Dudak ve damak yarıkları

Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
20 Mart 2015263 görüntülenme
Randevu Al
Dudak  ve  damak  yarıkları

Dudak ve damak yarıkları tek başına görüldüğü gibi birlikte de görülebilen doğumsal (Konjenital) bir kusurdur. Yarık çeşitleri birbirinden bağımsız olarak görülebilir.

Dudak ve damak yarıkların oluşma ve görülme sıklığı 1.000 doğumda bir olarak belirtilmektedir. Damak yarıkların görülme sıklığı 2.500 doğumda bir olarak belirtilmektedir. Genetik özellikler damak yarıklarında daha büyük bir rol oynadığı cerrahlar tarafından düşünülmekte.

damak-dudak_clip_image002 damak-dudak_clip_image004 damak-dudak_clip_image006

damak-dudak_clip_image008

 damak-dudak_clip_image010

Dudak ve damak yarıkları bebeğin doğumundan sonra ilk 48 saat içerisinde başlatılır. Plastik cerrahlar konuya farklı bakış açısına sahipler. Bazı cerrahlar operasyonu yaparken, bazıları da bebeğin gelişimi göz önünde bulundurduğu için doğumdan 2-6 ay sonra ameliyatın yapılmasını öngörür.

Dudak ve damak yarıkları olan bebekler doğum sonrası bir ortodontist tarafından değerlendirmeye alınmalı. Var olan deformitenin tipine göre çeşitli cihazlar kullanılır. Düzenli bir takip ile anatomik yapıların gelişmesi takip edilir.

 damak-dudak_clip_image012 damak-dudak_clip_image014 damak-dudak_clip_image016

Dudak ve damak yarıkları nasıl tedavisi edilir?

Damak yarıkları farklı varyasyonlar gösterebilir. Anomali ağız ve burun boşluklarının birbirine açıldığı noktada yarıklardan sadece diş arkında olan yarıklara ve sadece yumuşak damakta olan yarıklara veya sadece küçük dilde olan yarıklara kadar farklılık gösterebilir.

Bu durumlardan farklı olan submukoz olarak adlandırılan yarık tipidir bulunmakta, burun ve ağız boşlukları arasında bir mukozal yarıktır ve sadece plastik cerrah tarafından tespit edilir.

Mukoza altında olan kaslar birbirinden ayrı olduğu için damak konuşması olarak adlandırılan “hım hım” konuşma sesleri oluşur. Görünen bir yarık olmadığı halde bebeğin ileride düzgün konuşmasında olumsuz etki yapabilir.

Dudak ve damak yarıkları neden tedavi edilmeli?

1-    Su ve hava geçirmez bir valv oluşturulması için

2-    Duyu kaybın oluşmaması

3-    Orta yüz büyümenin korunması

4-    Estetik ve fonksiyonel açıdan yeterli bir üst diş arkı oluşturulması

5-     Düzgün bir konuşmanın sağlanması

Damak yarıkları ne zaman ameliyat edilmeli?

Sadece damak yarıkları olan bebekte tedavi ilk 48 saat içinde ortodonti tarafından başlatılır. Çeşitli aparatlar ile yarık küçültülür ve ilerde yapılacak işlemi kolaylaştırır. Damak yarıkları ameliyatları cerrahların farklı görüşlerine göre altıncı ay itibarı ile başlanırken diğerlerin görüşlerine göre 12-18 ay arasını başlanması uygun görülür. Hala günümüzde farklı araştırmalar yapılmaktadır ve farklı görüşler bildirilmektedir.

Her durumda öncelikle doktorunuza başvurup doktorunuzun duruma göre değerlendirme yapması için, öncelikle yüz yüze bir görüşme yapılması tavsiye edilir.

damak-dudak_clip_image018  damak-dudak_clip_image020

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır