Düzenli kontroller ile kadın kanserlerinden korunabilirsiniz

Düzenli kontroller ile kadın kanserlerinden korunabilirsiniz

Rahim, rahim ağzı, yumurtalık, tüp kanserleri… Kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında yer alan ve erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan hastalıklar, düzenli periyodik muayene sayesinde korkulu rüya olmaktan çıkıyor. 

Jinekolojik muayene yalnızca kanserler için değil; adet düzensizlikleri, kısırlık ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde de büyük önem taşıyor. 

Sorunun nedeni araştırılmalı

Kadınlarda jinekolojik muayene, ilk cinsel ilişkinin ardından her yıl düzenli olarak yapılmalıdır.

Düzensiz ve aşırı miktarda adet kanamaları, cinsel ilişki sırasında kanama, karında şişlik gibi belirtilerde, mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Düzenli jinekolojik muayenenin yanı sıra yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda adet düzensizliği, dikkat çeken ani kilo artışı, tüylenme belirtileri varsa, nedeni araştırılmalıdır.

Kontroller aksatılmamalı

Düzenli jinekolojik muayene, kanserden korunma ve erken tanıda da büyük önem taşımaktadır. Yılda bir jinekolojik kontrol muayenesi ile yaptırılacak smear testi, rahim ağzı kanseri oluşmadan kanser öncesi bulguların fark edilmesi ve sorunun hastalık aşamasına gelmeden tedavi edilmesine olanak tanımaktadır. Çünkü düzenli kontroller sayesinde rahim ağzı enfeksiyonu ya da ilerleyen dönemde kansere dönüşebilecek öncü bir lezyon saptanabilmektedir. 18 yaşından itibaren her kadının periyodik olarak jinekolojik kontrol yaptırması, özellikle 30-65 yaş arasında kontrollerin aksatılmaması büyük önem taşımaktadır. Kontrol ultrasonu ile rahim duvarında yer alan tümörler, rahim içi tabakasındaki kalınlaşmalar ve yumurtalıklardaki kistik ve solid tümörler erken dönemde teşhis edilebilmektedir.

 İş temposu ve kaygılar muayeneye engel olmamalı

Muayene sırasında tespit edilen enfeksiyonlar, erken dönemde yakalandığında basit tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilir. Ancak hastaların muayene olma korkusu ve yoğun iş temposu teşhis ve tedavi olanağını geciktirmektedir. İlerleyen enfeksiyonlar daha yoğun tedaviler gerektirir. Bu nedenle; yumurtalık kisti olan, miyomu bulunan, sigara kullanan, ailesinde kanser öyküsü olan, erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan ve partner sayısı birden fazla olan, adet düzensizliği yaşayan kadınlar açısından düzenli kontroller son derece önemlidir.

Bu makale 29 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cazip Üstün

Prof. Dr. Cazip ÜSTÜN, tıp eğitimini 1979 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde yapmış ve 1983 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

1983-1985 yılları arasında İzmir Asker Hastanesi'nde askerlik vazifesini yerine getirmiş olan Prof. Dr. Cazip ÜSTÜN, 1985-1988 yılları arasında Şereflikoçhisar Devlet Hastanesi'nde, 1988-1990 yılları arasında SSK Samsun Hastanesi'nde görev yapmıştır.

Akademik çalışmalarını 1990-2011 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda sürdürmüş olan Prof. Dr. Cazip ÜSTÜN, Medicana Samsun Hastanesi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Rahim ağzı kanseri
Prof. Dr. Cazip Üstün
Prof. Dr. Cazip Üstün
Samsun - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube