Düzenli cinsel ilişki prostat kanseri riskini azaltır!

Düzenli cinsel ilişki prostat kanseri riskini azaltır!

Güvenli cinsel ilişki prostat sağlığına iyi gelir!

Geçtiğimiz aylarda sonuçları yayınlanan bilimsel bir araştırmaya göre düzenli cinsel ilişkinin prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı yönünde güçlü kanıtlar elde edildi. Araştırma kapsamında 1992-2010 yılları arasında 31.925 erkek takip edildi ve 18 yıllık takip sonrasında 3839 kişide prostat kanseri saptandı. Araştırma sonucuna göre prostat kanserine yakalanma riskinin aylık cinsel ilişki sayısı 8-12 arasında ise %10; 13-21 arasında ise %20 oranında azaldığı tespit edildi.

Prostat kanserinde en önemli etken genetik yatkınlık!

Etnik köken ve aile hikayesi gibi kalıtımsal nedenlerin prostat kanserine yakalanma riskini arttırdığı pek çok bilimsel araştırma ile desteklenmiştir. Yapılan araştırmalarda ailede prostat kanserine yakalanan kişi sayısının ve yakınlık derecesinin; bu kişilerin prostat kanserine 55 yaşından daha erken yakalanmasının prostat kanserine yakalanma riskini aynı oranda arttırdığı tespit edilmiştir.

Prostat kanseri iki farklı şekilde karşımıza çıkar!

Gizli form şikayete neden olmaz, 50 yaş üzerinde %30-40, 80 yaş üzerinde ise %60-70 oranında karşımıza çıkar ve çoğunlukla otopsi sonuçlarında tespit edilir. Şikayetlere neden olan klinik form ise %15 oranında karşımıza çıkar. Bazı moleküler ektiler ile bazı gizli formların ilerleme gösterdiği ve klinik forma dönüştüğü düşünülmektedir.

Çevresel etkenler prostat kanseri ilerleme riskini etkiler!

Kalıtımsal nedenlerin prostat kanserinin ortaya çıkmasında önemli etkileri olmakla birlikte çevresel etkenlerin hastalığın ilerlemesi üzerine etkili olduğu bilinmektedir. Beslenme tarzı, cinsel alışkanlıklar, alkol tüketimi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bunlara bağlı kronik prostat enflamasyonu prostat kanserine yakalanma riskini bir şekilde etkilemektedir. Prostat kanserinde beslenmenin rolü tartışmalı olsa da hayvansal gıdalardan zengin beslenenlerde, sebze ve meyveden fakir beslenenlerde prostat kanserinin daha sık görüldüğü bilinmektedir. D vitamininin prostat kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği ileri sürülmektedir.

Oksidatif hasar kanser gelişiminde önemli yer tutar!

Vücuda alınan besinlerin oksijen kullanarak enerjiye dönüşümü esnasında oluşan ve serbest radikaller olarak bilinen metabolik yan ürünler hücrelere saldırarak DNA hasarı oluştururlar. Antioksidanlar ise bu serbest radikalleri etkisiz hale getirirler. Serbest radikal seviyesi antioksidan seviyesinden yüksek ise hücre DNA’sında hasar meydana gelir. Bu hasar zamanla kanser gelişimini tetikleyebilir.

Düzenli cinsel ilişki prostatı temizler!

Prostat kanseri riskini arttırdığı düşünülen nedenlerden birisi de prostat içinde kanser gelişme ihtimalini arttıran kimyasalların birikmesidir. Düzenli cinsel ilişki ile prostat kanseri riskini arttıran bu kanserojen kimyasallar dışarı atılırlar ve oksidatif hasar ihtimali azalır.

Bu araştırmada aylık cinsel ilişki 13-21 arasında olan kişilerin daha yüksek kalorili beslenme, daha çok alkol tüketme, cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü gibi prostat kanseri riskini arttıran dış etkenlere daha çok maruz kalan kişiler olmasına rağmen prostat kanserine yakalanma riskinin daha düşük saptanması bu etki ile açıklanabilir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abidin Egemen İşgören

Op. Dr. Abidin Egemen İŞGÖREN, 1982 yılında Denizli’de doğmuştur. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2007-2012 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. 2012-2013 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmış olan Op. Dr. Abidin Egemen İŞGÖREN, 2013-2016 yılları arasında Nevşehir Devlet Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı olarak mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmiştir. Mecburi hizmetinin ardından mesleki çalışmalarına Antalya’da devam eden Op. Dr. Abidin Egemen İŞGÖREN, 2016 yılından beri Memorial Antalya Hastanesi’nde hastalarına hizmet vermektedir. Türk Üroloji Derneği, Endoüroloji Derneği, Avrupa Üroloji Derneği ve Türk Tabipleri ...

Etiketler
Düzenli cinsel ilişki
Op. Dr. Abidin Egemen İşgören
Op. Dr. Abidin Egemen İşgören
Antalya - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube