Dövme silme hakkında merak ettikleriniz!

Dövme silme hakkında merak ettikleriniz!

Dövme silme işlemleri bağlamında en etkili sonucu veren yöntemin ne olduğu sorusunu sorarak başlayabiliriz. Bu sorunun cevabı ile ilgili kesin bir cevaba sahibiz: Lazer tedavisi. Gerçekte de dövmelerin silinmesi için insanların geliştirdiği en iyi teknik lazer tedavisidir. Dövme silme işlemleri için en ideal olan lazer cihazı ise “Q switched Nd: Yag” lazer cihazıdır. Dövme silme işlemlerinde kullanılan başka cihazların varlığından da bahsetmek mümkündür. Örneğin IPL cihazı yüksek atış yapma kapasitesine sahiptir. Ancak bu tarz cihazlar ile dövmeleriniz istediğiniz gibi çıkarılamaz. Ayrıca bu tür cihazların cildiniz üzerinde yanık benzeri görünümlerin oluşmasına neden olması da söz konusu olabilmektir.

Dövmenize yönlendirilen lazer ışınları sayesinde, cildinizin içinde çökmüş olarak bulunan dövme boyası yavaş yavaş parçalanacaktır. Boyanın bu sayede hücrelerin dışına atılması gerçekleştirilmiş olur. Vücudumuzda yaşayan ve adına “çöpçü hücre” denen hücreler vasıtasıyla bu boyalar bir araya toplanır ve sonunda dışarıya atılırlar. Dövme silme operasyonundan en yüksek verimin alınması amaçlanıyorsa, 3 – 4 haftalık aralarla seansların tekrar edilmesi elzemdir. Ortalama olarak bir dövme silme seansı 10 dakika – 60 dakika arası bir zaman diliminde tamamlanmaktadır. Yukarıda da söylediğimiz gibi, seanslar arasında 3 – 4 haftalık zaman dilimlerinin geçmesi gerekir.

Açık ten rengine sahip olan bir kişiye yapılan dövmenin, koyu tenli bir kişiye yapılmış olan dövmeye kıyasla çok daha kolay ve başarılı bir biçimde çıkarılabildiğini söylemek mümkündür. Ancak bu bağlam özelinde dövmenin türü de çok önemli bir içerik taşımaktadır. Bazı dövme boyalarının çok uzun süreler boyunca kalıcılık etkisi göstersin diye üretildiğini biliyoruz. Bu tarz boyalar kullanılarak yapılan dövmelerin bazı durumlarda tam anlamıyla çıkarılması mümkün olmamaktadır. Koyu renge sahip olan dövmelerin çıkarılması işlemi, aslında açık renk (mavi, yeşil vb.) dövmelerin çıkarılması işlemlerinden çok daha kolay olmaktadır. Bu durumun temel nedeni, lazer ışınlarının koyu renk dövmelerde çok daha etkili sonuçlar vermesi ile ilgilidir.

Aslında bir dövme silme işleminin ne kadarlık bir sürece yayılacağı ve bu sürecin kaç seans özelinde tamamlanacağı birden fazla değişkenin meselenin içine dahil edilmesi ile belirlenir. Bu değişkenlerden biri ve belki de en önemlisi, dövmenin yapısında hangi tür renk tonunun kullanıldığıdır. Diğer bir değişen ise, yapılmış olan dövmenin ciltte ne kadar derine etkide bulunmuş olduğudur. Cildinizin sahip olduğu rengin de dövme çıkarma operasyonunun rotasına etkide bulunacağı söylenebilir. Son ve önemli değişkenlerden birisi de, dövmenizi yapan kişinin usta olup olmadığıdır. Bir dövme silme işleminde başarıya ulaşmak isteniyorsa, bu farklı farklı değişkenlerin hepsi dikkatli bir biçimde hesaba katılmalıdır. Uzman cerrah bu parametleri dikkatli bir biçimde hesaba katmalı ve işlemleri bu doğrultuda gerçekleştirmelidir. 

Ameliyatın başarılı bir biçimde tamamlanabilmesi için gereken şeylerden birisi de, dövme tipine uygun olan doğru lazer cihazının seçilmesidir. Bu cihaz seçildikten sonra gerekli olan bir diğer şey ise, dozajın ayarlanmasıdır. Lazer cihazı ile uygulanan dövme silme işlemleri genellikle 4 ya da 5 seans dahilinde tamamlanırlar. Çok profesyonel bir tarzda yapılmış olan dövmelerin çok daha fazla seans dahilinde silinebildiğini söylemek istiyoruz. Seanslar arasında ortalama olarak 3 – 4 haftalık zaman dilimleri bırakılmalıdır. Dövmelerinizi lazer ile sildirirken herhangi bir acı yaşamazsınız. Uygulamanızın tamamlanması ile birlikte cilt renginizin daha da koyulaşacağını söylemek mümkündür. İşlemlerden birkaç gün sonra derinizden incecik bir tabakanın ayrıldığına şahit olursunuz. Bu tabakanın yerine ise, pigmenti olmayan ve çok teze bir deri gelecektir. Bir kez daha, dövmelerinizin yapıldığı renk ne kadar koyu olursa çıkarma işleminin de o kadar başarılı olacağını söylemek istiyoruz. 

O halde, dövme silme işlemi tamamlanmış olan bir hastayı nasıl bir iyileşme süreci beklemektedir? sorusunu sorabiliriz. Dövme silme işleminin herhangi bir biçimde kişilerin gündelik yaşamlarını aksatmayacağını söylemek istiyoruz. İlk seanslarda, lazer ışınlarının etki ettiği bölgelerde kızarıklık ya da adına “krut” ismi verilen şeyin meydana gelmesi anormal değildir. Bu tarz kısa süreli sıkıtılar 3 ila 7 gün arasında tamamen ortadan kalkmaktadır. Eğer antibiyotikli pomadlar kullanırsanız, iyileşme sürecinizi hızlandırmanız mümkündür. Bundan sonraki seanslarda ise herhangi bir kabuklama durumu ile ya hiç karşılaşmazsınız ya da çok az bir miktarda karşılaşırsınız.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oğuz Kılıç

Op. Dr. Oğuz KILIÇ, 18 Ağustos 1978 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Ankara'da bitirdikten sonra 1995 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise  Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2009 yılında ise Dallas'ta Teksas Üniversitesi Southwestern Medical Center'da  Dr. Rohrich ile birlikte araştırma ve klinik çalışmalarında bulunmuştur. 2011 yılında Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği tarafından verilen mikrocerrahi sertifikasını almıştır. 2012 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki görevinden istifa ederek kurucusu da olduğu Ever-est Estetik Cerrahi Kliniğinde çalışmalarına başlamış olan Op. Dr. Oğuz KILIÇ, uzmanlık eğitim ...

Etiketler
Dövme silme
Op. Dr. Oğuz Kılıç
Op. Dr. Oğuz Kılıç
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube