Duygusal açlığımız ve gece yemek

Duygusal açlığımız ve gece yemek

Duygusal Açlığımız
Uzun zamandır kilolarınızdan şikayetçisiniz… Diyet yapmaya karar veriyorsunuz, tüm gün çok az yemeye hazırsınız… Fakat akşamları yemeklere hayır demiyorsunuz, hatta gece kalktığınızda bile kendinizi mutfakta buluyorsunuz…Yalnız değilsiniz, siz de gece yeme sendromunu yaşıyor olabilirsiniz..
Gece yeme sendromu, yeme davranış bozukluklarından biri olarak en sık rastlananlardan biridir. En belirgin özelliği haftada en az 3 gece, en az 1 kez uyanarak bir şeyler atıştırmaktır. Bu durumu açıklayan kişilerden farklı yaklaşımlar duyabilirsiniz. Kimi gece midem kazınıyor bir lokma yemezsem uyumaya devam edemiyorum derken, kimileri gece kalkıp yemek bile yapabilmektedir.  Gece atıştırmalarını sabah kalktığında buzdolabındaki, mutfaktaki eksik yiyeceklerden ya da kırıntılardan fark edenler de var.  Gece yemenin,  açlık dürtüsünden çok psikolojik kökenli olduğunu gösteren çalışmalar çoğunluktadır.
Sabah kalktığınızda kahvaltı yapmayı atlıyor veya kahve, meyve suyu gibi içeceklerle geçiştiriyorsanız, ardından gün boyu çok düşük kalori alarak gününüzü geçiriyorsanız, akşam tüm günün acısını çıkaracağınızı unutmayın. Gün boyu o kadar aç bırakırsınız ki kendinizi akşam yemeğinde başlayarak yatana kadar bir şeyler yer, hiç doymayacağınızı düşünürsünüz, hatta gece kalkarak yemeye devam edersiniz. Araştırmalar gösteriyor ki bu şekilde tüketim yapan kişiler günlük aldıkları kalorinin %50 ‘den fazlasını akşam yemeği ve sonrasında almaktadır. Böyle bir yeme alışkanlığı obezite ve yüksek kilo ile ilişkili tüm hastalıklara neden olabilmektedir.
Hacattepe üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre çalışmaya katılan obez bireylerin % 66’sı gece yeme alışkanlığı göstermişlerdir.  Stres ve uyku bozukluğunun eşlik ettiği veya neden olduğu gece yeme sendromu ile obezite bu şekilde kısır bir döngü oluşturmaktadır. Gün boyu açlığın ardından akşam başlayan aşırı tüketim ile kilo vermek imkansız hale gelirken, bunun da yaratabileceği stres ile gece yeme atakları artabilmektedir.
Yapılan araştırmalar tek başına diyet tedavisi yaklaşımının gece yeme sendromunda etkili olamayabileceğini, bu davranışın düzeltilmesinde psikolojik desteğin ihtiyaç olabileceğini göstermiştir.
Doğru beslenme stresinizi azaltır
Stres bir çok hastalığın kaynağı olmakla beraber, gece uyku düzensizliği ve uyandığınızda yemek yeme isteğinizin ana nedeni olabilir. Günü yeterli ve doğru beslenerek geçirmeniz  akşam beslenmenizi ve uyku kalitenizi olumlu yönde etkiler. Böylece gece yemeleriniz son bulur.
Sabah uyandığınızda gözleriniz açılır fakat kahvaltı yapmazsanız vücudunuz uyanmakta ve güne adapte olmakta zorluk çeker. İyi bir sabah kahvaltısının sizi daha enerjik, daha sağlıklı hissettireceğinden emin olun.
Öğle yemeği çok önemlidir, sizi akşama hazırlar. Öğle yemeğini geçiştirirseniz akşama kadar çok acıkır ve akşam yemeğinde aşırıya kaçarsınız. Oysa doyurucu bir öğle yemeği ve ardından gelen meyve gibi küçük ara öğünlerle akşamki açlığınızı azaltırsınız. Bu sayede yiyeceklerle mücadele etmek zorunda kalmazsınız.
Akşama doğru kafeinli içecek tüketimini sınırlamak da gece uykunuzu olumlu etkileyecektir
Kimileri gece uyuyabilmek için alkol tüketimine başvurabilmektedir fakat alkol tüketiminin gece yarısı uyanmanızı arttıracağını unutmayın. Gece uyanma alışkanlığı olmayan kişiler dahi alkol tüketimi sonrasında gece uyanmaktadırlar…
Gece yeme sendromu yaşıyorsanız psikiyatrist, psikolog ve diyetisyen yardımı ile bu davranışı değiştirmeniz mümkün olabilir. Önemli olan buna neden olan stres kaynağının bulunması ve doğru beslenme düzeni ile alışkanlıklarınızın değişmesidir.
 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Beste Alimert Altunörs

Dyt. Beste ALİMERT, lisans ve yüksek lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanı almıştır. Üniversite eğitimi boyunca pek çok hastane servis ve polikliniklerinde gözlem ve uygulama yapma şansına sahip olan ve edindiği mesleki tecrübeleri çalışma hayatına taşıyan Dyt. Beste ALİMERT, Hacettepe üniversitesi Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, İstanbul VKV Amerikan Hastanesi, Ankara Özel Bayındır Hastanesi, Ankara SSK Çocuk Hastanesi, Ankara GATA Hastanesi gibi Türkiye'nin saygın hastanelerinde çalışmalar yapmıştır. Profesyonel çalışma hayatına Ankara Özel 29 Mayıs Hastanesi'nin beslenme ve diyet bölümünün kurulmasında görev alarak başlamış olan Dyt. Beste ALİMERT, 2008 yılında ise Reform Beslenme ve D ...

Etiketler
Psikolojik açlık
Dyt. Beste Alimert Altunörs
Dyt. Beste Alimert Altunörs
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube