Duygusal açlık ve yemek yeme

Duygusal açlık ve yemek yeme

Duygusal yeme nedir?

Duygusal yeme; bireyin gerçekten acıkmadığı halde duygu durumuna bağlı olarak yemek yemeye yönelmesidir. Bu durum mide tıka basa doluyken de yaşanabilir. Yenilenler çok ağır yemekler olabileceği gibi atıştırmalık yiyecekler de olabilir. Altta yatan sebep boş olan midenin doldurulması ve düşen kan şekerinin yükseltilmesi değil , çoğu zaman duygusal durumun değiştirilmesidir. Çoğu kez birey bu davranışı farketmeden gerçekleştirir ve yedikten sonra pişmanlık duyar.  Olumsuz ve karamsar duygular karşısında gözlenen bu yeme davranışı , obez bireylerde, yeme bozukluğu olan bireylerde, psikolojik sorunlar yaşayanlarda ve çoğunlukla normal kilolu olup da kilosundan memnun olmayıp diyet yapan kişilerde görülmektedir.

Kişi stres altındayken kortizol, adrenalin ve noradrenalin hormon düzeylerinde artış yaşanır. Bu hormonlar ilk evrede iştahın artmasına neden olmaz kişi bu durumda yemek yediğinde bu hormonlar yerine serotonin , endorfin gibi hormonların düzeyi yükselir.Bu durumda kendini bir nebze daha iyi hisseden birey yemek yeme eğilimini arttırır.

Duygusal yeme , gerçekten acıkma ile nasıl ayırt edilebilir?

Yemek yedikten hemen sonra birşeyler atıştırma isteği

Aç değilken bile yeme isteğinin gelmesi

Hızlı bir şekilde yiyeceği tüketme

Travmatik bir olay veya stres durumunda yemede artış gösterme

Kısa zamanda çok miktarda yeme

Gibi durumlar mevcut ise yüksek ihtimalle duygusal açlık yaşıyorsunuz.

Duygusal yeme davranışından nasıl kurtulabiliriz?

Eğer tok olduğunuz halde birşeyler yiyorsanız kendinizi durdurun ve düşünün neden yemek istiyorsunuz . Yemek yiyerek neyi hedefliyorsunuz?

Stresli ve travmatik bir olay veya zamanda iseniz , vakit geçirecek ve sizi meşgul edecek başka arayışlar içinde olun örneğin ; kitap okumak, sosyal ortamlarda bulunmak, veya stres içermeyen herhangi bir iş ile ilgilenmek gibi

Yeme isteğinizi durduramıyorsanız sağlıksız ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren hazır gıdalar ve fast-food türü yiyecekler tercih etmek yerine daha sağlıklı atıştırmalıklara ( taze sebze ve meyve , lif oranı yüksek kompleks karbonhidrat veya protein içeriği yüksek besinler vb) yönelin.

(1 porsiyon taze meyve ve yanında süt yoğurt kefir ve ayran gibi protein içeren gıdaları bir arada tüketmek veya tam buğday unu ile hazırlanmış düşük enerjili lifli atıştırmalıklar ve bir parça peynir.)

Bu durumlarda özellikle alkol tüketmeyiniz. Alkolün kısa süreli duygusal durumunuzu ve modunuzu değiştirmesi tüketimin artması e alkolizmin gelişmesini tetikleyebilir.

Bol su tüketin. Su içmek iştah kontrolünüzü sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Yediklerinizin sizi daha iyi ya da daha kötü yapmayacağını ,duygusal durumun sizin düşünceleriniz doğrultusunda değişeceğini kendinize hatırlatın.

Eğer kendinizi durduramıyorsanız ve ağırlık artışınız sürüyorsa bir beslenme uzmanından yardım alarak size uygun bir beslenme programı edinin.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Aslıhan Güray

Uzm.Dyt. Aslıhan GÜRAY, 25 Mayıs 1992 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 2015 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Eğitim hayatı boyunca çocuk sağlığı, gebe ve emziren anne beslenmesi, obezite tedavisi, sporcu beslenmesi, ağırlık kontrolü ve hastalıklarda tıbbi beslenme gibi çeşitli konularda çalışmalar yaparak deneyim edinmiş olan Dyt. Aslıhan GÜRAY, Ankara Özel Güven Hastanesi, Ankara Özel Yüzüncüyıl Hastanesi, Cevizlidere Aile Sağlığı Merkezi, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi Türkiye'nin saygın kurumlarında stajlarını tamamlamıştır. Ayrıca Onkoloji diyetisyenliği, Obezite diyetis ...

Etiketler
Duygusal yeme sendromu
Uzm. Dyt. Aslıhan Güray
Uzm. Dyt. Aslıhan Güray
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube