturur.

Ayrıca karbonhidrat kaynaklarını azalttığınızda otomatik olarak protein ve yağ alımını artırmış olacaksınız. Bu da bir sonraki gönderinin konusu olsun.

Etiketler

KarbonhidratProteinYağDiyetteyken yapılan hatalarYüksek proteinli diyetYüksek proteinli diyetler ve zayıflamaDiyet hatalarıDüşük karbonhidratlı diyetler

Yazar Hakkında

Dyt. Esra Niğdelioğlu

Dyt. Esra Niğdelioğlu

Dyt. Esra Niğdelioğlu 1992 yılında Niğde'de doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini 2015 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi,Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Gazi Mustafa Kemal Hastanesi’nde Stajyer Diyetisyen olarak görev yapmış olan Dyt. Esra Niğdelioğlu, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının birlikte yürüttüğü “Beslenme Dostu Okul Projesi” kapsamında Bursa Bahar Semiha Acar İlkokulunda Nisan 2017’de öğrencilere, “Okul Çağında Sağlıklı Beslenme” konusunda eğitimler vermiştir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır