Doktorsitesi.com

EKLEM KİREÇLENMELERİNDE POPÜLER TEDAVİ; KONDRİTİN SÜLFAT, GLUKOZAMİN

Prof. Dr. Alihan Derincek
Prof. Dr. Alihan Derincek
9 Aralık 2015245 görüntülenme
Randevu Al
EKLEM KİREÇLENMELERİNDE POPÜLER TEDAVİ; KONDRİTİN SÜLFAT, GLUKOZAMİN

Kondritin sülfat ve glukozamin sülfat, insanda kıkırdağın yapısına katılan proetin ve şeker yapısında önemli 2 maddedir. Glukozamin sülfat ağrıyı azaltırken, kondritin sülfat hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Glukozamin sülfat kıkırdak yapıtaşı olan maddelerin yapımını sağlarken, kondritin sülfat kıkırdağı bozan eklem sıvısındaki bir takim maddelerin etkisini önler. Bu iki kıkırdak koruyucu ajan, farklı etki mekanizmaları olduğu için birbirlerini tamamlamaktadırlar.

Glukozamin günde 1500 mg, kondroitinin ise günde 1200 mg üstüne çıkılmamalıdır. Son zamanlarda bu ikiliye tip 2 kollojen hidrazilat’ın (bir tür protein) eklenmesinin daha etkili olduğu belirtilmektedir. Glukozamin ile kondroitin alımının warfarinin adlı kan sulandırıcının (Kumadin) kan pıhtılaşma etkisini artırdığını gösteren çeşitli raporlar vardır. Bu ciltte morarmalara ve ciddi kanamalara neden olabilir. BU SEBEPLE DOKTORUNUZA DANIŞMADAN İLAÇ KULLANMAYINIZ!!!

Glukozaminler ayrıca midede yanma gibi birtakım gastrik skıntılara neden olabilir. Bugün için bu ilaçlara ait piyasada çok sayıda preparat mevcuttur. Ortalama aylık maliyet 60 tl civarındadır ve bu ilaçlar sosyal güvenlik kurumunca karşılanmamaktadır. Genel olarak 4. aydan sonra fark edilir bir etkinin başladığıdır. Ancak kullanım süresi ve ilaca ara verme gerekliliği konusunda net bir bilgi yoktur.

Etiketler

Eklem kireçlenmelerinin ilaçlı tedavisiEklem kireçlenmelerinin tedavisiEklem kireçlenmeleri nasıl tedavi edilirEklem kireçlenmelerinin medikal tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Alihan Derincek

Prof. Dr. Alihan Derincek

Prof. Dr. Alihan DERİNCEK, 10 Nisan 1974 tarihinde Antakya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2003 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 2003-2005 yılları arasında ABD - Minnesota'da Hennepin Medical Center’da ve Twin Cities Spine Center’da omurga hastalıkları konusunda Research Fellow olarak çalışmalar yapmıştır. Bu süreç içerisinde omurga biyomekaniği ve omurga hastalıkları konusunda çeşitli projelerde görev almış ve bilimsel çalışmalara katılım sağlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır