Doğurganlığı arttıran diyet/infertilite diyeti

Doğurganlığı arttıran diyet/infertilite diyeti

Aralarında Amerika, İngiltere, Avustralya, Japonya gibi ülkelerinde yer aldığı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre Meksika’dan sonra ülkemizdeki doğurganlık oranı açık ara en yüksek düzeydedir. Ancak geçen zaman ve değişen yaşam şartları ile 1970-2014 yılları arasında hızla düşüş gösterir.

Eskiye kıyasla kadınların ekonomik özgürlüklerinin arttırması ve kariyer hedeflerinin yükselmesi ya da toplumda bozulan beslenme alışkanlıkları sağlığımızı yükselen oranla tehdit etmeye devam etmektedir. Kısırlık ya da infertilite toplumun yaklaşık %10’nunu etkilemektedir.

Çocuk sahibi olamayan çiftlerde sorunu 1/3 oranla erkek ile ilişkilidir. Erkeklerdeki obezite testosteron ve diğer hormon seviyelerini değiştirebilir. Düşük sperm sayısı ya da düşük sperm hareketliliği fazla kilolu ve obez erkeklerde yaygındır.

İnfertilite vakalarının %30 ise fazla kilo ve/veya obezite ile ilgilidir. Fazla kilo hormon düzeyleri üzerine etki edip ovulasyon dönemine etki edebilir. Fazla kilolu kadınlarda %5’lik bir kilo kaybı doğurganlığı arttırabilir. Ancak kilo verirken sağlıklı seçimler eşliğinde bunu yapmak gerekir. Tam tersine boya göre kilosu 18,5 kg/m2 altında olması da düzensiz adet döngüsü ya da ovulasyonun durmasına neden olabilir. Çiftler kısırlığın tüm nedenlerini yönetemez ancak beslenme alışkanlıklarını düzenleyebilir.

İnfertilite Diyeti Nasıl Olmalı?

Sağlıklı beslenme ve vücut ağırlığı çiftlerin çocuk sahibi olma şansını arttırır. Beslenme düzeninin hamilelik öncesi planlanması hem doğurganlığı arttırır hem de gebelik sonrası ideal kilonuza dönmenizi kolaylaştırır. Konu bebek sahibi olmaya geldiğinde diyet ve yaşam tarzı erkekler içinde önemlidir.

Diyet trans yağ kaynağı margarin, fast food, poğaça, kek, börek ve her türlü kızartma besinden uzak olmalıdır

Doğurganlık için B12 vitamini önemlidir. Çalışmalar erken düşüklerde B12 vitamini takviyesini etkili bulur. B12 kaynağı besinler istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, tavuk, dana karaciğeri, uskumru, somon gibi deniz balıkları, kırmızı et, tavuk, yoğurt, süt

Hayvansal kaynaklı proteinlerin bir kısmı yerini bitkisel protein kaynaklarına bırakmalı. Kuru baklagiller, kuru yemişler, tam tahıllar ve ıspanak, tere, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler

Diyetin glisemik yükü önemli bu nedenle kan şekerinizi hızlı yükseltip düşüren şekerli ve diyet lifi içermeyen besin tüketimini azaltın

Serbest radikaller erkek infertilitesin de önemli paya sahip bu nedenle sigara, alkolden uzak durulmalı

Selenyum serbest radikallere karşı önemelidir. Bu nedenle ara öğünlerde sağlıksız paketli ürünler yerine taze kuruyemişlere öncelik verilmelidir.

Çinko ve folik asitte sperm kalitesinin artmasında önemlidir. Folik asit kaynağı olarak: mercimek, ıspanak, pancar, barbunya, maydanoz, brokoli, karnabahar, portakal ve çinko minerali kaynağı olarak da kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et gibi hayvansal ürünlerin çoğu ve kabak çekirdeği, kaju, badem, yer fıstığı tüketilebilir.

Şok diyetlerden uzak kalın

Yağ kaynağı olarak kimyasal yapısı kolay bozulmayan tekli doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içeren sızma zeytinyağı, avokado, fındık yağı ve doğal tereyağını tercih edin.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven

Uzmanlık eğitimi süresince İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Metabolizma A.B.D.'de hasta görme şansı da olmuş ve 2019 yılında 0-5 Yaş Fenilketonürili Çocuklarda Büyümenin Değerlendirilmesi konulu uzmanlık tez çalışmasıyla başarıyla mezun olmuştur.  2009 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitim yılları süresince;  • Acıbadem Bakırköy Hastanesi, • Acıbadem International Hospital, • Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, • Okmeydanı Memorial Hospital, • Ankara Başkent Üniversitesi Merkez Hastanesi, Tüp Bebek, Psikososyal Rehabilitasyon merkezi ve semt polikliniğinde  Bir yıl boyunca stajer diyetisyenlik yapmıştır. Lisansını 7-14 Yaş Arasındaki Çocukların Obezite Yaygınlığı ve Ailesel Obezite ilişkisi konulu tez çalışmasıyla Başke ...

Etiketler
Doğurganlığı artırıcı besinler
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Kırklareli - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube