Doğumsal hipertrofik Pilor stenozu basitçe pilor darlığı; yenidoğan ve süt çocukluğu döneminde ağızından burundan gelecek kadar şiddetli ve önemli bir kusma sebebidir. Bebek ilk iki hafta normal olabilir. Her 1000 canlı doğumun bir ile üçünde görülme olasılığı vardır
Pilor darlığının en önemli belirtisi safrasız kusmadır. Zamanla sıvı ve mide tuzlarının kaybı nedeniyle bitkinlik ve uyku hali yaşanır. Tedavide geçikme olur da mide asidi kaybı tabloya eklenince uyku hali geri dönüşsüz hal alabilir.
Tanısı nasıl konur?
Kusmaları olan bir bebeğin karın muayenesinde mide çıkışına tekabül eden alanda kalınlaşmış pilorun (kitlenin:Zeytin:Olive) tespit edilmesiyle tanı büyük çoğunluğunda konur. Tanının doğrulanmasında ultrasonun büyük katkısı vardır. Mide çıkış kanalı uzamış duvarı da kalınlaşmış olarak tespit edilir. Ultrasonda pilor kalınlığının 4mm, uzunluğunun ise 14 mm’den uzun olması pilor stenozu için destekleyicidir.
Pilor stenozu ameliyatsiz düzelmez. Deneyimli bir çocuk cerrahi tarafından yapılmalıdır
Ameliyat sonrasında bebek anne sütünü yada sulu mama almaya başlar ender durumlarda daha hafif kusma görülse de bir iki günde tamamen kaybolur.