Egzersizin yaşamımız üzerine etkisi

Egzersizin yaşamımız üzerine etkisi

Egzersiz, kas kuvvetini, esnekliğini ve dayanıklılığını artırmada büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bunun yanında kan şekerini düzenlemede, kalp hastalıklarını, yüksek tansiyonu, psikolojik durumu, uyku düzenini sağlamada ve çeşitli kanser tiplerini de önlemede birçok olumlu etkileri vardır.

            Gün içinde yapılacak egzersizler bir alışkanlık haline getirilmelidir. Arada bir yapılan egzersizler sadece bir eylem olarak kalır. Sağlık üzerine olumlu etkilerinin olabilmesi ancak düzenli ve sürekli yapıldığı taktirde mümkün olabilmektedir.

            Günlük 30 dakikalık haftada 5 gün yapılacak yürüyüş ya da haftada 3 gün 25 dakika yapılacak orta veya şiddetli aerobik egzersiz ya da yine haftada 2 gün yüksek şiddette kas dayanıklılığını artıracak egzersizler sağlık açısından iyidir. Ancak bu egzersizlerin mutlaka uzman kişilerce bireyin sağlık durumuna uygun olarak planlanması da en doğrusudur. Çünkü her egzersiz her birey için doğru olmayabilir.

            Peki egzersiz ne zaman yapılmalıdır. Egzersiz sabah aç karnına yapılmalıdır. (Ancak aç kalmasında herhangi bir sakıncası olmayan ve sağlığına olumsuz etkisi olmayacak kişiler sabah aç karnına egzersiz için uygun olabilirler.). Çünkü sabah aç karnına kanda serbest yağ hücreleri en yüksek seviyededir. Bu nedenle sabah yapılacak aerobik, tempolu yürüyüş gibi egzersizler ile yağ yakımı daha fazla olacaktır.

            Ama egzersiz gün içinde ya da akşam yapılacaksa yemekten en az 1 saat sonra yapılmalıdır. Spordan 1 saat önceki öğünde basit şeker içeren meyve sularını tüketmek vücuttaki yağ yakımını engellemektedir. Bu nedenle alınacak karbonhidrat cinsi uzun süreli tokluk sağlayacak tam tahıllı besinlerden karşılanmalıdır. Ayrıca bu karbonhidratlara ek olarak protein alımı da önemlidir. Örnek verecek olursak 1 dilim ekmek + 1dilim peynir, 1 bardak ayran + 3-4 kepekli grisini gibi.

            Egzersiz sonrasında kaslardaki enerji deposu olan glikojen depoları boşalacağından ilk ½ saat içinde protein içeren bir besin ile yağsız karbonhidrat içeren bir öğün tercih edilmelidir. Yağsız et + 1 dilim tam tahıllı ekmek gibi.

            Sonuç olarak fiziksel aktivite, yaşantımızın bir parçası oluduğunda büyük fayda sağlamaktadır. Günlük rutine sokulan egzersiz yaşantımızın ve sağlığımızın daha kaliteli olmasını sağlayacaktır.

            SAĞLIKLA KALIN…..

Bu makale 4 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tümay Karlıdere

Dyt. Tümay KARLIDERE, 1966 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında başarıyla tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen) unvanı almıştır.

Dyt. Tümay KARLIDERE, Balıkesir Merkez'de bulunan Karlıdere Sağlık Eğitim ve Danışmanlık  Merkezinde  hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Egzersiz
Dyt. Tümay Karlıdere
Dyt. Tümay Karlıdere
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube