Doğumsal kol felci

Doğumsal kol felci

Genellikle zor geçen doğum sırasında bebeğin omuriliğinin boyun seviyesinden başlayıp koltuk altından geçerek ele kadar uzanan sinir yapılarının gerilmesi nedeniyle farklı ciddiyet derecelerinde o taraf kol, ön kol ve elde gelişen kas güçsüzlüğü veya felce brakial palsi denir.

Görülme sıklığı 1000 yeni doğan çocukta 1 ile 4 arasında değişmektedir. Oluşma ihtimalini artıran faktörler ise çoğul gebelik, bebeğin boyut olarak büyük olması, uzun süren zorlu doğum, bebeğin bacakları ile doğum kanalına girmesi yani ters gelmesi olarak sıralanabilir.

Bu durum bebeklerin büyük kısmında, 2 yaşına kadar kendiliğinden gerileme gösterebilmektedir. Bu ihtimal bebeğin muayenesi ile öngörülür. Ancak her durumda bebeğin eklem hareketlerinin korunması ve daha aktif kullanabileceği bir üst ekstremiteye sahip olması için tedavi alması gereklidir. Kendiliğinden gerilemeyen veya gerilemeyeceği öngörülen bebeklerde ve çocuklarda ise bazı ameliyatlar ile kolun daha aktif kullanılabilmesi sağlanır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ozan Ali Erdal

 

Doç. Dr. Ozan Ali Erdal,,İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bilim Dalı’nda tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

 

Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, Doç. Dr. Ozan Ali Erdal Özel Muayenehanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Etiketler
Kol felci
Doç. Dr. Ozan Ali Erdal
Doç. Dr. Ozan Ali Erdal
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube