Eğitim-terbiye

Uzm. Dr. Zeynep Pınar
Uzm. Dr. Zeynep Pınar
25 Şubat 2015605 görüntülenme
Randevu Al
Eğitim-terbiye

Eğitim - Terbiye

Çocukken gittiğim sirkte ateş çemberinin ortasından atlayan aslanın eğitiminde bakıcısının kırbacını kullandığını zannederdim. Etrafımdaki kedi ve köpeklerin eğitimi büyükler döverek yapıyorlardı. Bizde çocukların eğitimde dayağın büyük yeri vardır  ve insan kalitemizde sonuç meydanda…

Atasözlerimizde eğitim ve terbiyede dayağın yerini işaret ederler. “Tekdirle uslanmayanın hakkı kötektir, kızını dövmeyen dizini  döver” gibi. Benim baktığım çerçeveden görünen “kızını sevmeyen dizini dövüyor” oysa. Küçük çocuklarının disiplininde ise dayak azar değil yaşına göre ayarlanmış “MOLA” etkili, örneğin 5 yaşında çocuğunuza 5 dakika, önceden tayin ettiğiniz yerde aydınlık, kilitsiz eğlencesiz bir ortamda düşünme MOLASI etkili. Döverseniz, onu örselemekle kalmayıp, torunlarınızı  dövmeyide öğretirsiniz.

İnsanoğlu; özgür bir ruhla yaratılmış, başkalarının  söylediğini yapmamaya programlanmış vede kendi istek ve dileklerinin peşinde koşmaya. Bu durumda bir kişiye,  bir davranışı önerirken sonucunda elde edeceği iyi şeyleri işaret etmeliyiz, bu çocuk bile olsa emir değil, önerme daha iyi. Kendiliğinden yapılan en küçük iyi davranışları ödüllendirme en iyisi önceden rüşvet vererek doğru davranışa yol açma değil. Ödül sıcak bir öpücük, teşekkürde olabilir. Çocuk veya yetişkin, bedeni veya benliğine yönelik değil, olumlu olumsuz davranışına yönelik olmalıyız övgüdede, eleştiridede emretmek değil, müzakere etmek olmalı işimiz.

Güç ve iktidar savaşı; en yakın ilişkileri bitirir. Mutlu etme yarışı olmalı işimiz. Tabii kıymet bilene… Dini öğretilerde hep korkutma esasına dayandırılmış, o yüzden toplumda yerine oturmuyor. Halbuki Allahın 99 isminden 98 i esirgeyen, bağışlayan, yaratan, emniyet veren, gözeten, kolaylaştıran, darlıktan kurtaran, yücelten, aziz kılan, hükmeden, ikram eden, duaları kabul edendir. Sadece bir tanesi cezadan bahsediyor, onun altı çiziliyor.

Sonradan öğrendim ki aslında ateş çemberinin içinden geçiren motivasyon, çemberin öbür tarafında ki et yani kırbaç değil. Yetişkinlik yaşamımda ABD de gittiğim havuz gösterisinde oyuncu balinalar her pozitif davranıştan sonra bakıcıların elinden bir şeyler yalıyorlardı ödül olarak. 

Etiketler

Eğitim vermekDayakla terbiye olur mu?Şiddet uygulayarak terbiye verilir mi?Çocuklara eğitim verirken ödül sistemiÇocuk yetiştirmede ödüllendirmeÇocuklara eğitim ve terbiye nasıl verilmeliÇocuğuma terbiye verirken nelere dikkat etmeliyim?

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Zeynep Pınar

Uzm. Dr. Zeynep Pınar

Uzm. Dr. Zeynep Pınar, ilköğretim öğrenimini Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, lise öğrenimini ise İzmir Kız Lisesi’nde tamamladı. Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdüren Dr. Pınar 1986 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır