Doktorsitesi.com

DOWN SENDROMU HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER!

Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu
Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu
28 Aralık 2018101 görüntülenme
Randevu Al
DOWN SENDROMU HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER!

Doğum Sendromu doğumsal bir durum olup yaşam boyu sürer. Öğrenme problemleri ve kalp, kan, sindirim sistemi ve diğer organları etkileyen tıbbı rahatsızlıklara yol açabilir. Öğrenme problemleri ve tıbbı rahatsızlıklar hafiften şiddetliye kadar değişkenlik göterebilir.

Down sendromlu bireylerin kromozomlarında bir problem vardır. Kromozomlar hücre içinde bulunan ve bizi oluşturan temel şifredir. Down sendromlu bireylerde fazladan bir kromozom (21. kromozom) bulunur. Bu fazladan kromozom problemlere ve dış görünüşteki farklılıklara neden olur. Bazı bebeklerin neden Down sendromlu olarak dünyaya geldikleri bilinmemektedir. Fakat ileri anne yaşının Down sendromunu görülme sıklığını artırdığı bilinmektedir.

Down sendromunun belirtileri nelerdir?

Bir bebek Down sendromu ile dünyaya geldiğinde şu belirtiler sıklıkla tespit edilir:

Basık yüz

Ensede fazladan deri katlantısı

Kaslarda gevşeklik

Çekik gözler

Kulaklarda farklı görünüm

El ayası çizgisinin tek olması

Ayak baş parmağı ile ikinci parmak arasındaki mesafede artış

Down sendromlu çocuklar büyüdükçe şunlar da görülebilir:

Küçük kafa ya da kısa boyun

Burun kökünde basıklık

Küçük ya da farklı görünümde kulaklar

Anormal dişler

Açık ağız ve ağızdan dışarı taşan büyük dil

Küçük geniş eller

Göbek fıtığı

Down Sendromu için tanı testleri var mı?

Evet. Anne adayları gebelikleri süresinde Down sendromu için bebeklerine test yaptırabilirler. Doktorlar bebekte Down sendromu olup olmadığını tespit etmek için gebeliğin farklı haftalarında özgü farklı testler yapabilmektedirler. Aynı zamanda bebek doğduktan sonra Down sendromu belirtilerini taşıyorsa bebeğe Down sendromu için kan tahlili de yapılabilmektedir.

Down Sendromu hangi öğrenme problemlerine yol açar?

Down sendromlu bebekler oturma, yürüme, konuşma gibi alanlarda gelişimsel gecikme yaşayabilirler. Hemen tüm Down sendromlu bireylerde düşük IQ ile zeka geriliği vardır. Down sendromlu çocuklarda davranışsal problemler de görülebilir.

Down Sendromu hangi tıbbi rahatsızlıklara yol açar?

Down sendromlu bireylerde farklı türlerde tıbbi rahatsızlıklar ve Down sendromlu olmayan bireylerde görülmeyen bazı farklı özellikler görülebilir. Bu tıbbi rahatsızlıklar bireyin:

Kalp

Kan

Bağışıklık sistemi

Sindirim sistemi

Hormonlar

Solunum

Kemik ve eklemler

Görme ve işitme

Cilt gibi pek çok yerini etkileyebilir.

Bu rahatsızlıkların hepsi birden bir Down sendromlu bireyde görülmeyebilir.

Down Sendromlu çocuklar doktora muayene için götürülmeli mi?

Evet. Down sendromlu çocuklar düzenli doktor kontrollerine götürülmelidir. Bu muayenelerde Down sendromunun yol açabileceği problemlere yönelik testler yapılacaktır. Böylece bu sorunlar olabildiğinde erken tedavi edilebilir.

Down Sendromu nasıl tedavi edilir?

Doktorlar Down sendromunun neden olduğu pek çok rahatsızlığı tedavi edebilirler.örneğin kalp problemlerine yönelik cerrahi düzeltmeler yapılabilir. Ya da görme problemi için gözlük kullanması sağlanabilir.

Down sendromlu kadınlar gebe kalabilir mi?

Evet. Down sendromlu kadınlar gebe kalabilir. Down sendromlu bir kızınız varsa, onunla cinsel ilişki ve gebe kalmaktan korunma yollarını konuşun.

Down Sendromlu birey için yaşam nasıl seyreder?

Pek çok Down sendromlu birey mutlu yaşamaktadır. Fakat günlük işlerde sıklıkla yardıma ihtiyaç duyarlar. Down sendromlu bir bireyin bakımını sağlamanın bazı güçlükleri olabilir. Bakım konusunda zorluk yaşıyorsanız doktorunuzla temasa geçiniz. Yardım almanız konusunda size destek olacaktır.

Etiketler

Down sendromu tedavisiDown sendromu nedirGebelikDoğumDowndownd sendromudown sendromu kadınlar ve gebelik

Yazar Hakkında

Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu

Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu

Op. Dr.  Aslıhan YAZICIOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi ( İngilizce) Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, derece başarısı ile yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Mecburi hizmetini Ankara Gölbaşı Devlet Hastanesi'nde tamamlamıştır. Ankara Özel Koru Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır