Dövme ya da “piercing”; binlerce yıldır, kimlik, inanç, duyguları ifade etmekte kullanılan vücut süsleme sanatı olarak tanımlanabilir. Son yıllarda, 15-30 yaş arası grupta artan bir ilgi görmekte, erkeklerin dövme, kadınların ise daha çok “piercing” e eğilim duydukları bilinmektedir.
Dövme, iğne ile cilt altına çıkmayan, silinmeyen, kozmetik olarak sınıflandırılmış bir mürekkep uygulanması işlemi ile yapılmaktadır.Renkli dövme pigmentlerinde pek çok metal tuz kullanılmaktadır. Bu tuzlar, renk olarak en fazla kırmızı pigment ciltte iltihap, infeksiyon ve alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır. Ayrıca sürekli ve çok miktarda bu metallere maruz kalmanın kanserojen olma potansiyeli ve kontak dermatit gibi önemli yan etkileri olabileceği düşünülmektedir. Kullanılan iğneler ve mürekkep emniyetli değilse, başta Hepatit B olmak üzere viral hepatitler , AİDS ve cilt infeksiyonları açısından da önemli riskler bulunmaktadır.
Vücut deldirme sırasında uygulanan iğne ve takılan aksesuarlar ise alerji, uygulanan bölgede yüzeysel infeksiyonlar bazen de damarlar yolu ile yayılarak (özellikle yüz bölgesi) menenjit gibi daha ciddi infeksiyonlara yol açabilmektedir. Bu uygulamanın da kan yolu ile bulaşan, Hepatit B, Hepatit C ve AİDS riskleri bulunmaktadır.
Riskleri azaltabilmek mümkün ama öncelikle risklerin farkında olmak gerekir.
Bunun için uygulayacak kişinin;
Deneyiminden emin olun,
Sürekli dövme yapan stüdyo gibi profesyonel yerleri tercih edin.
Uygulayan kişinin ellerini yıkadığından ve bir çift temiz eldiven giydiğinden emin olun.
İğne ve boya tüplerini, kapalı bir paketten yeni açtığıdan yani tek kullanımlık olduğundan emin olun.
Tek kullanımlık olmayan aletlerin, otoklav gibi bir ısı sterilizasyon yöntemi ile temizlendiğini bilin.
Dövme yaptırdıktan sonra;
Bandajı bir gün sonra çıkarıp antibiyotikli bir merhem sürün.
Dövme yapılan bölgeyi temiz tutun.
Sabun ve su ile, tahriş etmeden yumuşak hareketler ile temizleyin.
Üzerine günde birkaç kez nemlendirici uygulayarak en az birkaç hafta da güneşten uzak tutun.
Dövmenize yapışabilecek giysiler kullanmayın.
İlk iki hafta yara ile oynamak ya da kabuk kaldırmak gibi şeyler yapmayın.
Vücut deldirme sonrası da uygulama yapına bölge cilt ise dövme ile aynı bakımın uygulanmalıdır. Ancak ağız içi gibi bir bölgeye yapılmışsa, yemek sonraları ve uyumadan önce alkolsüz ağız yıkama suları veya paket halindeki steril tuzlu su ile ile 30-60 saniye kadar ağız çalkalanmalıdır. Tam iyileşme olana kadar, havuzlar, kaplıca, göl ve nehirlerde de yüzülmemelidir. İyileşme süresi altı hafta kadardır. Bu süre boyunca takılan aksesuar ile oynamayın ya da çıkarmayın.